Paus Franciscus: kritiek op kapitalisme is geen marxisme, hoor!

Geen categoriejan 12 2015, 20:00
Maak dat de kat wijs.
Vooropgesteld: Paus Franciscus mag wat mij betreft doen wat hij wil. Als hij wil prediken dat het kapitalisme "ziek" is en dat het klimaat moet worden gered, dan moet hij dat vooral doen. Het is zijn kerk, niet de mijne. Ik ben toch maar een RKK'er die sinds zijn twaalfde niet meer in de kerk is geweest. Voor de Paus doet mijn mening er niet toe. Ik ben een kapitalist, dus wat heb ik te zoeken in zijn kerk?
De Paus is een linkse man. Laat daar geen misverstand over bestaan. Hij voert sinds zijn aantreden een kruistocht tegen het kapitalisme. Franciscus maakt handig gebruik van het feit dat zijn rooms-katholieke achterban enorm is in de Latijns-Amerikaanse landen. In die landen is het marxisme nog alomtegenwoordig. Er was veel kritiek op zijn recente gebash van het kapitalisme, ook binnen zijn eigen kerk. Maar Franciscus blijft volhouden:

"Als ik enige plaatsen uit de preken van de vroege kerkvaders uit de tweede en derde eeuw over de omgang met de armen zou herhalen, zou menigeen mij voor de voeten werpen dat mijn preek marxistisch is," aldus de paus. "Tegenwoordig werpen markten meer gewicht in de schaal dan de mens: het is een zieke economie," citeert de krant uit het gesprek.

En:

De roep om een rechtvaardige verdeling, aldus de paus, is geen uitvinding van het communisme en moet niet geïdeologiseerd worden. "Als de Kerk ertoe uitnodigt datgene te overwinnen wat ik als 'globalisering van de onverschilligheid' heb aangeduid, dan is zij ver verwijderd van welk politiek belang dan ook."

Ik ben geen libertariër, dus ik begrijp goed dat het kapitalisme bepaalde grenzen nodig heeft om te kunnen blijven bestaan, maar daar is dan ook alles wel mee gezegd. De Paus lijkt niet te beseffen dat een radicale 'rechtvaardige' verdeling van de welvaart geen oplossing is voor welk probleem dan ook. Want waar houdt het op? Het zal nooit genoeg zijn. Beter leren mensen op eigen benen te staan in plaats van de hand op te houden.
Wat ik bewonder aan de kerk is dat iedereen welkom is, ongeacht afkomst en achtergrond. Wie het even niet meer ziet zitten of wie geen dak boven zijn hoofd heeft, kan terecht bij de kerk voor hulp. Dat vind ik heel erg mooi. De kerk moet er voor die mensen zijn. De kerk vangt mensen op die tussen wal en schip belanden. Ik denk dat de Paus vergeten is dat dát de missie van zijn kerk moet zijn, en niet de bestrijding van 'armoede' middels marxistische prietpraat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten