Falende energielabels, van een falende overheid

Geen categoriejan 25 2015, 11:00
Het recept voor een ramp: een slecht idee ook nog op een krakkemikkige wijze doorvoeren. Zie hier de energielabels.
De overheid heeft weer eens een lumineus idee: laten we alle huizen in heel Nederland voorzien van betuttelende energielabels. Lekker milieubewust, lekker duur, lekker de burgers op stang jagen:

De ergernis en woede onder huizenbezitters over het energielabel voor hun woning zijn enorm. Niet alleen verloopt de uitgifte chaotisch, maar vooral worden huizenbezitters geconfronteerd met labels die door de overheid willens en wetens te negatief worden ingeschat.

Dat gebeurt om woningeigenaren te bewegen hun huis beter te isoleren. [...]

„Van de zotte dat bij woningverkoop het label, tegen betaling en onder dwang van een boete, definitief gemaakt moet worden. En dat label is maar tien jaar geldig. Weer een nieuw melkkoetje erbij!”

Zoals ik vaker betoogd heb op DDS ben ik absoluut geen voorstander van dit soort betuttelende overheidsplannetjes. De burgers kiezen de regering, en niet andersom. Bij die gezagsverhouding geeft het geen pas als de regering vervolgens het electoraat gaat betuttelen met allerlei bemoeizuchtige regeltjes die net zo goed achterwege kunnen blijven. Ik vind dat het kabinet op zo'n moment een fundamenteel blijken van minachting laat doorschemeren, wat in een democratie absoluut niet thuishoort.
Maar in dit geval is het niet alleen het plan waar het aan schort: ook de uitvoering gaat weer eens op z'n overheids. Dat wil zeggen: heel de invoering van de energielabels loopt in het honderd. Mensen die kapitalen hebben gestoken in het isoleren van hun pand krijgen gewoon een keiharde F; de laagst mogelijke beoordeling, zeg maar. Als verdediging laat het ministerie van betutteling en burgers-sodemieter-toch-op weten dat het expres strenger is dan strikt noodzakelijk. Eufemistisch geeft Bloks woordvoerder toe de energielabels ’aan de conservatieve kant’ op te stellen: „We willen niet dat mensen achterover gaan leunen als het gaat om energiebesparing. We willen dat ze in dubbel glas investeren, of vloerisolatie. Dat is ook goed voor de bouw.”
Kortom, u bent een pion van de bouw, van de BTW en van de regering. Zelfs als u uw woning helemaal volgens de richtlijnen en de prijzige standaard isoleert, dan nog wordt u uitgeknepen. Als verkapte bezuinigingsoperatie, of gedwongen tot een investering in sectoren waarmee u misschien helemaal niets heeft. Bij de overheid kan het allemaal!
Ik heb daarom ook enig respect voor de oproep van econoom Peter Verhaar: "Alle ramen en duren open, alle kachels aan, open haard aan en voor de kenners: de terrasverwarmers loeien." Laat die betuttelende overheid met diens belerende regeltjes maar eens merken hoeveel tabak we aan hun misplaatste gevoel van superioriteit hebben. Dus.. Stef Blok en alle anderen die hiermee bezig zijn geweest: bij deze een welgmeend loop toch naar de maan!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten