Islamitisch extremisme

“Dit heeft niets te maken met de islam.”

Een door vele Europese leiders herhaalde mantra. Het is tekenend voor de attitude van deze regeringen ten opzichte van het vraagstuk van het islamitisch extremisme.

De bewering dat de recente terroristische aanslag in Parijs – maar destijds ook die in New York, Madrid, Londen, Amsterdam en Ottowa – niets te maken heeft met de islam is om twee redenen onjuist. Allereerst zijn de wandaden gepleegd door mensen die zelf stellen dit te doen uit naam van de islam. Het zijn mensen die zichzelf moslim noemen en in Parijs, maar ook bij de moord op Van Gogh, werd er expliciet gesteld dat het ging om de ‘belediging’ van de profeet Mohammed. De relatie tot de islam mag op dit punt dan ook evident zijn.

Maar ook vanuit islamitisch-theologisch oogpunt wordt het doden van iemand die de islam, Mohammed en/of Allah beledigt (en dat is een breed concept) wel degelijk gelegitimeerd. Zowel in de koran als de hadith (de overleveringen van Mohammed) lezen wij terug hoe criticasters van de islam, Mohammed en Allah behandeld dienen te worden.

De koran stelt dat zij die Allah en Zijn boodschapper lastig vallen, zowel in deze wereld als in het hiernamaals vervloekt zijn en een vernederende straf zullen ondergaan (in soera 33:57). En dat zij, waar zij zich ook bevinden, zullen worden gegrepen en gedood (soera 33:61).

De hadith verhaalt over gebeurtenissen waar Mohammed zelf een dichter liet ombrengen vanwege diens kritiek op de islam (Buchari 4:52:270) en over hoe Mohammed in Mekka, nadat hij de stad had heroverd, degenen die hem hadden bespot liet doden (Buchari 1:4:241).

Onder andere op basis van deze bronnen zijn de verschillende rechtsscholen in de islam ook allemaal tot de conclusie gekomen dat (onder andere) de dood een passende straf kan zijn voor ‘spotters’.

De islam kent dus, ondanks de vele ontkenningen, een duidelijk fundament voor het toepassen van dodelijk geweld tegen critici. En die praktijk staat haaks op de westerse vrijheid.

Er is, zoals professor Huntington eind jaren ’90 al stelde, dan ook sprake van een botsing der beschavingen. De vrijheid van het individu, de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van expressie, maar ook de gelijkheid tussen man en vrouw, homo en hetero en de scheiding tussen kerk en staat. Het zijn zaken die binnen de islam niet of slechts gemankeerd voorkomen.

Deze botsing vormt ook een kwestie voor de meerderheid van gematigde moslimgelovigen, die deze terreurdaden eveneens verafschuwen maar tegelijkertijd geconfronteerd worden met het islamitisch-theologisch fundament.

Gelukkig zijn de meeste moslims in staat deze botsende ideeen te verenigen door bepaalde passages in de koran buiten hun levensbeschouwing te laten of anders te interpreteren. Echter, er zijn er ook die dit niet kunnen of willen. Zij vervallen in een statisch en 7e eeuws wereldbeeld. En dit uit zich in extremisme en ziekelijk geweld, onder meer in de straten van de Westerse wereld.

Wat het Westen nu moet doen is, zoals Karl Popper ooit schreef, de vrije en open samenleving verdedigen door intolerant te zijn tegen de intoleranten.

Sluit extremistische moskeeen, zet imams die oproepen tot geweld het land uit, voer administratieve detentie in, zorg dat jihadisten die vertrekken richting Syrië/Irak of andere brandhaarden hun verblijfsrecht in Nederland voor altijd verliezen, pak eindelijk de financiering van islamitische organisaties door buitenlandse mogendheden en instellingen aan, zet de marechaussee in op ‘gevoelige’ plekken en investeer fors in onze veiligheids- en inlichtingendiensten.

Ten slotte, en dat is primair, dienen wij door te gaan met onze vrije manier van leven en het optimaal benutten van onze vrije beschavingsgeest. Vrijheid en niets anders is immers de grootste bedreiging voor het islamitisch extremisme.

J.J. van Klaveren Studeerde godsdienstwetenschappen aan de Vrije Universiteit en is thans Kamerlid voor de fractie van VNL (VoorNederland).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. VVM

  Eens met artikel, de scribent lijkt mij reuze sympathiek, maar toch overweeg ik niet mijn stem uit te brengen op VNL.

 2. Jantje

  Alleen, waarom zie ik dan geen 50.000 moslims (slechts 1% van de moslims in Frankrijk) protesteren tegen de terreurdaden tegen Charlie Hebdo?
  Het antwoord weet ik (en jij ook): “Ze zijn het er mee eens”.
  ER IS MAAR 1 ISLAM, was getekend Recep Erdogan.

 3. Jacobus

  “Sluit extremistische moskeeen, zet imams die oproepen tot geweld het land uit, voer administratieve detentie in, zorg dat jihadisten die vertrekken richting Syrië/Irak of andere brandhaarden hun verblijfsrecht in Nederland voor altijd verliezen, pak eindelijk de financiering van islamitische organisaties door buitenlandse mogendheden en instellingen aan, zet de marechaussee in op ‘gevoelige’ plekken en investeer fors in onze veiligheids- en inlichtingendiensten.
  Ten slotte, en dat is primair, dienen wij door te gaan met onze vrije manier van leven en het optimaal benutten van onze vrije beschavingsgeest. Vrijheid en niets anders is immers de grootste bedreiging voor het islamitisch extremisme.”

  Ik zal niet gauw op de extreem rechtse van Klaveren stemmen maar dit korte programma is wat mij betreft realistisch. Het schuurt wel tegen de grondrechten maar hij concentreert zich nadrukkelijk op strafbaar gedrag en goddank niet op moslims. In die zin is deze benadering veel verstandiger dan het gebral van Wilders.

 4. mijn-idee

  Beste meneer van Klaveren, u bedoelt het goed, hoop ik maar ook u bent al aardig gehersenspoeld. Wat tegenwoordig woord uitgevoerd door “islamitische terroristen” is wat het ultieme doel is van “de Islam” gematigd of niet…
  Lees de column van Hans Jansen op Geen Stijl op 10-01-2015. Kijk een kwartiertje videofilmpjes op MEMRI.tv…..kijk een paar uurtjes naar de mailings op E.J. Bron….. misschien wordt u wakker.
  U kent de term taqqiya ? Dan weet u dat moslims mogen liegen als het in het belang van het geloof is…

  Tót het moment dat ze ( helaas via ons democratisch bestel, dat ze onbeschaamd misbruiken, ) zo groot in aantal zijn, en in zoveel officiele organen vertegenwoordigd zijn, de westerse waarden, de wetten en vrijheden die wij zo waarderen zullen vervangen voor de sharia…….

  Helaas zult ook u daar medeverantwoordelijk voor zijn.
  Het zal mijn tijd wel duren, maar mijn kinderen, kleinkinderen, de uwen en die van alle “goedmensen” en critici gaan bloeden, of gedwongen onderworpen worden aan een gruwelijk “systeem” .

  Ik ben al jaren geleden gewaarschuwd voor deze gang van zaken door een goede kennis, gevluchte christenen uit Irak….ik vond het toen nogal voorbarig.
  Heden ten dagen gebeurt het zelfde op onze bodem…langzaam, sluipend… En zij worden wéér bang en inmiddels ik met hen……

  Stop politiek correct te blijven……….het ís de Islam…..gematigd bestaat niet.

 5. arie_jansz

  De toon maakt de muziek en van Klaveren speelt zeker niet vals.

  jammer dat hier geen VNL’ers zitten, zou een veel betere discussie opleveren.

  Als ex-VVD’er wellicht een mooie uitstap om Rutte en co mijn afkeuring te laten blijken.

  1. Twan 21

   Hier zitten potentiële VNL stemmers.

 6. jackoss

  Laten we eerst eens zorgen dat we niet meer door lafaards worden geregeerd. We kunnen zien wat ons dat gebracht heeft.

 7. Willie.F

  Wie is van Klaveren dan?
  Dit is iedere geval onzin.

  Gelukkig zijn de meeste moslims in staat deze botsende ideeën te verenigen door bepaalde passages in de koran buiten hun levensbeschouwing te laten of anders te interpreteren.

 8. conservatief-martijn

  Dit is een goed stuk. De rest van de ideeën van VNL staat mij ook aan, dus ik stem voortaan op VNL.

 9. JanvanEechoud

  Hé!
  Ook taqqiya bij VNL?

 10. Kuifje

  Helaas is het niet alleen de politiek maar ook veel media ter linkerzijde die het idee propageert dat de aanslag niets met de islam te maken heeft.

  Why is Charlie Hebdo Assassination 100% Islam
  https://www.youtube.com/watch?v=nJgGOCFr83E

 11. monach

  Sluit extremistische moskeeen, zet imams die oproepen tot geweld het land uit, voer administratieve detentie in, zorg dat jihadisten die vertrekken richting Syrië/Irak of andere brandhaarden hun verblijfsrecht in Nederland voor altijd verliezen, pak eindelijk de financiering van islamitische organisaties door buitenlandse mogendheden en instellingen aan, zet de marechaussee in op ‘gevoelige’ plekken en investeer fors in onze veiligheids- en inlichtingendiensten.

  Bovenstaande zijn allemaal halfbakken maatregelen. Het is als water naar de zee dragen omdat het toch blijft sluimeren, toch mag men die haatverzen blijven indoctrineren met alle gevolgen van dien.

  Gewoon de islam volledig verbieden, het moet volledig uit de hoofden van mensen verdwijnen, dan zoeken ze maar een andere hobby of een ander fatsoenlijk en normaal denkbeeldig persoon als God.

 12. boer met verstand

  Meneer JJ van Klaveren kamerlid voor de VNL, studerende godsdienstwetenschappen aan de VU? Wie en wat is de VNL? Nooit eerder van gehoord. Godsdienst wetenschappen? Wat the hell is that? Bestuderen we tegenwoordig al van door mensen verzonnen sprookjes als een wetenschap? Meneer van Klaveren, we zitten in Nederland opgescheept met ca. 1 miljoen islamieten, die geloven dat het sprookjesboek de koran hun goddelijke allah waarheid is, gegeven door hun profeet mohammed en daarnaar moeten leven. De islam is een dodelijk maatschappelijk kankergezwel dat, als het de kans krijgt, uit is op vernietiging van iedereen die niet buigt en of zich onderwerpt aan de voorschriften opgetekend in een boek, dat zgn is gedicteerd door een analfabeet die 1400 jaar geleden mohammed heette en die simpelweg een psychotische massamoordende pedofiel was. Je zal maar Mohammed heten en naar dat monster vernoemd zijn! De islam is een moordmachine en heeft in de afgelopen 14 eeuwen zeker 200 miljoen mensen afgeslacht en/of over de kling gejaagd en dat gaat vandaag aan de dag nog steeds op grote schaal door. Wat u zou moeten bestuderen is wie heeft dit islamkankergezwel in zulke grote getale en waarom in onze Westerse wereld binnengehaald en waarom wordt dit duivelsgebroed ook nog zo gepamperd? Graag uw visie daarop. Terzijde nog de perverse hypocriete mars in Parijs voor o.a. het vrije woord en de vrijheid van meningsuiting, waar legio ‘elite’ islamieten en andere politieke criminelen voorop liepen die in hun eigen land, zie o.a. Turkije waar de meeste journalisten gevangen zitten, of zoals in NL een cartoonist Gregorius Nekschot van zijn bed lichten om dat de tekeningen ze niet aanstonden. Meest verbazend is wel dat de enige partij in Frankrijk die waarschuwt en opkomt voor hun autochtone bevolking niet voor deze mars werd uitgenodigd. We leven in een open inrichting, waar de zwaarst gestoorde criminelen de dienst uitmaken en de meerderheid van het patientenklootjesvolk zich happy en betrokken bij voelt. Laat maar wat van je horen van Klaveren.

  1. latraviata

   Godsdienstwetenschappen is grosso modo begrijpend lezen….Met wetenschap heeft het natuurlijk niets te maken….

 13. zomaar

  ach ja Van Klaveren , heb ooit eens een optreden gezien van hem, samen met onze Ivo .

  toch om nu hierop te gaan stemmen nee!!, zo goed was dat optreden nu ook weer niet , hij liet zich de mond snoeren .

  afin , ik heb een stukje opgezocht waarin zijn voormalige woordvoeder , van de PVV door het slijk (op de punten gewezen werd) ,gehaald werd door onze minister president Rutte .

  tevens een onderbouwing van prof Fons de Poel , dat Wilders wel degelijk op het goede spoor zit (en zat), en de elite (de Internationale ) binnen onze regering er naast zitten !.

  dus begrijp ik van de heer Klaveren niet dat hij omwegen van een uitspraak (eigenlijk moet ik schrijven een VRAAG ), de PVV verlaten heeft .

  en dit begrijp ik van vele onder hen niet , zij zeggen tegen de ver islamisering (radicalisering) te zijn !, en lijmen de elite in vak K stroop om de mond , zodat de judaskus beter smaken zal .

 14. zomaar

  ach de beloofde link , was ik bijna vergeten .

  komt i !!!.

  http://www.npo.nl/nieuwsuur/19-08-2013/NPS_1223538

 15. H.Vaes

  Boer met verstand….. ik ben het helemaal met je eens-
  Van Klaveren denkt door iets te nuanceren zijn doel te bereiken…..Maar daar bereik je niets mee. Dat is alleen maar voor watjes. Keihard en recht voor zijn raap zal uiteindelijk zegevieren .

 16. Mike V.

  Islamitisch extermisme bestaat niet. Er is alleen de islam, die toevallig extreem is. Gewoon islam, verder niks. Freakshow Erdohan zei het zelf.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.