Vuurwerkterreur: jongens gooien zwaar vuurwerk naar dieren

Dit is onacceptabel.

Het is nog niet eens Kerstmis of er wordt al vuurwerk afgestoken in Den Haag, en hoe. De Haagse politie heeft gisteren vier jongens tussen de 16 en 19 jaar oud aangehouden. Niet omdat ze vuurwerk afstaken, hoewel dat óók verboden is (dat mag alleen tijdens Oud en Nieuw), maar omdat ze zwaar vuurwerk afstaken én het vuurwerk gooiden in de richting van dieren.

Om welke dieren het gaat, heeft de politie niet bekendgemaakt, maar het zal vast niet gaan om mieren en wormen. Een alerte getuige zag het gebeuren en belde de politie:

Agenten ontvingen een melding over een groepje jongeren dat vuurwerk afstak en gooide in de richting van dieren, zij namen direct poolshoogte in de Schalk Burgerstraat . Vier jongeren in de leeftijd van 16 tot 19 jaar oud werden aangehouden een vijfde 16-jarige verdachte werd aangehouden omdat hij de aanhoudingen probeerde te belemmeren.

De politie zegt ook dat een omstander zich bemoeide met de aanhoudingen:

De jongens renden weg bij het zien van de politie. Een 16-jarige omstander probeerde de aanhouding van de jongens te voorkomen, hierdoor werd ook hij aangehouden en wist één van de vuurwerkgooiers weg te komen. Hij heeft een proces verbaal gekregen voor belemmering.

Om een beeld te schetsen van de wijk waarin dit is gebeurd: de Schalk Burgerstraat ligt in de Haagse wijk Transvaal, dat net als de Schilderswijk vooral een allochtone wijk is – 90 procent van de inwoners is van allochtone afkomst – met veel Turken, Marokkanen en Antillianen. Nu zeg ik niet dat het per se allochtonen zijn die achter de vuurwerkterreur tegen de dieren zitten, maar de kans is wel vrij groot.

Het zou me in ieder geval niet verbazen. In diezelfde straat gooide een groepje jonge Marokkanen vuurwerk mijn kant op toen ik daar een keer tijdens Oudjaarsdag door de wijk liep. Het was twee of drie jaar geleden. Mijn vrouw kreeg toen een babypijl tegen haar been. Niet ver van die straat werden scooters in brand gestoken. De politie was toen nergens te bekennen.

Kortom, het is dus wel vaker raak in die buurt. Wat mij betreft mogen al deze jongens tijdens Oud en Nieuw niet naar buiten. Nee, dat betekent niet dat ze huisarrest moeten krijgen, ze moeten de jaarswisseling maar gewoon in de cel vieren. Als deze vuurwerkterroristen wegkomen met een slappe straf, dan gaan ze lachend naar huis en steken ze morgen écht een rotje in de kont van een kat.

Overigens, dat er vuurwerkterroristen rondlopen betekent niet dat er een vuurwerkverbod moet komen. Er is al een wet die het verbiedt om vuurwerk af te steken buiten Oud en Nieuw om. Het is dus gewoon een kwestie van handhaving door politie en justitie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. jofele jood

  Het is weer duidelijk wat voor een ongedierte dit flikt…

  1. loritta

   Gek hé, ik dacht er ook aan.
   Maar zal wel een “: denk fout” zijn.

 2. gerf

  Dit is slechts 1 van de redenen waarom verbieden van vuurwerk misschien geen slecht idee is. Maar daar is men bij DDS niet blij mee.

  1. Frank Verhoef

   Er geldt al een verbod op vuurwerk afsteken vóór Oudjaarsdag.

 3. rinus

  Schalburgerstraat?? Daar woont geen één (1) 16 tot 19-jarige autochtoon. Overigens, nee alsjeblieft geen verbod. Als je normaal doet en verantwoordelijkheid hebt is er niets aan de hand. En nee, in alle eerlijkheid waren wij als jongeren vroeger in die buurten ook niet bepaald een voorbeeld. Daar is zelfs genoeg over terug te vinden. Maar daar hoorde bij ons geen dierenkwelling bij. In zo’n geval kon je in die tijd beter je boeltje pakken en (heel ver weg) verhuizen, voordat ze je kwamen opzoeken. Wat er anno 2014 wél moet gebeuren is snoeihard handhaven. En dan heb ik niet over papierprikken op 1 januari maar 6 maanden minimale celstraf. Ja, ook als 16 jarige. Als je weerloze dieren wil kwellen moeten ze die lui opruimen. In de cel bedoel ik dus. Boete er bovenop. Heb je geen centen? Laat dan die ouders maar bloeden.

  1. Frank Verhoef

   100 procent eens, Rinus.

 4. joga

  Goed zo Rinus, ik ben blij, dat er iemand verstand heeft van aanpakken. Op Jozias en zijn politie kunnen we helaas niet rekenen, laat staan op de gerechtelijke d66-macht om ze op te sluiten. Hulde voor jouw commentaar.

 5. Kuifje

  Toen ik de kop van het artikel las had ik al een vaag vermoeden dat het niet Jan en Gijs waren die vuurwerk naar dieren hebben gegooid.

 6. econoom

  Allemaal het gevolg van die mooie Nederlandse traditie waarvooe elders op DDS een pleidooi wordt gehouden.@kuifje, overigens maken vele blonde hollandse jongens zich ook schuldig aan vuurwerkvandalisme. Opvallend is dat elk jaar na de grote steden de gereformeerde bible belt de meeste onrust kent bij de jaarwisseling. Zie de ellende in het knusse gereformeerde dorp Veen.

 7. Ruud562

  Als de politie handhavend optreedt in die wijk hebben ze gelijk een camera van TV West, het AD of de NTR in hun nek die kijkt of de agenten niet rascistisch bezig zijn! En het uitschot wat aangepakt moet worden weet dat! En ja, een straf volgens hollandse maatstaven opleggen aan een van oorsprong niet-westers georiënteerd c.q. bewust niet -geïntegreerd persoon is dus een lachertje. Dat weet dat uitschot ook!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.