Nieuwjaarsnacht: weinig gedoe, veel plezier

De vuurwerkhaters hebben wéér geen gelijk gekregen. 

Wat moet het een teleurstelling zijn voor de GroenLinks-fracties die het vuurwerkmeldpunt hebben opgericht (om uiteindelijk een totaalverbod op vuurwerk af te dwingen): de overlast tijdens Oud en Nieuw dit jaar is reuze meegevallen.

Natuurlijk wordt dat ieder jaar gezegd, en natuurlijk is er ieder jaar weer vuurwerkgerelateerd vandalisme en geweld, maar het is allemaal lang niet zo erg als de vuurwerkhaters hadden gehoopt.

Er zijn geen grote incidenten gemeld tijdens de nieuwjaarsnacht. Volgens veel politie en brandweercorpsen was het niet drukker dan normaal tijdens de jaarwisseling.

De politie meldde wel dat er wat opstootjes waren waarbij de mobiele eenheid op moest treden. Zo werd de ME ingezet op twee plekken in Nijmegen en in Utrecht en Culemborg. Ook raakten verschillende mensen gewond.

In Millingen aan den Rijn liepen twee mensen verwondingen op door een vuurwerkbom en in Nieuwkoop moest een meisje van 4 naar het ziekenhuis, omdat ze gewond was geraakt door vuurwerk.

Er gebeurt elk jaar wel wat, maar dat is geen reden om vuurwerk voor consumenten maar helemaal te verbieden. Het is gewoon een kwestie van handhaving: wie vuurwerk gebruikt om op dieren te gooien, auto’s kapot te maken, etc. moet daarvoor boeten. Voor de rest geldt dat mensen prima met de eigen verantwoordelijkheid van vuurwerk afsteken om kunnen gaan.

Gisteren vierde ik bijvoorbeeld Oud en Nieuw met mijn familie in een buurt waar volop vuurwerk werd afgestoken. Ik geloof dat ik nog nooit zulke mooie vuurpijlen de lucht in heb zien gaan. Als vuurwerk voor consumenten helemaal zou worden verboden, zou je dat allemaal niet meer zien, omdat er dan alleen een centraal geregelde vuurwerkshow is. Dat is oersaai, en past niet in de Nederlandse traditie van Oud en Nieuw.

Helaas pindakaas dus, voor GroenLinks en al die andere vuurwerkhaters. We hebben dit jaar weer met z’n allen (met uiteraard een paar uitzonderingen hier en daar) laten zien dat we prima met vuurwerk om kunnen gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. arie_jansz

  Frank, neem een oliebol en kijk naar de eerste rot smak van het jaar met het schansspringen.

  Je schrijft nu je eigen nieuws.

 2. JanvanEechoud

  Vond het een mooie vertoning vannacht.
  Die er zelf niet aan mee maar gun het iedereen.
  Een veilig nieuw jaar gewenst.

 3. aquarius

  Och die paar oogverwondingen (ca 12) waren er meer dan tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan samen . En over de materiele en persoonlijke schade horen we pas einde januari zoals gewoonlijk . Vertel eens iets nieuws Frank.

 4. RvRavenstijn

  Ach, met het vuurwerk etc. viel het wel mee,overdag — hier in Hilversum — was het vrij rustig en de avond
  vooral veel siervuurwerk.

  De schade daarentegen die Groen Links samen met de linkse kerk ons de laatste decennia heeft toegebracht, is met geen pen te beschrijven !!

 5. arie_jansz

  @Rvravenstijn

  Welke schade dicht u specifiek aan Groen Links toe, welke volgens u met geen pen te beschrijven zijn?

  Ik kom niet verder dan een paar vage plannen die nooit verder dan de tekentafel zijn gekomen.

 6. Beukman

  “Het is gewoon een kwestie van handhaving: wie vuurwerk gebruikt om op dieren te gooien, auto’s kapot te maken, etc. moet daarvoor boeten.”

  Allemaal leuk en aardig, in theorie mee eens. Maar wie gaan er dan boeten voor de historische panden die in Alkmaar in de hens zijn gegaan? Voor de twee scholen in Uden? Voor een historische kerk in het plaatsje Hoek? Voor het verlies van ogen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Vuurwerkafstekers hebben afgelopen nacht de politiek nieuwe munitie gegeven voor een verbod in de nabije toekomst.

 7. huuskesjong

  De schade met Oud en Nieuw valt in het niet bij die welke de (S)Linkse partijen aanrichten:
  # Miljarden voor windmolenparken, waarbij ik denk aan de bejaarden die door geldgebrek, veroorzaakt door de bezuinigingen op de zorg, niet verschoond worden.
  # Miljarden die in allerlei hobby-subsidiepotten van Slinks Links verdwenen, zoals voor ontwikkelingssamenwerking, vrouwenemancipatie, opwarmingspaniek, enz.

  En je hoort Slinks Links helemaal niet meer over het carbidschieten, sinds dat op de Wereldlijst van Cultureel Erfgoed staat….
  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 8. Philippine

  Kerk uitgebrand en ingestort.
  School uitgebrand.
  Heel gezellig en harmonieus.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.