Griekenland breekt met Trojka

Geen categoriejan 31 2015, 16:00
Hop, horde één is genomen door Poetins vrienden in Griekenland.
Zo, het blijft dus niet bij een middelvinger naar Jeroen Dijsselbloem, onze minister van Financiën en de voorzitter van de Eurogroep. Nee, de nieuwe Griekse regering gaat veel verder dan dat:
Griekenland zegt de samenwerking met de trojka van de internationale kredietverleners op. Dat heeft minister van Financiën Yanis Varoufakis vandaag in Athene duidelijk gemaakt na afloop van een onderhoud met eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.
"Ons land weigert samen te werken met een commissie van drie partijen die niet eens erkend wordt door het Europees Parlement," aldus Varoufakis tegen Dijsselbloem. Hij gaat verder: "Onze eerste daad als regering zal er niet in bestaan de verlenging te vragen van een programma dat we verwerpen."
Met andere woorden, de Grieken willen - godzijdank! - geen nieuwe lening.
Nou ja, dat klopt mogelijk niet helemaal. Ze zeggen dat ze geen lening willen onder de huidige voorwaarden. Zoals Varoufakis zegt: "Wij willen het hele programma op een nieuwe leest schoeien. Daar voegt hij aan toe dat de nieuwe regering wil degelijk wil werken aan "een globaal en duurzaam akkoord voor de heropbouw van een sociale economie." Met andere woorden, de Grieken willen gewoon gratis geld.
Het probleem daarmee is natuurlijk dat West-Europa niet van zins is om onverantwoordelijke Zuid-Europese lidstaten ten koste van alles overeind te houden. Zo gek is dat natuurlijk niet: als Syriza haar zin krijgt kunnen de Grieken een goed, lui leventje leiden terwijl wij ons kapotwerken om hen te onderhouden. Heel gek, maar de gemiddelde Nederlander of Duitser ziet daar niets in.
Het goede nieuws is natuurlijk dat Griekenland op deze manier vrijwel zeker gedwongen wordt om de euro te verlaten en terug te keren naar de drachme. Dat is niet alleen goed voor de Grieken zelf, maar ook voor de rest van Europa. Het slechte nieuws? Daardoor kon het weleens chaotischer worden in Europa, wat Rusland weer de kans geeft om los te gaan in Oost-Europa.
We moeten er dus voor waken dat problemen met Griekenland Poetin in de kaart spelen. Wat er ook gebeurt - wat het gevolg ook moge zijn van deze houding van het nieuwe regime, we moeten voorkomen dat het Kremlin er een slaatje uit kan slaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten