Kiezer: Statenverkiezingen worden referendum kabinet

Rutte_op_Paleis_Huis_ten_Bosch
Foto: RVD / Wikimedia Commons

Ik begin er steeds meer zin in te krijgen.

Normaal gesproken heb ik nooit zo’n zin in de Provinciale Staten-verkiezingen. Ik vind ze saai. Iedere vier jaar zeggen onbekende politici weer dat de Statenverkiezingen gaan om lokale provinciepolitiek en dat de kiezer vooral op basis daarvan moet gaan stemmen. Zeg het maar. Weet u wat er de afgelopen vier jaar is besloten het provinciehuis? Ik niet.

Dit jaar zijn de Statenverkiezingen godzijdank niet zo saai als gebruikelijk. We kunnen op 18 maart het nivelleringskabinet naar huis sturen door in de Provinciale Staten politici neer te zetten die op hun beurt voor de samenstelling van de Eerste Kamer niet stemmen op VVD en PvdA of een van de drie gedoogpartijen. De getrapte verkiezingen zorgen ervoor dat we niet direct onze senatoren kiezen (waar ik overigens wel een voorstander van zou zijn, maar dat is een ander verhaal), dus dan moet het maar zo.

Ik ben niet de enige die er zo over denkt. Volgens een representatief onderzoek van bureau I&O Research ziet meer dan de helft van de kiezers de Statenverkiezingen als een soort referendum voor of tegen het kabinet-Rutte. Drie op de tien kiezers willen het kabinet steunen door op één van de vijf coalitiepartners te stemmen, en drie op de tien kiezers willen het kabinet straffen door precies het tegenovergestelde te doen. Ik zou zeggen: laten we ervoor zorgen dat die laatste groep nog wat groter wordt.

VVD- en PvdA-stemmers willen in grote meerderheid dat het kabinet doorgaat, kiezers van SP en PVV willen massaal dat het kabinet vertrekt. “Opvallend is dat van de constructieve oppositiepartijen de achterban van de CU veel minder enthousiast is over de samenwerking met het kabinet dan de kiezers van D66 en SGP,” zegt onderzoeker Peter Kanne.

Dat zelfs de ChristenUnie-kiezer begint te morren, is veelzeggend. Het is ook deels de schuld van plucheplakker Mark Rutte zelf dat de kiezer staat te popelen om het kabinet naar huis te sturen op 18 maart. Rutte is deze maand al begonnen met de campagne voor de Statenverkiezingen. Hij zei bij de start van zijn campagne: “Dit zijn landelijke verkiezingen, die raken direct ook het kabinet.” Rutte vraagt erom. Dit zijn landelijke verkiezingen, en dat gaan we ervan maken ook.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!