ISIS ontruimt Mosul vanwege bombardementen coalitie

Een paar bommen en ze vluchten met hun staart tussen de poten.

Haha, dit is dan wel weer vermakelijk: de coalitie begint met het bombarderen van Mosul, en wat doen de ISIS-slachters die op grote schaal ongewapende, onschuldige burgers hebben afgeslacht?

Islamitische Staat is inmiddels overgegaan tot ontruiming van de stad. Dit meldden Koerdische media op gezag van het Koerdische Peshmerga-leger.

Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeiden tegen de Iraakse nieuwssite Alsumaria dat IS verdreven is uit zeven plaatsen ten noordwesten van Mosul.

Hoewel de bombardementen van de coalitiegenoten op zichzelf niet voldoende zijn om ISIS terug te dringen is dat wel het geval als ze gepaard gaan met aanvallen van grondtroepen. En laat de Koerdische Peshmerga nou vinden dat Mosul bij hun Koerdistan hoort… waardoor ze maar al te graag het gevecht aangaan. Blijkbaar vindt ISIS dat niet geweldig en dus trekt de groep zich terug.

Als de Koerden zo doorgaan heroveren ze misschien wel alle steden en dorpen die ze vorig jaar verloren aan ISIS. Dat zou niet alleen een geweldige militaire nederlaag zijn voor het arrogante ISIS, maar publicitair ook. Eén van de redenen dat ISIS zoveel strijders aan zich kon binden was doordat de groep overwinning na overwinning behaalde. Als de terreurclub ineens uit hele steden en dorpen wordt gejaagd moet zelfs de meest geharde jihadist toegeven dat het alles behalve onverslaanbaar is. En dat betekent: minder rekruten.

Nu hopen dat de Peshmerga in samenwerking met de coalitie ISIS inderdaad terug kunnen dringen.

Overigens zou zelfs de ondergang van ISIS – en het is nog veel te vroeg om te concluderen dat Abu Bakr al-Baghdadi en co. zijn uitgespeeld – niet betekenen dat het probleem van de Radicale Islam is opgelost. Ten eerste kan de groep nog altijd op de steun rekenen van veel moslims, zowel in het Midden-Oosten als daarbuiten, en ten tweede zijn er ook genoeg extremisten die ISIS misschien niet steunen, maar andere radicale groepen wél.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. HR

  Niet te vroeg juichen Michael, een zwaluw betekent nog geen zomer…..

  Dat gezegd hebbende, het is wel goed nieuws.

 2. Antidotum

  Begrijp niet dat het zwarte drek zich terugtrekt, dit is waarlijk de ultieme kans om Allah te ontmoeten. Toch?

 3. W.H.J. Reiss

  Als ISIS verslagen zou zijn, dan rijzen er wel andere moslim idioten op. Het is in het verleden zo gegaan. En zo zal het dus ook in de toekomst gaan. moslims zijn idioten, of het soennies, sjietties, walibies of snoepies zijn. De koran is Haat, Haat, Haat. Vandaar Meer, meer, meer Identitair Verzet !

  1. Antidotum

   W.H.J. Reiss

   Ben ik eens, maar voor deze infiltranten heb ik zeer veel respect.
   Door hun ogen ziet de wereld wat IS uitvreet.

   http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/07/kijken-hoe-activisten-in-raqqa-hun-leven-wagen-om-is-te-ontmaskeren/

 4. WWW

  Rond Hasakah heeft het Syrische leger de laatste week ook flinke vorderingen gemaakt. ISIS wordt van verschillende kanten aangevallen en ook nog platgebombardeerd, dat kunnen ze nooit lang volhouden. Een ander probleem voor ISIS is dat hun grondgebied veel te uitgestrekt is met veel woestijngebieden. Hierdoor zijn de aanvoerlijnen te lang en kunnen guerilla acties veel effect hebben.

  1. Lieftinck

   Hetzelfde probleem ervoeren ook de nazies, en de Fransen in Rusland.
   Het is zelfs zo dat de Russen dit als strategie gebruikten, door zich razendsnel terug te trekken, en pas toe te slaan in de winter, op het moment dat de vijand een enorm gebied heeft veroverd. Daarbij worden hele legers eerst afgesneden van het achterland. Vervolgens wordt het net opgehaald, zoals in Stalingrad. Dat is hier inderdaad anders, maar het heeft wel overeenkomsten.

 5. Lieftinck

  Overigens, een oplossing om de radicale Islam in dat soort landen aan te pakken is wellicht door strenge seculiere leiders te parachuteren, met een groot leger. Voorwaarde is wel dat ze niet te seculier mogen zijn, zie de Sja van Perzië. Ik kan mij nog een interview herinneren van de Sja en hij praatte echt als een westerling, en had een enorme hekel aan achterlijkheid. Maar dat is nog een brug te ver.

  Natuurlijk hebben dit soort leiders ook weer andere nadelen, maar het is beter dan de toestand nu.

 6. Marinus1984

  En ten derde kunnen soennieten en sjiieten elkaar niet uitstaan. Zolang er dus landen zijn waarin de ene groep de andere onderdrukt (met name Irak en Syrië), blijft er dus een explosieve situatie.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.