Merkel, Hollande en Porosjenko laten Poetin winnen

Ik kan er met m’n verstand niet bij waarom de leiders van Duitsland, Frankrijk en Oekraïne zich laten verleiden tot het tekenen van zo’n pro-Russisch akkoord.

Zoals collega Frank vanochtend al schreef is er dan eindelijk in Minsk een vredesakkoord gesloten betreffende de betwiste gebieden in oost-Oekraïne. Terwijl Oekraïne gewoon diens grondgebied probeert te beschermen is roverhoofdman Poetin al enkele maanden bezig het hele gebied in de as te leggen. Uiteraard was het tijd om hier eens mee op te houden, maar dit lijkt me niet helemaal de manier. In een artikel getiteld “Poetin heeft z’n voornaamste doelen bereikt” legt De Volkskrant uit dat deze onderhandelingen in feite gewonnen zijn door het Kremlin:

Ongetwijfeld hoopt Poetin ook dat het akkoord het begin van het einde van de economische sancties tegen Rusland wordt. Die hebben de Russische economie meer schade gedaan dan het Kremlin aanvankelijk verwachtte. Als een akkoord was uitgebleven, hingen Moskou nog hardere sancties boven het hoofd.

Maar het voornaamste is dat Rusland zijn doelen eigenlijk al heeft bereikt: Oekraïne is in feite gescheurd. Daarmee is voor Moskou het gevaar geweken dat het land lid wordt van de NAVO, aangezien de NAVO-landen er weinig voor zullen voelen een land op te nemen dat hen mogelijk in een rechtstreeks conflict zal brengen met kernmacht Rusland.

Kortgezegd: Poetin is binnenkort waarschijnlijk van de economische sancties af die z’n munt en z’n economie naar de knoppen aan het helpen waren. Dat is helemaal goed voor zijn eigen positie in de Russische dictatuur. Vladimir zit weer stevig in het zadel zogezegd.

Maar wat betaalt Poetin ervoor? Alleen de toezegging dat de gebieden rond Loehansk en Donetsk niet feitelijk onderdeel worden van Rusland. Ze worden het alleen in naam, maar de Russische rebellen blijven er aan de touwtjes trekken waardoor de wettelijke situatie wezenlijk zal verschillen met de de facto situatie.

Het enige voordeel aan deze overeenkomst voor het Westen is, is dat Poetin zal moeten blijven investeren in de kapotgeschoten gebieden wil hij zijn populariteit blijven behouden. Dat kost het bijna failliete Rusland bakken met roebels, en het kan zich dat eigenlijk niet helemáál permitteren.

Al met al zijn de Westerse landen veel te gemakkelijk door de knieën gegaan. Ze hadden een totale ontruiming van Oekraïne moeten eisen: alle Russische soldaten eruit. Nu dat niet gebeurd is, is het maar de vraag of de oorlog voorbij is met dit bestand. In ieder geval heeft Poetin in Minsk een slag gewonnen, en dat is betreurenswaardig.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

19 reacties

 1. Epimenides

  Nou Tim dat komt omdat Merkel, Hollande en Porosjenko dood gewoon losers zijn.

  En Poetin een winnaar, dus houd op met oorlog hitsen.

 2. HenkieAltea

  Nou Pim,

  Oekraïne heeft al een rekening klaar liggen van 40 miljard euries voor de EUSSR.
  Dus daar gaan onze belasting centjes,en alleen maar om de lust van de kliek daar in Brussel te bevredigen.
  Maar Poetin lacht zich rot,want als het oosten niet word geholpen door de regering van Oekraïne,dan zullen de mensen in het oosten zich nog meer verbonden voelen met Rusland als die hen vooruit gaan helpen,en dan is het gewoon daarna ingelijfd bij Rusland.

 3. Limburgse Kuifje

  Perfekt toch ! Of had Tim gewoon een oorlogje willen spelen met Rusland? En dan Tim? Wij in Europa allemaal kapot omdat er een land ligt tussen Rusland en de EU dat Oekraine heet en dat door Obama en Brussel een dikke worst is voorgehouden, maar wel de Russische Beer wakker heeft geschud.

  En dan nu een onderzoek naar de oorzaak van die oorlog tussen Oost Oekraine en Kiev. Dan komen we uit in Washington en Brussel en weet u nog wie? Die dikke van Baalen en Verhofstad die daar in Kiev een potje oorloghitsen aan het doen waren. En dan Kerry als afgezant van Washington. Daar moeten we eens mee gaan beginnen. Maar iets zegt mij van doofpot en potje is dicht.

 4. HenkieAltea

  Toch zal men niet blij zijn in Amerika,want Tim zijn vrienden zijn net zulke oorloghitsers,en die komen zo niet aan hun trekken.
  Rusland is onder Poetin steeds slimmer dan de rest,en het wereld spel gaat pas goed beginnen als de rust bewaard kan worden in Oekraïne.
  Dan word Amerika,en als Europa niet uit kijkt ook,van het wereld toneel verdreven,want dan gaan de BRICS landen de regie overnemen.
  Nu al wilt Rusland geen dollars meer voor zijn gas of olie,maar China ook niet meer.
  Rusland wisselt op dit moment direct zijn dollars al om voor goud,dat is veel safer.
  Dat is ook de reden dat Amerika zo agressief is naar Rusland toe.
  Want wie sturen raketten de lucht in alsof het niets voorstelt,en welk land is aan het experimenteren om een raket veilig de lucht in te krijgen?
  Ja,je kunt lang de dienst uit maken,maar er komt altijd een eind daaraan.

 5. CJD

  Nou nou nou Tim. Ik zou Maar niet gelijk al te wanhopig worden want dat oorlogje die je zo graag met Rusland zou willen hebben zit er dankzij oorloghitsers zoals Obama toch aan te komen. Alleen zullen we nog eventjes moeten wachten voordat jij jouw suicidale trekken kunt uitleven, en deze aan iedereen in het westen op kunt dringen

 6. tonzwart

  De Russen zullen hun veroverde gebied nu snel consolideren. Maar wat wordt de volgende stap? Poetin heeft de overwinning geproefd en dat smaakt ‘m goed. Meer, meer, meer….

  1. Jacobus

   @ tonzwart,

   Je legt de vinger op de zere plek. Op zichzelf zouden we moeten kunnen leven met het feit dat Rusland een deel van Oekraïne inlijft of onder zijn invloedsfeer brengt: de gebieden horen bij Rusland en de mensen die er wonen zijn feitelijk Russen. De ellende is dat we er zelfs met een opdeling van Oekraine niet zullen zijn. De agenda van Putin is herstel van de Sovjet Unie en dat kan niet zonder landen die bij de NATO horen te gaan bestoken.

   1. Willie.F

    Suggestieve benadering.

   2. TijlUilenspiegel

    Jacobus 12 februari 2015 at 16:48

    De agenda van Putin is er meer op gericht op een buffer tussen Rusland en de NAVO landen. Omdat Oekraïne direct grenst aan Rusland met een behoorlijk grenslijn is de interventie van Putin wel begrijpelijk. Putin is overigens strateeg genoeg om te beseffen dat het herstel van de voormalige Sovjet Unie niet haalbaar is.

 7. Jasterke

  In winnen was Vladimir Poetin
  als eerder weer regelrecht goed in
  dat doet wel wat pijn,
  bij wie tégen ‘m zijn…
  maar is zalf voor mijn “weg met meer bloed”-zin !

 8. W.H.J. Reiss

  Tim’s beste vriend, van Baalen !
  Waarde Munt heeft te maken met de olie en verder met niks !
  De pagina is te klein om op alles te reageren.

 9. nogmaals

  @ tim engelbart,
  Je bent in je eerste zin nog vergeten om na het woord “m’n” het woord “domme” toe te voegen.
  Ik, en velen met mij, ben blij dat het er nu naar uitziet dat het niet uitdraait op de door domme TIm zo vurig verlangde oorlog.
  Hoe kun je nou in hemelsnaam verlangen naar een oorlog met Rusland. Heeft Tim zijn vriendin het uitgemaakt, en heeft het leven voor hem nu geen zin meer? Slik dan liever te veel pillen in plaats van hier al wekenlang (misschien al maandenlang?) aan oorlogshitserij te doen.
  Kom liever eerst met de bewijzen voor je claims over de schuldvraag inzake MH17. Zolang je dat niet hebt gedaan, en ook geen excuses hebt aangeboden voor je ongegronde hitserij, kun je maar beter teruggaan naar het schoolkrantje waar je wellicht de primus inter pares was, en ons hier met rust laten.

  1. aquarius

   hear hear

 10. mijn-idee

  Leest allen de artikelen van Wierd Duk ook te vinden via TPO, misschien is dat een “brede” blik……Rusland heeft op bepaalde items een punt, ook het westen heeft beloften gedaan die gewoon zijn gebroken……
  Wij zijn in principe geen haar beter, ook in de ogen van de russen.
  Daar propaganda zeker, en hier propaganda, en de waarheid zal ongetwijfeld in het midden liggen…..

 11. Ahles

  Omdat (1) Kiew een rovershol is van nazi en dat moet toch ook tot Merkel een keer doordringen en (2) omdat een oorlog met Poetin alleen maae verloren zal worden. West-Europa wil na Churchill geen oorlog meer voeren en dat kan ze ook niet meer.

  1. Wilhelmson

   Technocraten en juristen vechten niet met geweren. Zij verstikken hun vijanden langzaam of nemen ze op in de armen va de octopus. Tot nu toe nam de EU alle oude oost europese communisten en zuid europeaanse rotzooi en oligarchien op onder het moto van robespiere dat centralisatie, toename van geld en macht ook alles kon maken en breken. De franse slag is er ingebakken.

 12. kritische nieuwsvolger

  Had iemand het anders verwacht dan?

 13. Ni28

  Terwijl de EU Merkel en Hollande op hun schouders dragen is een vergelijking met Hitler en Sudeten-landen is op zijn plaats.En hoe is het afgelopen weten wij allemaal.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.