Anti ISIS-coalitie jaagt islambarbaren uit Mosul

Mosul is gisteren zeker twaalf keer onder vuur genomen. 

De anti-ISIS coalitie – tegenwoordig nagenoeg geleid door Jordanië – heeft inderdaad fel de aanval ingezet op Mosul. Die Iraakse stad wordt bezet door ISIS, maar de Peshmerga – Koerdische strijders – hebben andere plannen. Daarom hebben ze de coalitie gevraagd om hun militaire aanval op ISIS te steunen door zware bombardementen uit te voeren.

Hoewel de bombardementen over het algemeen niet bepaald zwaar waren is dat nu opeens veranderd. Zoals het AD uitlegt:

De Iraakse stad Mosul is gister zeker twaalf keer onder vuur genomen door gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Dat berichtte CNN.

Volgens de Koerden, die proberen Mosul te omsingelen, is het aantal luchtaanvallen op de stad sinds dinsdag fors toegenomen. Toen publiceerde de terreurbeweging een video waarop is te zien hoe de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh levend wordt verbrand.

Nu moet u begrijpen dat Mosul in juni vorig jaar veroverd werd door ISIS doordat soldaten van het officiële Iraakse leger zich massaal terugtrokken. Nou ja, ‘terugtrokken’: ze sloegen op de vlucht en renden zo snel mogelijk terug naar Bagdad, de hoofdstad van het land waar ze zich veilig waanden.

In de tussenliggende maanden hebben de Koerdische strijders met behulp van bombardementen van de coalitie het Syrische grensplaatsje Kobani bevrijd en nu richten ze hun pijlen dus op Mosul zelf; een redelijk grote stad die ook nog eens strategisch en in pr-opzicht van belang is.

Hoewel het dieptriest is dat het Westen zelf geen grondtroepen heeft gestuurd is het fantastisch om te zien dat de Koerden er desondanks in slagen om ISIS nederlaag na nederlaag te bezorgen. Bij het begin van de oorlog tussen ISIS en de Koerden werden die laatsten teruggedrongen, een paar maanden later wisten ze de opmars van de eersten te stoppen, en nu slagen ze er dus in om ISIS op de vlucht te doen slaan – in ieder geval in enkele steden en dorpen.

Het Westen kan de Koerden nog meer helpen door a) meer bombardementen uit te voeren en b) door de Koerden beter te bewapenen dan ooit. Geef ze alles waar ze om vragen en het is zomaar mogelijk dat ze de Koerdische gedeelten van Syrië en Irak bevrijden.

Het enige slechte nieuws? Dat zal niet voldoende zijn om ISIS helemaal te vernietigen. Daarvoor moet er een groter gebied worden veroverd. Het is maar zeer de vraag of Arabische soennieten het prettig vinden om bevrijd te worden door nationalistische Koerden, die Irak het liefst uit elkaar zien vallen. Uiteindelijk moet het dus ook komen van Arabieren zelf of, als dat niet gaat, van Westerse troepen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. monach

  De koerden verdienen een eigen staat. Tot afgrijzen van de Turken.

 2. hans-e-pans

  Misschien kost het IS wel de kop.

 3. Antidotum

  Ik heb een beter idee om het kwaad te verdrijven.

  Wat te denken van grote drones hoog boven Raqqa met grote luidsprekers en dit geweldige nummer op de repeat stand luid schallend door de atmosfeer, eigenlijk zo luid dat het tuig elkaar niet meer kan verstaan en dat dag en nacht non stop.

  Heerlijk.

  http://www.google.nl/url?q=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DUJ2o_z1UGXw&sa=U&ei=gzbZVNSlK4OBPc7MgIgB&ved=0CBcQtwIwAA&usg=AFQjCNFJWL0jiczCbjCGnxu-0Kzo_Jq8dA

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.