Koerden jagen ISIS op de vlucht in noord-Syrië

Geen categoriefeb 25 2015, 10:00
God zegene de Peshmerga.
Terreurgroep ISIS heeft de afgelopen dagen zware verliezen geleden in het noorden van Syrië. Dat bericht het Algemeen Dagblad.
Sinds zaterdag - dat is dus vier dagen geleden - zijn er maar liefst 132 islamitische slachters omgekomen bij grondgevechten en bij bombardementen (van de anti-ISIS coalitie).
De krant baseert zich daarbij op berichten van het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. Hoewel die organisatie over het algemeen als vrij betrouwbaar wordt gezien is het moeilijk om dit soort cijfers te controleren. Het is immers niet echt veilig in Syrië en de kans dat de islamitische massaslachters willen meewerken aan een onderzoek is - uh - niet-bestaand.
Belangrijker dan het aantal dode jihadisten (hoewel dat natuurlijk ook bijzonder significant is), is het volgende:
Na vier dagen waren zeventig dorpen heroverd op de terreurgroep.
Hoewel de bombardementen door de anti-ISIS coalitie redelijk nuttig zijn, verdienen de Koerdische vechters - grondtroepen dus - alle eer voor deze belangrijke zeges. ISIS kan namelijk niet verslagen worden door een paar luchtaanvallen af en toe; er moeten grondtroepen actief zijn die één op één het gevecht aangaan, gebouwen doorzoeken, ISIS-vechters gevangen nemen of doodschieten, en dorpen bezetten (of beter gezegd: bevrijden).
Met alleen wat bombardementen kun je weliswaar ISIS-strijders doden, maar meteen na de aanvallen zal de terreurorganisatie de dorpen alweer in handen hebben. Daarom zijn er grondtroepen nodig - een rol die de Koerden bijzonder goed vervullen.
Helaas heeft de huidige strategie (de combinatie westerse luchtaanvallen + Koerdische grondtroepen) enkele nadelen. De belangrijkste is dat Arabische soennieten het ongetwijfeld niet zo fijn vinden dat de Koerden het mogelijk voor het zeggen krijgen in hun dorpen en steden. Zo lang de Koerden zich beperken tot 'Koerdische' gebieden is dat geen probleem, maar als ze hun offensief doorzetten zullen de spanningen toenemen.
Daar komt bij dat, hoewel de Peshmerga relatief sterk is - zeker vergeleken met het Iraakse leger - de Koerden over onvoldoende manschappen beschikken om ISIS écht te vernietigen. Daar zijn grondtroepen uit andere landen voor nodig, en dan met name uit het Westen.
Het is dus fantastisch dat de Koerden ISIS op de vlucht jagen in bepaalde gebieden in noord-Syrië (en Irak), maar ik ben bang dat zij deze oorlog desondanks niet zullen beslissen. Op een gegeven moment zullen zij (al dan niet gedwongen) stoppen terwijl ISIS nog steeds bestaat, hoewel minder groot en sterk dan voorheen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten