Rutte gaat zélf campagne voeren voor Statenverkiezingen

RVD / Wikimedia Commons
Foto: RVD / Wikimedia Commons

Alle hens aan dek! De premier gaat zijn kabinet proberen te redden.

Het is nog maar drie januari, maar de verkiezingscampagnes zijn al begonnen. Premier Mark Rutte en zijn VVD beginnen deze maand al met de campagne voor 18 maart, op de dag dat we door onze stem – indirect, helaas – kunnen bepalen hoe de Eerste Kamer eruit komt te zien.

Het beste voor Nederland zou natuurlijk zijn dat dit nivelleringskabinet géén meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Ook niet met gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP erbij. Dat is wel waar Rutte op mikt. Hij wil koste wat het kost zijn kabinet-met-gedoogconstructie overeind houden, en daarom is hij al begonnen met de campagne.

Ja, dat is uniek, want normaal gesproken wil de VVD maar een paar weken campagne voeren, en niet een paar maanden. En al helemaal niet door de premier te veel in te zetten. Rutte zegt nu tegen NRC dat de strategie van de VVD is veranderd: “Dit zijn landelijke verkiezingen, die raken direct ook het kabinet.” En: “Ik zal waarschijnlijk een paar debatten zelf gaan doen.”

De kernboodschap van Ruttes campagne: “Mijn boodschap aan Nederland is: het gaat nu beter, nu geen experimenten!” De premier wil niets liever dan doorregeren met het huidige kabinet inclusief de drie gedoogpartijen. Hij zegt dat hij hoopt dat ze “met z’n vijven een meerderheid” halen. En daar is nog een “hele goede kans” op ook denkt Rutte.

Ik vraag het me af. Ik vraag me ook af wat er waar is van de opmerking van de premier dat zijn kabinet “ongeacht de uitslag (…) sowieso [blijft] zitten”. Dat zie ik niet gebeuren. Het is interessant dat Rutte op de voorgrond treedt, want daarmee zegt hij in feite: jullie stemmen voor mij of jullie stemmen tegen mij. Ik denk dat genoeg Nederlanders tegen Rutte en zijn coalitie gaan stemmen. Kijk maar naar de peilingen.

Als het kabinet geen meerderheid haalt, zelfs niet met de drie gedoogpartijen erbij, dan zal niet alleen de hel losbarsten binnen de PvdA maar ook binnen Ruttes VVD. Het partijkader zal in Rutte een falende partijleider zien die met een superlange campagne van tweeëneenhalve maand niet eens genoeg stemmen weet te halen. Dan is het over en uit voor zowel Rutte als het kabinet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!