Wiegel wil dat VVD de oorlog verklaart aan de PvdA

Het orakel van de liberalen wil dat zijn partij op geen enkel vlak meer water bij de wijn doet voor de stuntelende coalitiepartner.

De verhoudingen in het kabinet zijn momenteel niet opperbest. Als je de wil hebt er uiteindelijk samen vlot uit te komen, houd je nu je kaken stijf op elkaar. Als je die wil niet heb en misschien zelfs het tegenovergestelde van ‘er uit willen komen’ najaagt, dan laat je inderdaad je loose cannons op televisie dit soort dingen zeggen. Oud-vice-premier Hans Wiegel verklaarde namelijk open en bloot op televisie vandaag het volgende:

VVD-coryfee Hans Wiegel is klaar met de uitruil van zijn partij de VVD met de andere regeringspartij PvdA. Bij het opstellen van een nieuw belastingplan moet de VVD vasthouden aan verlaging van de belastingen. Dat is nodig omdat de liberalen coalitiegenoot PvdA al veel hebben gegund. “De VVD is de PvdA wel heel erg tegemoet gekomen”, zei VVD-prominent Hans Wiegel in het tv-programma Business Class.

De opstelling van Wiegel is ook tekenend voor de VVD-top. In de recente kerstcrisis hebben VVD’ers de PvdA-kruik net zolang te water laten gaan totdat-ie barstte en de PvdA de zorgwet in vrijwel ongewijzigde vorm opnieuw laten indienen in de Tweede Kamer. VVD’ers hebben geen enkele inhoudelijke concessie gedaan en de sociaal-democraten gewoon twee dagen lang vernederd totdat ze in het rode kamp zover waren om hun klap helemaal op te vangen.

Die compromisloze houding van de VVD – die nu ook door Wiegel gepropageerd wordt – zal de verhoudingen tussen beide partijen op scherp blijven zetten in 2015. De ‘kerstcrisis’ kwam onverwachts, en het is heel goed mogelijk dat er in het jaar nog diverse verborgen bananenschillen liggen waarover dit kabinet nog eens lelijk kan uitglijen. Combineer dat met de ‘buigen of barsten’-mentaliteit die de VVD momenteel jegens de PvdA aanhoudt, en je hebt je recept voor vervroegde verkiezingen

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. Antivenin

  Toneelspel voor de Bühne, in de hoop nog een paar kiezers te bedotten en tot terugkeer te verleiden. Bij vervroegde verkiezingen worden beide partijen een stuk kleiner dan ze nu zijn, dus dat kunnen we wel vergeten. Na de PS-verkiezingen vallen VVD en PvdA elkaar weer in de armen. Misschien met tegenzin, maar dat vinden ze niet zo erg. Als ze maar op het pluche kunnen blijven plakken.

  1. Jacobus

   Mensen die denken dat Wiegel nog invloed heeft binnen de VVD missen politiek inzicht.

 2. arie_jansz

  Goh…Wiegel.

  Het is weer verkiezingstijd, ik heb de man in geen jaren op een GEMEENDE opmerking kunnen betrappen.

 3. Sjonny

  Wiegel. Lol.

 4. arie_jansz

  Ik zou de kop van het artikel laten aanpassen.

  “VVD nu totaal in paniek”

 5. Daniel

  tv-programma Business Class??
  Teleshop-programma Business Class!!!!
  Met de immer weer briljante Handige Harry.

 6. The Fox

  Ik heb eerder de indruk dat de top van de huidige VVD het wel best vindt dat er een linkse politiek wordt bedreven. Dat betekent namelijk dat er veel baantjes in de toekomst zijn te verdelen. In feite hebben ze de term liberaal de Amerikaanse betekenis gegeven (liberaal = socialistisch). Blijkbaar zitten de meerderheid van de kiezers op links en die hou je aan boord met een zeer grote overheid.

  Wiegel is gewoon oude politiek die ten onrechte de naam van puinruimer heeft gekregen en blijkbaar het niet aandurft om de zogenaamde hervormingen te bekritiseren. Hij kan namelijk een jijbak verwachten.

 7. LantR.fant

  Wiegel is uitgerangeerd, maar gelijk heeft hij wel. Met Wiegel zijn mentaliteit in die partij zou ik zeker overwegen om VVD te stemmen.

 8. mijn-idee

  Ik ben geen VVD-er maar ik had altijd Wiegel graag ooit eens gezien als minister president van dit land.

  De man is nuchter, helder, heeft zelfkennis én zelfspot én hij heeft soms gewoon gelijk……….of ie nou bij Business Class ( ??????) zit of bij een “gerespecteerde ” omroep……( ???? )

 9. Jasterke

  Je glimlacht om hem, of wordt kriegel
  ik doel hier natuurlijk op Rutte…
  maar u dacht (vermoedelijk) aan Wiegel
  die nog uit ’n verleden kan putten.
  .
  maar die gaat de club niet meer baten
  het doek is ontluisterend gevallen
  daar valt niet meer over te praten
  en dat weten we bést met z’n allen…
  .
  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.com

 10. carthago

  Typische lafheid van de vvd.Corifee wiegel naar voren schuiven met een nietszeggende uitspraak,na de middenstand en kleine ondernemers uitgekleed te hebben met beloofde lastenverlichting uitgewerkt in lastenverhoging.De verkiezingsleuzen gieren weer om onze oren.

  1. huuskesjong

   ‘Carthago’, goed gezegd. Bedankt.
   Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 11. Mike V.

  Ik stem nooit meer op de leugenachtige VVD. Of die mastodont nu (op dit tijdstip conveniently) gelijk heeft of niet. NOOIT MEER!11!

 12. Tosjacq

  Een zeer slechte verkiezings stunt om zijn eigen onderkruipers vo0or een afgang te behoeden,
  Ik verwacht niet dat hijzelf een witte boorden crimineel is die de zaken oplicht Stem PVV

 13. BETSIEvrouwtje

  Jaren geleden heb ik Wiegel altijd graag gezien…..maar nu maakt ook hij deel uit van het complot,zo min mogelijk kiezers te verliezen…Ik vertrouw geen politicus meer in de Haag,behalve Wilders!

 14. V.K.

  -Ach die Wiegel,

  -Gelukkig was daar Lubbers welke het door Wiegel/v.Agt gemaakte puinzooi opruimde.

  -Ha ha, het lijkt me ook niet echt geweldig dat je de verkiezingen ingaat om zo min mogelijk kiezers te verliezen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.