Stamleden Jemen sluiten zich aan bij Al Qaeda

Uit boosheid vanwege de mislukte bevrijdingsactie.

Ah, enkele extremistische stamleden in Jemen hebben een excuus gevonden om zich aan te sluiten bij Al Qaeda, de terroristische organisatie die delen van hun land in handen lijkt te hebben.

Twee dagen na een mislukte bevrijding van gijzelaars door Amerikaanse commando’s in Jemen hebben een dertigtal stamleden zich vanmorgen uit protest aangesloten bij de terreurorganisatie al-Qaida. Tijdens de Amerikaanse operatie waren vrijdag volgens het Jemenitisch ministerie van Defensie twee buitenlandse gijzelaars en tien vermoedelijke al-Qaida-terroristen om het leven gekomen.

Volgens hen zouden zes onschuldige stamleden zijn omgekomen bij de actie die bedoeld was om de gegijzelde Britse-Amerikaan Luke Somers te bevrijden. Daarom hebben ze hun eigen regering en Amerika de rug toegekeerd en zijn ze nu lid geworden van Al Qaeda. De logica daarvan ontgaat mij volledig – het is immers de schuld van de terroristen dat Amerika een reddingsactie moest opzetten – maar wat hun betreft is het blijkbaar volstrekt logisch allemaal.

Leuk bedacht natuurlijk, maar feitelijk is dit niets meer dan een excuus. Als deze stamleden niet al bijzonder radicaal waren hadden ze dit niet eens overwogen. Ze wilden een excuus hebben en in hun ogen hebben ze dat nu. Het gevolg: een goedkope propagandastunt.

Het is eens te meer bewijs dat het radicalismeprobleem wijd verspreid is onder moslims, in ieder geval in het Midden-Oosten. Je sluit je niet aan bij terroristen omdat Amerika een mislukte reddingsactie uitvoert waarbij – helaas – enkele stamleden om het leven komen. Dat doe je alleen als je al lang sympathiseerde met het extremistische gedachtegoed. De kans dat deze stamleden de enigen zijn (of waren) die dat deden is nagenoeg nihil: waarschijnlijk denken andere stammen in de regio er net zo over.

Ja, deze strijd gaat echt jaren en nog eens jaren duren. Het radicale gedachtegoed moet langzaam maar zeker met wortel en tak worden uitgeroeid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Joop Klepzijkert

  Ja, deze strijd gaat echt jaren en nog eens jaren duren. Het radicale gedachtegoed moet langzaam maar zeker met wortel en tak worden uitgeroeid.

  Lees islam.

 2. Wilhelmson

  Jaren duren ? Mee eens, en jaren kunnen decennia en eeuwen worden als we geen start kunnen nemen om een kat een kat te noemen.

 3. Pimsch

  Raak mijn broeders niet aan. Ook al zijn ze nog zo afschuwelijk.

 4. Antivenin

  Laten we maar eens beginnen met de oorzaak van al dit kwaad, de ISLAM, met wortel en tak uit te roeien in Nederland. Weg ermee!

 5. monach

  Terwijl het westen apathisch toekijkt vindt de al 1400 jaar durende jihad zijn voortgang. Wij zijn niet zeker van ons zelf. De moslims zijn dat wel.

 6. Wilhelmson

  De man op de foto doet mij denken aan een gebleekte sinterklaas met een puddingmijter op het hoofd.

 7. Advies ministerie: blijf weg uit explosief en chaotisch Jemen – De Dagelijkse Standaard

  […] gaat de komende dagen, weken, maanden om wie de macht grijpt in Jemen. De lokale variant van Al Qaeda is dolblij dat Hadi is opgestapt, omdat hij een bondgenoot was van de VS. Ook is de islamitische […]

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.