Falende energielabels, van een falende overheid

Het recept voor een ramp: een slecht idee ook nog op een krakkemikkige wijze doorvoeren. Zie hier de energielabels.

De overheid heeft weer eens een lumineus idee: laten we alle huizen in heel Nederland voorzien van betuttelende energielabels. Lekker milieubewust, lekker duur, lekker de burgers op stang jagen:

De ergernis en woede onder huizenbezitters over het energielabel voor hun woning zijn enorm. Niet alleen verloopt de uitgifte chaotisch, maar vooral worden huizenbezitters geconfronteerd met labels die door de overheid willens en wetens te negatief worden ingeschat.

Dat gebeurt om woningeigenaren te bewegen hun huis beter te isoleren. […]

„Van de zotte dat bij woningverkoop het label, tegen betaling en onder dwang van een boete, definitief gemaakt moet worden. En dat label is maar tien jaar geldig. Weer een nieuw melkkoetje erbij!”

Zoals ik vaker betoogd heb op DDS ben ik absoluut geen voorstander van dit soort betuttelende overheidsplannetjes. De burgers kiezen de regering, en niet andersom. Bij die gezagsverhouding geeft het geen pas als de regering vervolgens het electoraat gaat betuttelen met allerlei bemoeizuchtige regeltjes die net zo goed achterwege kunnen blijven. Ik vind dat het kabinet op zo’n moment een fundamenteel blijken van minachting laat doorschemeren, wat in een democratie absoluut niet thuishoort.

Maar in dit geval is het niet alleen het plan waar het aan schort: ook de uitvoering gaat weer eens op z’n overheids. Dat wil zeggen: heel de invoering van de energielabels loopt in het honderd. Mensen die kapitalen hebben gestoken in het isoleren van hun pand krijgen gewoon een keiharde F; de laagst mogelijke beoordeling, zeg maar. Als verdediging laat het ministerie van betutteling en burgers-sodemieter-toch-op weten dat het expres strenger is dan strikt noodzakelijk. Eufemistisch geeft Bloks woordvoerder toe de energielabels ’aan de conservatieve kant’ op te stellen: „We willen niet dat mensen achterover gaan leunen als het gaat om energiebesparing. We willen dat ze in dubbel glas investeren, of vloerisolatie. Dat is ook goed voor de bouw.”

Kortom, u bent een pion van de bouw, van de BTW en van de regering. Zelfs als u uw woning helemaal volgens de richtlijnen en de prijzige standaard isoleert, dan nog wordt u uitgeknepen. Als verkapte bezuinigingsoperatie, of gedwongen tot een investering in sectoren waarmee u misschien helemaal niets heeft. Bij de overheid kan het allemaal!

Ik heb daarom ook enig respect voor de oproep van econoom Peter Verhaar: “Alle ramen en duren open, alle kachels aan, open haard aan en voor de kenners: de terrasverwarmers loeien.” Laat die betuttelende overheid met diens belerende regeltjes maar eens merken hoeveel tabak we aan hun misplaatste gevoel van superioriteit hebben. Dus.. Stef Blok en alle anderen die hiermee bezig zijn geweest: bij deze een welgmeend loop toch naar de maan!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. Bob Fleumer

  En als we dan met zijn allen minder energie verbruiken dalen de omzetten bij de energie bedrijven en daardoor stijgen de overhead kosten en dan moeten de prijzen omhoog anders kunnen ze al die advertentiekosten niet meer betalen en de bonussen van hun directeuren. Het is een groot verhogingscircus dat ons steeds meer laat betalen voor minder, tel uit hun winst!

 2. RdeZwart

  Ik heb op internet mijn energielabel opgezocht: B. Joost mag weten waarom mijn huis geen energielabel A heeft. Het is gebouwd in 2004, perfect geïsoleerd, warmte-terugwin-unit, zonnepanelen, dubbel glas. Ik vraag me überhaupt af hoe de overheid voor ons energielabel B heeft bepaald vanaf het Binnenhof. Ik heb de labeltoekenners in ieder geval niet hier in en rond ons huis gezien. Conclusie: minister Blok van de VVD heeft weer een melkkoe gevonden. En maar doorgaan met uitmelken, tot melk bloed wordt..

  1. Frits B

   Het label is het gemiddelde van een groep soortgelijke huizen in de buurt. Anders werd het te veel werk. Dus als uw buurman de wind maar laat waaien kan hij best hetzelfde label hebben als u met al uw energiesparende maatregelen, en dan zonder dat hij er iets voor gedaan heeft. Dat is het grote bezwaar van dit label. Natte vingerwerk.

   1. RdeZwart

    En dan te bedenken dat in mijn straat/buurt allerlei verschillende vrijstaande en twee-onder-een-kappers staan. Mijn directe buren hebben alleen met mijn woning gemeen dat ze vrijstaand zijn. Inderdaad vingerwerk van eenzelfde nattigheid als de vaststelling WOZ.

 3. lic

  Mijn huis heeft een F gekregen. Dank je wel, VVD! Zal eens kijken wat er moet gebeuren voor een G tegen de tijd dat ik de boel verpats en naar het buitenland verkas.

 4. grobaatje

  De Wal zal het Schip keren. Dit bewijst het neo-fascistische karakter van de overheden! Ze doen echt alles om zichzelf in stand te houden en de regering vindt het allemaal prima; goed voor de werkgelegenheid in de bouw.

  Onzorgvuldig? Ik woon in een rijksmonument en heb sinds 2011, na dit gratis van de gemeente aangeboden te hebben gekregen, label B. Lang niet slecht voor een Rijksmonument. Vorige week brief van directoraat bouwen en wonen gekregen dat ik een voorlopig en in label g heb gekregen. Lachen!
  Het volgende:
  1e Rijksmonumenten vallen buiten de verplichtstelling;
  2e Op de site checkje energielabel.nl postcode huisnummer intikken en jawel hoor ik heb label B.

  Ze kunnen m’n r**t kussen met hun zijden sokken gvd.

 5. grobaatje

  De Wal zal het Schip keren. Dit bewijst het neo-fascistische karakter van de overheden! Ze doen echt alles om zichzelf in stand te houden en de regering vindt het allemaal prima; goed voor de werkgelegenheid in de bouw.

  Onzorgvuldig? Ik woon in een rijksmonument en heb sinds 2011, na dit gratis van de gemeente aangeboden te hebben gekregen, label B. Lang niet slecht voor een Rijksmonument. Vorige week brief van directoraat bouwen en wonen gekregen dat ik een voorlopig en in label g heb gekregen. Lachen!
  Het volgende:
  1e Rijksmonumenten vallen buiten de verplichtstelling;
  2e Op de site check je energielabel.nl: postcode en huisnummer intikken en jawel hoor ik heb label B.

  Ze kunnen m’n r**t kussen met hun zijden sokken gvd.

 6. Twan 21

  We moeten deze regels zoveel mogelijk saboteren. Gef niets aan. De overheid hoeft niet te weten hoe je huis er van binnen uit ziet.

  Hoe meer energie we besparen hoe minder inkomsten de overheid heeft. Zodra ze genoeg gegevens achter de voordeur verzameld hebben zullen ze die kennis gaan gebruiken om nieuwe belastingen te heffen.

  Rupsje net genoeg is niet je vriend. Het is je vijand!

  1. Der Cherusker

   Inderdaad. De slimme energiemeter is ook alleen maar goed voor de energiemaatschappij en oh zo makkelijk te manipuleren door bv de overheid.
   Afgezien van het gevaarlijk internet wat zo makkelijk wordt gehackt.

 7. Jacobus

  Het systeem van energielabels tobt met forse kinderziekten. Dat kan ook niet anders. Over 5 jaar is het ingeburgerd en praat niemand er meer over.

 8. Phoenix

  Dat energielabel is een volstrekt zinloze symboolmaatregel. Toen ik een aantal jaren geleden mijn huis in Nederland verkocht, was het officieel ook al verplicht, maar niemand trok zich er ook maar iets van aan, want je kreeg toen nog geen boete als je het niet gebruikte bij het verkopen van je huis. Het werd dus een grote flop.

  Destijds bleek ook al dat het bepalen van zo’n energielabel door officiële en onafhankelijke taxateurs voor éénzelfde woning grote verschillen toonde. Zo’n label zegt niets wat een koper bij het inspecteren van een huis, eventueel geholpen door een aankoopmakelaar, resp. keuring, niet zelf zeker net zo goed kan constateren.

  Maar regeltjes, hè? Altijd maar meer zinloze regeltjes en meer bureaucratie, daar zijn socialisten nu eenmaal dol op.

  1. Jacobus

   Volgens mij wordt het energielabel door de liberale minister Blok ingevoerd. Ik weet wel dat de socialisten de oorzaak van alle kwaad zijn maar in dit geval toevallig een keer niet.

   1. Phoenix

    O, je denkt nog steeds dat vvd-ers liberaal zijn? Daarom verhogen ze natuurlijk ook steeds belastingen en accijnzen, een bij uitstek liberaal beleid, nietwaar?

 9. Der Cherusker

  Precies zoals de woz waarde wordt bepaald.

  Natte vingerwerk. De ambtenaar leunt weer achterover, de software doet zijn werk.

 10. Mike V.

  Ik lees in de brief die ik gehad heb dat in heel Europa een energielabel verplicht is bij verhuur, verkoop of oplevering van woningen. Het doel is om inzicht te krijgen in de energiezuinigheid van gebouwen en energiebesparingen te stimuleren. De overheid kan gewoon het totale energieverbruik over een regio gebruiken om gemiddelden te bepalen. Dus deze maatregel is daarvoor niet nodig. Iedereen moet toch straks immers aan de zogenaamde ” slimme meter”. Deze regel slaat als een tang op een varken. Ik heb net mijn huis verkocht en moet nu betalen voor een stom vod, waar ik niets aan heb en de nieuwe bewoner niet op zit te wachten. Dan krijg ik bij mijn “nieuwe” huis een vod waar ik ook niet op zit te wachten. Ik wil gewoon een mooi en goed huis. Een koper heeft trouwens onderszoeksplicht en kan zelf wel, al dan niet met een deskundige, bepalen of hij het huis, inclusief milieuonzin, goed vindt of niet. Ik kan me niet voorstellen dat een koop wordt afgeblazen omdat er niet zo’n certificaat is of omdat het energieverbuik te hoog zou zijn. Dan heb ik het nog niet over de instantie die dan weer alles moet controleren en het leger aan deskundigen die hier een boterham aan verdient, met het keuren van huizen. Wat doet trouwens de rest van Europa, ‘T is toch overal verplicht? Daar hoor ik niets over. Kortom, een waardeloze regeling, bedacht door incompenten, die iedereen weer geld kost en wat verdomme geen kloot oplevert.

 11. jantgum

  Indeling gebeurt niet op basis van buurt: dat is alleen bij onroerend zaak belasting. Indeling label is op basis van bouwjaar woning. Vanaf 2006 automatisch een A.
  Ik had een B (op basis van bouwjaar 1999).
  Heb bouwtekeningen bijgevoegd om isolatiewaarde dak, muren en vloer toe te voegen. Daarnaast overzicht van extra zaken ivm hr++ glas en verstuurd.
  40 minuten later had ik mijn cert met A label binnen. Ging erg vlot.

 12. Moose

  Ik heb dat oplichtingslabel de hoek ingesmeten en wat mijbetreft rot het weg. Stelletje haagse rovers..

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.