Vuurwerkterreur: jongens gooien zwaar vuurwerk naar dieren

Geen categoriedec 24 2014, 18:00
Dit is onacceptabel.
Het is nog niet eens Kerstmis of er wordt al vuurwerk afgestoken in Den Haag, en hoe. De Haagse politie heeft gisteren vier jongens tussen de 16 en 19 jaar oud aangehouden. Niet omdat ze vuurwerk afstaken, hoewel dat óók verboden is (dat mag alleen tijdens Oud en Nieuw), maar omdat ze zwaar vuurwerk afstaken én het vuurwerk gooiden in de richting van dieren.
Om welke dieren het gaat, heeft de politie niet bekendgemaakt, maar het zal vast niet gaan om mieren en wormen. Een alerte getuige zag het gebeuren en belde de politie:

Agenten ontvingen een melding over een groepje jongeren dat vuurwerk afstak en gooide in de richting van dieren, zij namen direct poolshoogte in de Schalk Burgerstraat . Vier jongeren in de leeftijd van 16 tot 19 jaar oud werden aangehouden een vijfde 16-jarige verdachte werd aangehouden omdat hij de aanhoudingen probeerde te belemmeren.

De politie zegt ook dat een omstander zich bemoeide met de aanhoudingen:

De jongens renden weg bij het zien van de politie. Een 16-jarige omstander probeerde de aanhouding van de jongens te voorkomen, hierdoor werd ook hij aangehouden en wist één van de vuurwerkgooiers weg te komen. Hij heeft een proces verbaal gekregen voor belemmering.

Om een beeld te schetsen van de wijk waarin dit is gebeurd: de Schalk Burgerstraat ligt in de Haagse wijk Transvaal, dat net als de Schilderswijk vooral een allochtone wijk is - 90 procent van de inwoners is van allochtone afkomst - met veel Turken, Marokkanen en Antillianen. Nu zeg ik niet dat het per se allochtonen zijn die achter de vuurwerkterreur tegen de dieren zitten, maar de kans is wel vrij groot.
Het zou me in ieder geval niet verbazen. In diezelfde straat gooide een groepje jonge Marokkanen vuurwerk mijn kant op toen ik daar een keer tijdens Oudjaarsdag door de wijk liep. Het was twee of drie jaar geleden. Mijn vrouw kreeg toen een babypijl tegen haar been. Niet ver van die straat werden scooters in brand gestoken. De politie was toen nergens te bekennen.
Kortom, het is dus wel vaker raak in die buurt. Wat mij betreft mogen al deze jongens tijdens Oud en Nieuw niet naar buiten. Nee, dat betekent niet dat ze huisarrest moeten krijgen, ze moeten de jaarswisseling maar gewoon in de cel vieren. Als deze vuurwerkterroristen wegkomen met een slappe straf, dan gaan ze lachend naar huis en steken ze morgen écht een rotje in de kont van een kat.
Overigens, dat er vuurwerkterroristen rondlopen betekent niet dat er een vuurwerkverbod moet komen. Er is al een wet die het verbiedt om vuurwerk af te steken buiten Oud en Nieuw om. Het is dus gewoon een kwestie van handhaving door politie en justitie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten