VVD wijst Juncker terecht: weg met dat opgeheven vingertje

Waar bemoeit hij zich mee?

De voorzitter van de Europese Commissie, de dronken Luxemburger Jean-Claude Juncker, is niet te spreken over de relatief eurosceptische houding van de traditioneel grote partijen in Nederland. Volgens hem zouden zij slechts ‘populistische’ partijen imiteren. En dat is natuurlijk hartstikke slecht.

Want ‘populistisch’ en dus voor het volk. Brr.

Hoewel hij zeker een punt heeft wanneer hij zegt dat die partijen voor de bühne eurosceptischer zijn dan in werkelijkheid, gaat het hem natuurlijk niets aan dat ze wat kritischer zijn geworden in de loop van de jaren. Dat is aan die partijen zelf (en aan de Nederlandse kiezer, die het afdwingt).

Wonder boven wonder denkt regeringspartij VVD daar net zo over. De liberalen hebben namelijk hard teruggeslagen (iets wat PvdA en CDA nog moeten doen):

“Een opgeheven vingertje om nationale politici de les te lezen, werkt niet. Hij (Juncker, red.) moet kritiek niet verwarren met euroscepsis”, aldus het liberale Kamerlid Verheijen.

“Ik geloof niet dat de middenpartijen achter eurosceptici zijn aangelopen. Deze partijen reageren juist op wat er is misgegaan in Brussel en volgens mij maakt Juncker die analyse zelf ook.”

Kamerlid Verheijen heeft natuurlijk honderd procent gelijk: Juncker zegt dezelfde analyse te maken als de steeds kritischer wordende middenpartijen (opvallend overigens dat de VVD’er zijn partij tegenwoordig een middenpartij noemt, net als het CDA [dat is dan wel weer logisch] én de PvdA. Blijkbaar zijn die partijen zo naar elkaar toe gegroeid de afgelopen jaren dat zelfs Kamerleden de verschillen nauwelijks zien). Toch haalt hij fel uit als die clubs het lef hebben om die mening hardop te ventileren.

Als je niet beter wist zou je bijna denken dat de man gelooft dat kritiek binnenskamers gehouden moet worden omdat het domme klootjesvolk anders weleens in de gaten kon krijgen dat het niet zo goed gaat in Brussel. Dat zou de steun voor het EU-project doen afnemen, wat natuurlijk weer slecht is voor Junckers positie en veelbelovende carriere.

De VVD doet er goed aan om Juncker duidelijk te maken dat hij zich hier niet mee te bemoeien heeft. Nederland houdt zich – zolang het lid is van de EU – aan de gemaakte afspraken. Dat is waar het Juncker om zou moeten gaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. -bart-

  Zou die Juncker nou serieus denken dat hij met zijn opmerking meer medewerking gaat krijgen nu van Nederland?
  Juist dit soort steken onderwater maken dat mensen in gaan zien dat de EU niet is wat zij ervan hadden verwacht.
  Mijn gedachte is dan ook dat de EU juist opgezet is om mensen en partijen zoals b.v. Juncker hoogstpersoonlijk nooit meer een kans te geven aan de macht te komen in de EU.
  Kennelijk leert men niet van het verleden en is een nieuwe burgeroorlog nodig om de mensen wakker te schudden.

  Helaas voor Juncker zal de EU nooit worden wat hij voor ogen heeft, de kosten die dit met zich meebrengen zijn niet meer op te brengen waardoor de EU droom langzaam uiteen spat en we terug bij af met enorme schulden onze wonden zullen likken over een paar jaartjes.

 2. Sjonny

  Volgens mij zeg die verheien niet dat junker zich niet met ons mag bemoeien maar dat dit niet werkt. Hij is het dus wel eens maar je kunt het beter niet hardop zeggen. Dat is wel raar. Het is waar maar hardop zeggen moet je niet doen.

 3. lic

  Ik zie de middenpartijen ook niet achter de eurosceptici aanlopen. Ik denk dat die VVD’er bang is dat Juncker de aandacht vestigt op het feit dat het bij kritiek om het vlok tevreden te houden blijft en ze gewoon eurofiel zijn en blijven.

 4. tipo

  Verheijen zegt ook geen euroscepticus te zijn, maar kritiek voor vorm te bezigen.

  Juncker heeft ondertussen een schaduwbudget van 315 miljard Euro, waar de Nederlandse belastingbetaler garant staat voor 18,9 miljard. Wat neerkomt op 1000 Euro per Nederlander van zuigeling tot hoogbejaarde. 3000 Euro voor een gemiddeld gezinnetje. En Kamerlid Verheijen heeft over de besteding daarvan geen enkele controle of zeggenschap en dat vindt Verheijen allemaal prima. Wat Verheijen steekt is bemoeienis met de dop op olijfolieflesjes en dat soort afleidingsmanouvres.

  Maar met de diefstal van de Nederlandse belastingbetaler van duizenden Euro´s per gezin, daar heeft hij geen enkel probleem mee. Hij wil er niets over te zeggen hebben en zegt er ook niiets over. Ssst. Stil zijn VVD. Niemand zeggen.

  Zie ook: http://www.project-syndicate.org/commentary/ecb-investment-plan-2015-by-hans-werner-sinn-2014-12

 5. NemTudom

  Wij in de schulden en de hoge heren van de EU duiken als Dago Bertduck in opgehoopte bergen geld. Wat maakt het hun uit dat de EU zinkt. Ze houden het drijvende om de nakomers, van de zelfde winkel te kunnen laten roven.

 6. Wachteres

  Ach de VVD … een beetje blaffen richting het stemvolk en ondertussen kwispelt de partij als een braaf hondje voor de EU en rent zich de benen uit de raap om die te behagen.

 7. Laetitia

  Heerlijk zoals de mens achter bepaalde mensen aan hobbelen!!! Gewoon eenbeetje ziek! Michael heeft maar een doel en dat is een bepaalde paetij omhoog te duwen. Lukt nog niet erg, blijft stekenmop twee zetels. Maar de reacties hier laten zien uit welke hoek de reageerders kmen, nl de PVV,mdie zichr echts noemt maar nog linkser is dan de SP, behoudens de islam en EU.
  Ik ben beslist geen vooorstander van de EU, in tegendeel zelfs, maar de reacties hier….

 8. Van Dickhout Plancken

  In een democratie zouden we die Vollidiot kunnen wegstemmen.

  1. Sjonny

   Volgens mij was die Junker lijstrekker van de partij die de grootste was in de Europa verkiezingen. Dus dit klopt niet als logica.

   1. Van Dickhout Plancken

    De Europese Volkspartij, inderdaad. Maar ik kan me niet herinneren die aan Nederlandse verkiezingen te hebben zien deelnemen.
    Zijn huidige functie is het resultaat van handjeklap binnen de, ook al niet democratisch gekozen, Europese Commissie.

    1. Sjonny

     Maar zo worden onze ministers toch ook aangewezen? Of wil je die ook kunnen kiezen?
     Ik vindt dit een gek verhaal.

 9. Jasterke

  “D’r zit geen stuur “ zegt EU-eind-baas Juncker
  op al die ooievaar- en kikkerlandjes…
  die imiteren enkel maar de vele populisten
  .
  en daarbij wijst hij met ge-mancheteerde handjes
  naar de midden-clubjes die steeds niet van wanten wisten !
  en uiteraard kan ene Pechtold deze “visie” delen 😛
  .

  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.com

 10. Taljaard

  Dit is nog niks.
  Wacht maar tot de Grieken de kont tegen de krib gooien.
  Dan zijn ze in Brussel nog in staat om daar een tweede Duitse militaire bezetting in gang te zetten.
  En ze zijn zo wereldvreemd, arrogant en los gezongen van de realiteit dat ze dit waarschijnlijk nog echt gaan proberen ook.

 11. LantR.fant

  Een grens als deze. Je kunt er wel in, maar er niet uit.
  En binnen die grens kan ons wandelend wijnvat zijn “democratie” uitrollen.

  https://www.youtube.com/watch?v=44e50-pGWx8

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.