Enkelband Syrië-ganger mag af, want het knelt zo met sporten

Geen categoriejan 15 2015, 18:00
Aldus de rechtbank van Arnhem. Soms is het nieuws zo bizar, dat je je afvraagt hoe De Speld daar ooit mee kan concurreren.
Wie zoekt een voorbeeld van een rechtbank die elk gevoel voor proportionaliteit is kwijtgeraakt? Ik heb er één voor u. Vanmiddag gebeurde dit bij de rechtbank in Arnhem:

De twee Arnhemmers die augustus 2013 in Duitsland werden onderschept op weg naar Syrië, mogen maandag hun enkelband afdoen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem donderdagmiddag bepaald. Hakim B. (22) heeft er last van met sporten en Mohamed el A. (27) moet een operatie ondergaan waarbij de band in de weg zit.

Ik heb vandaag in twee andere artikelen al een boom opgezet over het buigen voor lichtgeraaktheid (1, 2), dus ik wil dat eigenlijk niet nog een derde keer doen. Maar gottegot, wat een onzin allemaal weer. Om even expliciet te zijn: de heer B. heeft in Syrië fanatiek meegedaan met een moorddadig regime dat geen oorlogsmisdaad uit de weg ging: massaverkrachtingen, slavenhandel, genocide, martelingen en grootschalige verwoestingen.
We hebben het hier namelijk niet over een hongerige dakloze die geen andere keuze zag dan een brood te stelen om in leven te blijven: dit is een jihadist die kickt op het slopen van mensen en het slopen van Syrië. Dat zoiemand eventjes niet op de optimale wijze kan sporten, dat is dan maar zo.
Uiteindelijk gaat de veiligheid van Nederland, de veiligheid van Europa en zelfs de veiligheid van gewone Syriërs en Irakezen voor op het wel of niet optimaal kunnen sporten van B. Het is echt werkelijk waar te gek voor woorden dat de rechtbank dit soort bezwaren serieus neemt en afweegt tegen grootschalige veiligheidsrisico's.
En nu? Waar het nu op aankomt is of die jongens moedig genoeg zijn om het land te ontvluchten naar één of ander terroristenparadijs. Als ze nog hier zijn tegen de tijd dat de rechtbank tot een definitieve straf is gekomen, heeft het gelegen aan de gelatenheid van de terroristen. En niet aan het rechtvaardigheidsgevoel van de rechtbank, die balletje trappen kennelijk een mensenrecht vindt.. ook voor terroristen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten