Beroepsklagers hebben goedkope kleding Primark in het vizier

We mogen voortaan alleen nog in dure kleding lopen die honderd jaar meegaat. 

Na het gezeur over Zwarte Piet en vuurwerk hebben de beroepsklagers weer iets nieuws gevonden waar ze zich vol passie op storten: de goedkope kleding van de in Nederland nieuwe winkelketen Primark. Er is altijd wel iets om over te klagen en te zeuren en te janken.

Wat u moet weten: Primark gaat redelijk ethisch te werk vergeleken met andere winkelketens. Primark verliest de belangen van arbeiders in landen als India niet uit het oog. Daar zouden we blij mee moeten zijn. Maar daar gaat het nu allemaal even niet om. Er moet immers geklaagd worden.

Het geklaag is nu dat hun kleding zó goedkoop is dat je het vaak moet vervangen. “Wegwerpkleding,” noemen de klagers het. En dat is slecht, want dat is geen duurzame kleding die je lang genoeg draagt. Geen grap. Via de campagne schonekleren.nl:

Primark geeft daarnaast het slechte voorbeeld aan andere kledingmerken. Het is niet gunstig dat het merk een constante neerwaartse druk uitoefent op de prijzen in de hele sector. Het verleidt consumenten tot het kopen van veel en goedkope kleding en lijkt daarmee een aantrekkelijk alternatief om geld te besparen. Je koopt lekker veel en als de kleding stuk gaat koop je gewoon nieuwe. De kwaliteit en de duurzaamheid van het kledingstuk doen er dan niet meer toe en in feite kopen we meer van wat snel stukgaat, een niet duurzame vorm van consumptie. Uiteindelijk wordt alleen Primark hier beter van. En zelfs als binnen dit fast fashion-model Primark wel zorgt voor goede arbeidsomstandigheden is het risico erg groot dat andere merken dit juist niet doen. Wat ons betreft heeft ook Primark nog een lange weg te gaan!

Deze beroepsklagers, want dat zijn het, anders zouden ze deze onzin niet opschrijven, willen dus niet dat consumenten de keuze hebben om vaak goedkope kleding te kopen. Eigenlijk zouden we alleen nog maar dure kleding moeten kopen die superstevig is. Bergschoenen, broeken met ritsen om de broekpijpen eraf te halen voor de zomer, etc. – wel zo praktisch en ‘duurzaam’.

Wat mij betreft bepalen consumenten wat ze willen kopen. Ik geloof namelijk in de vrije markt, en ik geloof in keuzevrijheid. Als een trui van de Primark na drie maanden kapot is, dan zou ik er geen kleding meer kopen. Dat er mensen zijn die dat wél doen, interesseert me echt helemaal niets. Laat ze gewoon kopen wat ze willen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. Dennis_WSPK

  De duurzaamheidsmaffia vergeet altijd dat niet iedereen zo rijk is dat hij een trui van 100 euro kan kopen. Zeker niet als je een heel gezin moet kleden.
  Vergelijkbaar met het gezeik over kiloknallers met goedkoop vlees : als je vlees duur maakt is het voor heel veel mensen niet meer bereikbaar.

  Hoewel de duurzaamheidsmaffia doorgaans links is en in de socialistische hoek gezocht moet worden, zorgen ze er juist voor dat vooral minder rijken enorm op kosten gejaagd worden met al die duurzaamheids flauwekul.

  1. Frank Verhoef

   Helemaal mee eens.

   1. poltxt

    Als vrije marktpartijen uitbuiting in hun businessmodel opnemen, dan profiteert de een van het verlies van de ander. Dat kun je geen enkel probleem vinden, maar dat komt vooral omdat jij hier woont Frank en niet in een van de lagelonenlanden waar Primark haar kleding laat maken. Moederbedrijf ABF draaide vorig jaar 12,9 miljard pond omzet. Dit soort bedrijven dwingen de race to the bottom niet af te wentelen op een stelletje armoedzaaiers lijkt me geen vorm van ‘beroepsklagen’ maar terechte kritiek. Jou stukje is een typische vorm van rechtse Pavlov en bewijst dat je je niet echt verdiept hebt in de materie. Lui, anti-intellectueel en, vooral, weinig intelligent.

  2. luis_indepels

   Precies wat vegetarisch links wil bereiken. Vlees is slecht (zegt fraudeurster Roos Vonk) en iedereen moet wortels knagen. Daarnaast laten koeien scheten en dat zorgt voor de opwarming van de aarde.
   Daarnaast zijn bestaat de linkse mag-niet brigade uit salonsocialisten die zich niet bekommert om de mensen die van een laag inkomen moeten rondkomen. Zie ook de klimaat religie en bijbehorende maatregelen die ze propageren. Die treffen vooral de armen in deze wereld.

 2. Jacobus

  Ik kan me niet voorstellen dat Frank helemaal niets weet van de afschuwelijke misstanden met kinderarbeid die veroorzaken dat kleding hier spotgoedkoop is.

  1. Primo

   Waar wordt jouw djellaba eigenlijk gemaakt abu jacobus?

  2. V.K.

   -@Jacobus,

   Ga je nu ook al trollen zonder het betreffende stukje te lezen?

 3. arie_jansz

  Klagen? Hier wordt nooit geklaagd.

  Ten eerste wil op deze site niemand goedkope kleding dragen die door moslim-handjes is gemaakt.

  Verder moet de uitbuiting en wrede behandeling stoppen en dienen er menswaardige arbeidsomstandigheden met dito loon gecreëerd worden.

  Wellicht dat die onderdrukte mensen dan niet als vluchteling ons land binnendringen.

  Maar je hebt gelijk Frank, korthouden dat gepeupel!

 4. Antidotum

  In Arnhem is vorig jaar september de grootste Primark van Nederland geopend, in het voormalige gebouw van de Bijenkorf.
  Het blijkt daar elke dag heel druk te zijn.

  Meestal is die kleding seizoensgebonden en spot goedkoop. Als vergelijk zit tussen de Zara, Mango en H&M in.

 5. Ook Boos

  Ik rijd niet voor niets een grotere en duurdere auto, want beter voor het milieu!
  Als je je bewust bent van de verschrikkelijk hoge marges op kleding (13 tot 20 keer de inkoopwaarde), dan kun je rustig stellen dat verkopers van duurdere of dure kleding grotere uitbuiters zijn dan verkopers die nog een hele behoorlijke marge berekenen (3 tot 4 keer de inkoopwaarde).

 6. Ook Boos

  Jacobus gaat een “Liliane Ploumentje” doen. Weet niet waar de klepel hangt en slaat valse alarmbellen.
  Je kunt je trouwens afvragen of het terecht is of de producent niet altijd en zeker niet evenredig kan meeprofiteren van de toegevoegde meerwaarde van duurdere “merkproducten”. Daarnaast kijken de meeste grootwinkelbedrijven wel uit om zaken te doen met “dubieuze” fabrikanten, dus Primark, H&M etc. zijn echt niet onverantwoord bezig.
  De grootste pijn zit trouwens bij bedrijfskleding, maar ja, dat bekt niet zo lekker bij de actievoerders (als ze er al sjoege van hadden).

 7. Evora

  Ik krijg toch de indruk dat sommige klaagmensen willen dat de hele kledingindustrie in Bangladesh en India wordt opgedoekt zodat duizenden mensen hun baan verliezen en in de gruwelijkste armoede terechtkomen.

 8. jansje2

  Voor de mensen met niet zo’n goed gevulde beurs een prima winkel. Kun je je toch een beetje aardig kleden, dat gun ik iedereen. En ik denk dat een ieder vrij is om te bepalen waar hij/zij wil kopen. Dat gaat al zeker dit soort beroepszeikers niks aan. laten die maar eens echt aan het werk gaan! Dat zou ze sieren!

 9. explorator

  Tja, natuurlijk heeft Frank gelijk maar als eigenaar van een textiel reininging hoop ik dat die beroepsklagers nog veel harder gaan schreeuwen; Juist door dit soort winkels gaat momenteel de hele branche van stomerijen naar de kloten….

 10. RolandBruy

  “En zelfs als binnen dit fast fashion-model Primark wel zorgt voor goede arbeidsomstandigheden is het risico erg groot dat andere merken dit juist niet doen. Wat ons betreft heeft ook Primark nog een lange weg te gaan!”

  Dit lijkt inderdaad klagen om het klagen.

  Overigens, ik ben geen fan van kinderarbeid, lange werkweken en lage lonen (voor jong en oud), maar laten we aub niet doen alsof deze kinderen naar school zouden gaan als ze niet werkten. Als ze niet werkten had het hele gezin (meer) honger. Een beetje zoals 150 jaar geleden in het Westen…

 11. Jantje

  Bij wijze van test heb ik er wel eens sokken gekocht.
  Het voordeel: je hoeft ze niet te wassen.
  Het nadeel: als je ze wast dan zijn ze te klein.

 12. naplo39

  Het recht op “vrije klagingsuiting”wordt merendeels uitgeoefend door lieden zonder betaalde dagbesteding.

 13. doubledutch1971

  Totale onzin, ik koop al jaren hier in Engeland bij de Primark en er valt niet te twisten over de kwaliteit in relatie tot de prijzen. Prima spullen, vaak beter dan de ‘high street’. Ben niet arm, ben niet verplicht naar de Primark te gaan, maar gewoon heel veel keuze, goede kwaliteit voor lage prijzen. Maar niet alles is natuurlijk onverwoestbaar qua kwaliteit, maar welke winkel biedt dat nou wel?? Dat heet winkelen mensen, uit je ogen kijken!!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.