Nieuwjaarsnacht: weinig gedoe, veel plezier

Geen categoriejan 01 2015, 11:00
De vuurwerkhaters hebben wéér geen gelijk gekregen.
Wat moet het een teleurstelling zijn voor de GroenLinks-fracties die het vuurwerkmeldpunt hebben opgericht (om uiteindelijk een totaalverbod op vuurwerk af te dwingen): de overlast tijdens Oud en Nieuw dit jaar is reuze meegevallen.
Natuurlijk wordt dat ieder jaar gezegd, en natuurlijk is er ieder jaar weer vuurwerkgerelateerd vandalisme en geweld, maar het is allemaal lang niet zo erg als de vuurwerkhaters hadden gehoopt.

Er zijn geen grote incidenten gemeld tijdens de nieuwjaarsnacht. Volgens veel politie en brandweercorpsen was het niet drukker dan normaal tijdens de jaarwisseling.

De politie meldde wel dat er wat opstootjes waren waarbij de mobiele eenheid op moest treden. Zo werd de ME ingezet op twee plekken in Nijmegen en in Utrecht en Culemborg. Ook raakten verschillende mensen gewond.

In Millingen aan den Rijn liepen twee mensen verwondingen op door een vuurwerkbom en in Nieuwkoop moest een meisje van 4 naar het ziekenhuis, omdat ze gewond was geraakt door vuurwerk.

Er gebeurt elk jaar wel wat, maar dat is geen reden om vuurwerk voor consumenten maar helemaal te verbieden. Het is gewoon een kwestie van handhaving: wie vuurwerk gebruikt om op dieren te gooien, auto's kapot te maken, etc. moet daarvoor boeten. Voor de rest geldt dat mensen prima met de eigen verantwoordelijkheid van vuurwerk afsteken om kunnen gaan.
Gisteren vierde ik bijvoorbeeld Oud en Nieuw met mijn familie in een buurt waar volop vuurwerk werd afgestoken. Ik geloof dat ik nog nooit zulke mooie vuurpijlen de lucht in heb zien gaan. Als vuurwerk voor consumenten helemaal zou worden verboden, zou je dat allemaal niet meer zien, omdat er dan alleen een centraal geregelde vuurwerkshow is. Dat is oersaai, en past niet in de Nederlandse traditie van Oud en Nieuw.
Helaas pindakaas dus, voor GroenLinks en al die andere vuurwerkhaters. We hebben dit jaar weer met z'n allen (met uiteraard een paar uitzonderingen hier en daar) laten zien dat we prima met vuurwerk om kunnen gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten