De kracht van de verleiding

Goed. Net als vorige week nog iets over De Verleiders. De acteurs die zich ontpopten tot financieel activisten.

Naar eigen zeggen met ‘boter en suiker’ in de gladde praatjes van woekerpolisverkopers getrapt en dus ervaringsdeskundigen. Dat was niet fijn voor ze en inderdaad niet netjes van de banken. Maar echt wijzer geworden van die ervaring? Nou, nee. Ze zijn nu volledig ingepakt door de waanbeelden van de complotdenkers, samenzweringstheoretici en financiële onbenullen die volop op het internet circuleren.

Ze hebben ‘ontdekt’ dat geldschepping voor het grootste deel een proces is dat via de private banken loopt. Veel mensen realiseren zich dat inderdaad niet maar het is echt geen geheim. Het wordt in elk schoolboek over economie uitgelegd. Toch presenteren De Verleiders dit als een soort complot. “Onlangs heeft de Bank of England moeten toegeven dat het zo gaat,” stelden ze op 13 januari bij het VARA-programma De Wereld Draait Door. Alsof het om een vergrijp gaat. Néé, dat was geen ‘toegeven’ maar een poging om het systeem aan het grote publiek uit te leggen. Vorig jaar heeft onze eigen ING dat ook al gedaan.

Woordvoerder George van Houts vertelde mij het stuk te kennen. Maar echt begrepen heeft hij het blijkbaar niet. Hij blijft zonder tegenspraak zijn desinformatie op televisie debiteren. In plaats van ouderwets verheffen wil de socialistische omroep het volk nu blijkbaar misleiden.

Alle onzin en halve waarheden die De Verleiders verkondigen weerleggen is haast ondoenlijk. Het zijn er simpelweg te veel. Maar laten we er nog eens iets uitpikken. Van Houts beweert dat de geldhoeveelheid continu moet groeien omdat er volgens hem ‘vandaag’ nooit genoeg geld is om de huidige schulden ‘morgen’ met rente af te betalen. Dat is nonsens. Geldcreatie is geen piramidespel waarbij er continu meer ingelegd moet worden om het systeem draaiende te houden.

Het is perfect mogelijk dat bij een bepaalde omvang van de economie, de geldhoeveelheid stabiel is. Oók wanneer er rente moet worden voldaan over uitstaande schulden. Geld circuleert. Het blijft zich niet ophopen bij de bank. Door een rentebetaling aan een bank neemt de geldhoeveelheid af omdat girale tegoeden van het publiek afnemen. De ontvangen rente is de omzet van de bank waaruit ze de kosten als salarissen en rente over deposito’s kan voldoen. Door dat soort betalingen en dividenduitkeringen aan aandeelhouders nemen girale tegoeden – en dus de geldhoeveelheid weer toe.

Lees verder op pagina twee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

1 reactie

  1. grobaatje

    En wat dan nog het ergste is, dat zo’n Kelder dat initiatief steunt, terwijl hij beter weet. Maar ja we hebben zo onderhand alleen nog maar debielen in dit land.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.