Amerikaanse psychiaters verklaren Poetin een autist

ritz_width_600x
Foto:

Een Pentagonrapport zou verklaren dat Poetin lijdt aan het syndroom van Aspergers. Het Kremlin als inrichting voor psychisch gemankeerden?

Groot nieuws bij The Telegraph: de Engelse krant zegt de handen te hebben kunnen leggen op een zeven jaar oud rapport van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, waarin wordt geconcludeerd dat de Moloch van Moskou, Vladimir Poetin, waarschijnlijk z’n pilletjes niet inneemt voor zijn autistische aandoening die hij sinds zijn geboorte met zich mee torst:

A top secret Pentagon report has concluded that Vladimir Putin suffers from Asperger’s syndrome. The study from 2008, which was based only on videos of Putin, claimed that the Russian president’s mother had a stroke whilst pregnant with him that left lasting damage.

As a result his “neurological development was significantly interrupted in infancy,” the report says. Putin’s authoritarian style and obsession with “extreme control” is a way of overcompensating for his condition, the researchers conclude.

Nu ben ik de eerste die gelooft dat er een steekje los zit aan het megalomane hoofd van de Russische dictator Vladimir Poetin. Maar bij dit verhaal krab ik toch wat vertwijfeld aan m’n hoofd. Ten eerste: Engelse tabloids. Alhoewel ik groot respect heb voor Engelsen en hun cultuur, zijn hun kranten doorgaans erg sensatiebelust en hetzerig. Dat alleen al is een reden om dit artikel met een korreltje zout te nemen.

Ten tweede is de onderzoeksmethode uiterst dubieus. Men heeft alleen wat video’s van de Russische leider bekeken. De Pentagon-werknemers hadden geen inzicht in zijn medische gegevens en konden Poetin zelf geen vragen stellen. Het enige wat ze hadden, waren beelden van Poetin waarop hij op zwaargeregisseerde persmomenten de wereld te woord staat. Niet echt een gecontroleerde en ongedwongen omgeving om iemand te observeren, lijkt mij zo.

Niet dat het ultiem autoritaire gedrag van Poetin niet opmerkelijk is. Daar zit vrijwel zeker iets achter.

Maar kunnen we hiermee concluderen dat Poetin dus autisme heeft? Dat valt in het geheel niet uit te sluiten. Het zou zelfs heel logisch zijn. Maar voordat ik die stelling als ‘waar’  aanneem zou ik toch wel wat steviger bewijs zijn. Dit bericht over een obscuur Pentagonrapport telt voor mij dus nog niet als veelomvattend bewijs.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!