Wiegel wil dat VVD de oorlog verklaart aan de PvdA

Geen categoriejan 04 2015, 14:00
Het orakel van de liberalen wil dat zijn partij op geen enkel vlak meer water bij de wijn doet voor de stuntelende coalitiepartner.
De verhoudingen in het kabinet zijn momenteel niet opperbest. Als je de wil hebt er uiteindelijk samen vlot uit te komen, houd je nu je kaken stijf op elkaar. Als je die wil niet heb en misschien zelfs het tegenovergestelde van 'er uit willen komen' najaagt, dan laat je inderdaad je loose cannons op televisie dit soort dingen zeggen. Oud-vice-premier Hans Wiegel verklaarde namelijk open en bloot op televisie vandaag het volgende:

VVD-coryfee Hans Wiegel is klaar met de uitruil van zijn partij de VVD met de andere regeringspartij PvdA. Bij het opstellen van een nieuw belastingplan moet de VVD vasthouden aan verlaging van de belastingen. Dat is nodig omdat de liberalen coalitiegenoot PvdA al veel hebben gegund. "De VVD is de PvdA wel heel erg tegemoet gekomen", zei VVD-prominent Hans Wiegel in het tv-programma Business Class.

De opstelling van Wiegel is ook tekenend voor de VVD-top. In de recente kerstcrisis hebben VVD'ers de PvdA-kruik net zolang te water laten gaan totdat-ie barstte en de PvdA de zorgwet in vrijwel ongewijzigde vorm opnieuw laten indienen in de Tweede Kamer. VVD'ers hebben geen enkele inhoudelijke concessie gedaan en de sociaal-democraten gewoon twee dagen lang vernederd totdat ze in het rode kamp zover waren om hun klap helemaal op te vangen.
Die compromisloze houding van de VVD - die nu ook door Wiegel gepropageerd wordt - zal de verhoudingen tussen beide partijen op scherp blijven zetten in 2015. De 'kerstcrisis' kwam onverwachts, en het is heel goed mogelijk dat er in het jaar nog diverse verborgen bananenschillen liggen waarover dit kabinet nog eens lelijk kan uitglijen. Combineer dat met de 'buigen of barsten'-mentaliteit die de VVD momenteel jegens de PvdA aanhoudt, en je hebt je recept voor vervroegde verkiezingen
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten