Bleu Marine. Over de kansen van Marine Le Pen

Soms raak je geïntrigeerd door een politicus, ook al ben je het niet helemaal eens met zijn of haar ideologie. Vroeger had ik dat met Pim Fortuyn. Ik was geen echte Pim-aanhanger, maar ik vond hem razend interessant. Nu heb ik dat met Marine Le Pen.

Wie is deze juriste, die in de Nederlandse media vaak verketterd wordt, maar in Frankrijk steeds populairder wordt? In de Nederlandse media wordt Marine Le Pen, sinds 2011 voorzitter van het Front National en van het Rassemblement Bleu Marine, steevast neergezet als “extreem-rechtse politica”. Ik heb al vaker opgemerkt dat je partijen als Front National (FN) of PVV moeilijk kunt duiden langs de links/rechts-schaal, omdat ze in feite een mix van opvattingen hebben. Naar mijn mening is het beter om te spreken van nationale partijen.

rassemblement-bleu-marine-avec-la-presidente-marine-le-pen

Een goed voorbeeld van het framen van Marine Le Pen als extreem-rechts maakten we mee op 8 januari, een dag na de aanslag op Charlie Hebdo. De hele dag kondigde de nieuwsrubriek EenVandaag aan, dat de “extreem-rechtse politica” Marine le Pen in hun uitzending harde uitspraken zou doen over het sluiten van de grenzen (opzeggen Schengen Verdrag) en het herinvoeren van de doodstraf.

Nu zijn dit twee punten die al jaren in het programma staan van FN, dus als zij ernaar wordt gevraagd, zal Marine dit beamen. Maar in het interview in EenVandaag met journalist Remko Theulings hield Marine Le Pen een genuanceerd verhaal over de impact van de aanslag en de oorzaken daarvan. De door EenVandaag aangekondigde punten zoals herinvoeren van de doodstraf en sluiten van de grenzen, kwamen in de uitzending niet eens ter sprake, maar zo werd zij wel de hele dag aangekondigd door EenVandaag. Een goed voorbeeld van framing door de media.

Lees verder op pagina twee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

28 reacties

 1. dorotheus

  behalve een paar ouwe seniele mannen is er dacht ik geen antisemitisme in het FN meer. Of toch?

  1. Jacobus

   De rabiate antisemiet Jean Marie Le Pen zit prominent in het Bestuur van de partij.

   1. Cresto

    I beg your pardon ? J.P. le Pen vocht tijdens WO2 mee met het Franse verzet. Terwijl de bejubelde F. Mitterrand heulde met de Duitse bezetters in de Vichy-regering. Dus wie is er hier nu de echte antisemiet ?

    1. arie_jansz

     praat Opa Le Pen maar even goed…hele frisse man.
     Overigens was Mitterand actief voor de voorloper van FN…liep ook al niet fris af.

     1. Cresto

      Ik heb niet de indruk dat u weet waarover u hier praat, Arie. Misschien moet u zich toch eerst wat breder oriënteren. En niet alleen De Volkskrant, Vrij Nederland of Joop.nl napraten.

    2. Jacobus

     Cresto doet er goed aan zich even te orienteren.

     Wikipedia

     Standpunten en veroordelingen[bewerken]In het Europees parlement heeft hij bij herhaling gezegd dat de Holocaust volgens hem een “detail in de geschiedenis is”. In een televisie-uitzending op 14 februari 1984 stelde Le Pen dat “de islamo-Arabische wereld” een “dodelijk gevaar” vormt. In 1987 wordt hij daarvoor, wegens ‘uitlokking van discriminatie, haat of raciaal geweld’, veroordeeld tot 5.000 francs boete.
     In 2003 zei hij in een interview met Le Monde: “de dag dat we in Frankrijk niet meer 5 miljoen, maar 25 miljoen moslims zullen hebben, zullen zij het zijn die de dienst uitmaken. En de Fransen zullen dicht langs de huizen lopen, en zich met neergeslagen ogen over het trottoir bewegen”. Hiervoor wordt hij in 2004, wegens aanzetten tot rassenhaat, veroordeeld tot 10.000 euro boete.
     Tevens kwam Le Pen in opspraak toen hij zei: we kunnen het immigratie-probleem in Frankrijk oplossen door het ebolavirus te gebruiken.
     Le Pen zei in antwoord op een belediging van Madonna dat zij “verbrand mag worden”.
     Voor de Joods-Franse zanger Patrick Bruel had Le Pen zo zijn eigen oplossing: “De volgende keer bouwen we wel weer een oven”.

     1. toetssteen

      http://nageltjes.be/wp/?p=12180

      Frans blijft een lastige taal Jacobus.

  2. JanvanEechoud

   Aha! De man die nooit de gaskamers in twijfel heeft getrokken maar het een DETAIL van de WW2 noemde?

   Of ging 90% van de WW2 om de gaskamers?

   Soms wordt de link gelegd met “slechts” een “klein” detail!

   Maar sommige mensen liegen nu eenmaal graag…..

   1. Jacobus

    Het is opmerkelijk hoe vanzelfsprekend hier een antisemiet in bescherming wordt genomen. Het is ook niet toevallig dat degenen die dat doen PVV-aanhangers zijn.

    1. cmsuijkerbuijk

     @Jacobus
     22 januari 2015 at 14:37
     Kobus, jij wordt helemaal niet in bescherming genomen en al helemaal niet door PVV’ers! (Je had het toch over antisemieten hé?)

 2. jangajentaan

  Dorotheus, ik denk ook dat het vooral beperkt blijft tot delen van de oude garde. FN is wel tamelijk anti-Israel (zeker in vergelijking met de PVV) maar ze matigen de positie vaak uit zorg over hun imago.
  Zo hebben de FN parlementariërs zich onthouden van stemming over de motie onlangs in het Franse parlement om de Palestijnse staat te erkennen. Overigens is die motie wel aangenomen, dankzij steun van de Parti Socialiste.
  Dit geeft wel aan dat Frankrijk in het algemeen wat minder pro-Israel is dan NL, ook al begint dat hier ook te veranderen, helaas. Overigens vind ik zelf de 2-staten oplossing prima, maar vind verder dat Israel alle steun verdient.
  Nu is een anti-Israel standpunt natuurlijk niet per definitie antisemitisch, maar als je sommige FN-toppers tegen Israel te keer hoort gaan (laatst nog op Twitter), begint er bij mij toch wel wat twijfel te ontstaan. In ieder geval zal er waakzaamheid moeten zijn op dit punt. En zoals ik schrijf, zullen Marine en haar team dit goed moeten regisseren. Want één enkele malloot die een racistische en/of racistische uitlating doet, kan een hoop schade toebrengen aan een hele beweging. Kijk maar wat er gisteren gebeurde in Duitsland met Pegida…

 3. jangajentaan

  p.s. sorry de laatste zin moest staan: racistische en/of antisemitische uitlating

 4. Avander

  Mevrouw le Pen mag dan licht anti Israël zijn, hier in Nederland is heel de linkse en rechtse kerk dat in ruime mate m.u.v. Wilders. Maak de Islam monddood en van antisemitisme hoor je niet meer.

 5. Gerben

  Ik denk dat het verschil tussen Wilders en Le Pen mbt de islam samenhangt met de verschillen in politieke cultuur tussen Nederland en Frankrijk. Frankrijk is veel verder geseculariseerd dan Nederland. In de Franse politiek speelt religie geen rol van betekenis. In Nederland is dat totaal anders: religieuze partijen zitten niet alleen in het parlement, maar spelen doorgaans ook een rol in regeringscoalities (momenteel via een gedoogconstructie). Geen enkele Franse partij is gevoelig voor de ideologie van islamisten, terwijl de Nederlandse politiek (zowel linkse partijen als christelijke partijen) hier veel meer open voor staat in de hoop dat men zo islamitische kiezers aan zich kan binden. In die verwevenheid van religie en politiek beroept Wilders zich zelfs op de joods-christelijke traditie en doet daarmee duidelijk een handreiking richting gelovige kiezers. Daarbij stelt ook Wilders de vrijheid van godsdienst (islam als religie) niet ter discussie.
  Wilders kan zich profileren door de islamitische ideologie af te wijzen. In Frankrijk kan dat niet. Hierdoor ontstaat vooral andere beeldvorming in de media, maar dat betekent niet dat er inhoudelijk grote verschillen in standpunten zijn. Ik denk dat Le Pen en Wilders qua standpunt over de islam heel dicht bij elkaar zitten, maar door het andere politieke klimaat met een heel ander verhaal naar buiten komen.

  1. W.H.J. Reiss

   Goed gezien. Wilders speelt het harder om voor iets minder zijn fiat te geven.

 6. halo1

  Dank voor het evenwichtige artikel… ik hoop dat ze het redt ..haar nationalisme spreekt mij erg aan.. er is niets afschuwelijker dan een “wereldburger” te zijn..het is zo!n afgesleten zichzelf glorificerend niets-zeggend cliche..

  1. JanvanEechoud

   “er is niets afschuwelijker dan een “wereldburger” te zijn..”.
   Is waar, Halo1.
   En dan te bedenken dat ik daar 40 jaar geleden trots op was….. 🙁

 7. Ingwaz

  “die open-minded verschillende politieke ontwikkelingen en bewegingen analyseert”

  Een kwaliteit die mooie analyses oplevert!! Dank voor dit eerlijke verhaal over FN van Le Pen en hoe de media daarmee om denkt te moeten gaan.

 8. jangajentaan

  halo1 / Ingwaz: dank voor compliment!
  Gerben1: ten dele eens dat politieke cultuurverschillen de verschillende invalshoeken bepalen.
  En privé zullen ze waarschijnlijk wel niet zo heel verschillende denken over die zaken.
  Daarnaast denk ik dat vanuit de “pied-noir”milieus er aardig wat gematigde moslims zijn die FN stemmen en daar zal Marine rekening mee houden.
  Toch heb ik de indruk dat Marine en haar team wat meer een duidelijke machtsstrategie hebben, terwijl Wilders en zijn secondanten (zoals Martin Bosma) vaak blijven hangen in het provoceren om het provoceren. Maar dat is mijn eigen indruk, misschien zit ik ernaast.

 9. W.H.J. Reiss

  Alweer een goed artikel van Hr. Gajentaan. Dat is niet vaak dat ik dit van anderen zeg !!!
  Jammer dat ons dagelijks ‘mongooltje’ er weer tussen moest springen met telkens zijn ene zinnetje om de boel op te naaien !!!
  Over het manipuleren door de media is al veel geschreven. Ook door redacteuren alhier Dat behoeft geen toelichting.!!!

  1. -Harry

   Zou de halve ” joop” redactie ingeschakeld zijn om hier de boel te verzieken , Reiss ?

   En dan hebben ze de prullenbakken-leger A.-J. ook nog gedelegeerd .

   Wat ik niet helemaal begrijp , is , dat diezelfde A.-J. hierboven , Le Pen senior van antisemitisme beschuldigt terwijl hij en JacoBuskruit met in hun kielzog die twee zuignappen eigenlijk niet anders doen dan moslims likken en de Joden een sneer geven .
   De pot verwijt de ketel , dus .

   1. arie_jansz

    Ik vind het onbegrijpelijk dat DDS de heer -Harry nog toelaat op dit medium.

    U heeft doodsbedreiging geuit tegen “Jacobus” mij fysiek bedreigt.

    Ik ben wat dat betreft ook zeer teleurgesteld in het deurbeleid van DDS op dit moment.

    Zo is het onmogelijk een normale discussie te onderhouden.

 10. JanvanEechoud

  Denk dat je toch weer denkvaute maakt, Jan Gajentaan.

  Weet je nog wat Pimmetje zei over de islam? hij was daar helemaal niet zo vriendelijk over. Net als Geert W.
  Een ACHTERLIJKE ideologie!

  Goed, even opnieuw: waar alles om draait: De haatteksten.
  Ik schreef het al eerder. Krijg er ook nooit reacties op want er is niks tegenin te brengen!

  Het is heel simpel: beide partijen hebben gelijk!
  Hoe kán dat dan? Let op!
  De soera’s in de koran staan niet op chronologische volgorde. Het begin is niet het begin. Het eind niet het eind.
  De vredelievende teksten zijn ontstaan in de Mekka periode. Mohammed had toen nog geen macht.
  In de Medina periode was Mohammed wél machtig… en toen hoefde hij niet voorzichtig en lief te zijn met zijn teksten!

  Maar wat vindt allah daar nou zélf van?
  Hij zegt: “Als teksten elkaar tegenspreken dan telt het láátste (abrogatie) want ik vervang het oude door het nieuwe met gelijkwaardige teksten of bétere”!
  En wie zijn jullie om te denken dat dat niet logisch is! Dat laatste is mijn “vertaling”!

  Ik lees ook dat elke moslim de opdracht heeft de Islam, desnoods met geweld, te verspreiden… totdat het moment komt dat íederéén moslim is…. en dán pas is er “vrede”. Das lekker!?
  En dan vraag ik zulke zaken aan moslims… en die weten van niks. Euh??

  Wanneer nu een moslim zegt dat hij “afstand neemt” van de daden van terroristen, vraagt u hem gewoon even of hij ook wil verklaren dat Allàh zich blijkbaar heeft vergist met die haat- en moordopdrachten.
  Een soort “duivelsverzen” dus.
  (Ideeën die Satan Mohammed heeft ingefluisterd)

  Of vraag een gematigde moslim even wat volgens Allàh de straf is voor het verlaten van de Islam….. (lees de Ahadith, nóg een heilig boek)

  Zolang we dit niet kéér op kéér uitleggen… hebben we geen poot om op te staan!
  Er STAAN namelijk vredelievende teksten in de koran!
  Maar welke teksten moeten moslims opvolgen????

  Mvg, Jan van Eechoud

 11. ikwoudatiedereennadacht

  Waarom zijn het meestal dezelfden die vinden dat de dochter moet lijden onder de fouten van Papa als het om Le Pen gaat, dit niet vinden als het om Zorreguieta gaat.
  Best mogelijk trouwens dat Le Pen intussen inderdaad seniel aan het worden is, maar toen hij zijn uitspraken deed over het islamgevaar voor Frankrijk was hij dit beslist niet. Integendeel: Hij benoemde een probleem dat volgens de policor-hufters niet bestond, laat staan dat zij een oplossing wilden ! !

  1. Jacobus

   Omdat de dochter hier in ideologische voetsporen van haar vader treedt. Ze probeert het wel meer salonfähig te verkopen maar het is dezelfde foute boodschap.

 12. jangajentaan

  Beste Jan van Eechoud, bij de vergelijking Fortuyn / Scheffer /Marine le Pen bedoelde ik niet heel specifiek alleen het islam punt (waarover Pim zich krachtig uitliet, dat klopt) maar meer het hele scala: dus het pleidooi voor herstel van de natiestaat, grenzen hanteren, respect bijbrengen voor eigen cultuur, etc. Daar zie ik meerdere raakvlakken.
  Wat betreft islam, denk ik dat wij het er wel over eens zijn dat er een gevaarlijke wolf in zit verborgen die af en toe schaapskleren aan heeft. Maar als je goed luistert naar Marine gaat zij die discussie niet uit de weg, maar ze vliegt het op een andere manier aan dan Wilders.
  Terwijl Wilders steeds keihard de confrontatie aan gaat, overigens deed Hirsi Ali dat ook (maar dan op haar manier) hanteert Marine bewust een wat breder perspectief en zoekt ook naar gedeelde waarden (natievorming e.d.), iets dat ook de gematigde moslim kan aanspreken.
  Wat mij betreft gaat het hier niet zozeer om het inhoudelijke gelijk, misschien heeft Wilders wel alle gelijk van de wereld met zijn analyse van de islam, maar meer om de vraag: wat is politiek gezien verstandig. En dan ga ik toch meer voor de lijn van Marine Le Pen.
  Waar het nu om gaat is dat een sterke leider ergens in Europa aan de macht komt (dus een politieke meerdeheid weet te verzilveren) en vervolgens een breuk forceert met het EU/euro/massaimmigratie beleid.
  Pim Fortuyn was dat bijna gelukt, maar hij werd “kaltgestellt”, zoals bekend.
  Nigel Farage zou het ook kunnen, maar Engeland kan gemakkelijk buitengesloten worden door de EU, in feite is men daar nu al mee bezig (m.n. Merkel en Juncker).
  Dus wie houden we dan over als sleutelspeler en ultieme game-changer in de EU: juist ja, Marine Le Pen.
  Want zonder Frankrijk valt de EU-machinerie plat.
  Daarom denk ik dat we erg zuinig op haar moeten zijn… Maar niettemin ook kritisch, vanwege de zeg maar dubieuze aspecten van Le Pen Senior, die hier terecht ook genoemd worden.

 13. ikwoudatiedereennadacht

  @ Jan Gajentaan13:47 Goed artikel.
  Jammer dat u het nodig vond in uw reactie van 13:47 Wilders negatief te benoemen. (Beinvloed door collega’s of hoofdredacteur ? ). Maar uw laatste zin maakt gelukkig veel goed ! !

 14. toetssteen

  http://www.globalresearch.ca/frances-front-national-jean-marie-le-pen-and-the-wests-predicament/5425638

  Het valt wel mee met het veronderstelde seniel zijn van Pa Le Pen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.