Kabinet heeft toch wel beetje geld over voor strijd tegen terreur

800px-Gebouw_AIVD_Zoetermeer
Foto: Het AIVD-gebouw / FaceMePLS / Wikimedia Commons

Maar niet teveel, hè?

Ik herinner het me nog goed. Het was twee weken geleden toen premier Rutte zei dat onze geheime diensten voldoende capaciteit hebben om alle polderjihadi’s in de gaten te houden. De islamitische terreurdreiging is groter dan ooit en de geheime diensten verliezen de ene na de andere jihadi uit het oog, maar heus, de AIVD krijgt genoeg geld om ze allemaal in de gaten te houden. Ongeloofwaardig.

Het kabinet gaat nu alsnog extra geld vrijmaken voor de AIVD en MIVD en voor maatregelen om radicalisering en jihadisme te voorkomen. Nou ja, een beetje dan. RTL Nieuws schrijft dat bronnen rond het kabinet bevestigen dat de ministerraad er vandaag over praat.

In de voorstellen die in de ministerraad worden besproken is sprake van een nog beperkte verhoging van de budgetten in dit jaar, maar in de jaren erna loopt het op, mogelijk tot meer dan 100 miljoen euro structureel extra in 2020.

In de Tweede Kamer pleitte vooral oppositiepartij CDA keer op keer voor meer geld. De oppositie was er niet gerust op dat de diensten voldoende zijn toegerust voor hun werk nu de dreiging van jihadisme en terrorisme is toegenomen. De partijen hoorden dat van medewerkers bij de inlichtingendiensten AIVD en MIVD, de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeesters.

Dat er dit jaar maar een klein beetje geld bijkomt – hoeveel precies wordt pas duidelijk tijdens de persconferentie na de ministerraad vanmiddag – is een gotspe. We hebben nog tien maanden te gaan in dit jaar, en juist nu is de dreiging van islamitisch terrorisme het grootst omdat polderjihadi’s geen strobreed in de weg wordt gelegd als ze willen terugreizen naar Nederland.

Niet voor niets staan er inmiddels marechaussees voor de deuren van synagogen en op het Binnenhof om de toegang tot het parlement te bewaken. Het lijkt me overduidelijk. Er moet dit jaar al geld bij. En volgend jaar ook, en het jaar daarop, etc. Net zolang totdat de geheime diensten genoeg mankracht hebben om alle staatsgevaarlijke jihadi’s in de gaten te kunnen houden. Haal die boter eens van het hoofd, Rutte.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!