Obama: “Islam is verweven in het fundament van Amerika”

Screen Shot 2015-02-21 at 16.16.16
Foto:

Uh wat? Wat een belachelijke uitspraak.

Het zinkende schip getiteld Barack Obama is deze week flink onder vuur genomen door critici – en geheel terecht. De reden? Hij zei onlangs dat de Islam “vanaf het begin verweven is in het fundament van Amerika.” Of, in het Engels: “Islam has been woven into the fabric of our country since its founding.”

Een ieder die ook maar een beetje verstand heeft van de Amerikaanse geschiedenis weet dat dit je reinste onzin is. Het christendom speelde een grote rol in het ontstaan van de Verenigde Staten, de islam deed dat niet. Sterker nog, de eerste oorlog die de Amerikanen uitvochten tegen een echte buitenlandse vijand was tegen … islamitische piraten. Om de tegenstander beter te begrijpen drong Thomas Jefferson – de president en founding father – er op aan bij zijn assistenten om een Koran voor hem te vinden zodat hij kon achterhalen wat die ‘moslims’ precies geloofden. Ze moesten die Koran vervolgens uit Engeland halen omdat er niet één voor handen was in Amerika zelf. Islam? Invloed? Amerika?

In de tussentijd veranderde er helemaal niets. Amerika was en bleef een christelijk land. Dat veranderde pas aan het eind van de 19e eeuw (en na de burgeroorlog) toen er wel islamieten naar Amerika kwamen (en aan spoorlijnen werkten).

Je kunt dus zeggen dat moslims een jaar of 150 deel uitmaken van Amerika, maar het gaat véél te ver om te stellen dat de islam “verweven is met het fundament”, met de ontstaansgeschiedenis van dat land. Sterker nog, dat is je reinste flauwekul. Er waren een paar moslims toen Amerika ontstond, maar zij hadden nul komma nul invloed. Pas later kwamen er golven van islamitische immigranten (dat was in de tweede helft van de 19e eeuw), maar ook toen bleef de invloed van ‘de islam’ enorm beperkt.

Breitbart.com heeft een bijzonder interessant artikel gepubliceerd over deze materie waarin verschillende andere founding fathers aan het woord komen. Zie hier wat de tweede president van Amerika, John Adams te zeggen had over de islam:

“The precept of the Koran is perpetual war against all who deny that Mahomet is the prophet of God. The vanquished may purchase their lives, by the payment of tribute; the victorious may be appeased by a false and delusive promise of peace; and the faithful follower of the prophet may submit to the imperious necessities of defeat: but the command to propagate the Moslem creed by the sword is always obligatory, when it can be made effective. The commands of the prophet may be performed alike, by fraud, or by force.”

Zijn zoon John Quincy dacht er net zo over:

“Such is the spirit, which governs the hearts of men, to whom treachery and violence are taught as principles of religion.”

Ook Thomas Paine had het één en ander te zeggen over de “religie van de Turken”:

Thomas Paine wrote of Islam in Common Sense, but only as a reference point for despotic attempts to stifle liberty: he said that divine right of kings was a “superstitious tale, conveniently timed, Mahomet like, to cram hereditary right down the throats of the vulgar.”

Nu was Paine sowieso geen groot fan van religie, maar toch; het maakt duidelijk wat hij over de islam dacht.

Zoals Breitbarts Ben Shapiro schrijft kun je daarom maar tot één conclusie komen: Obama kletst uit zijn nek. De feiten zijn dat de islam een bijzonder kleine rol speelde in de ontstaansgeschiedenis van Amerika en dat, als de founding fathers al rekening hielden met die religie, ze dat over het algemeen op een negatieve manier deden.

Obama ging afgelopen donderdag zelfs zo ver om te zeggen dat Jefferson een aimabel gesprek had met een islamitische leider uit Tunesië. Wat hij daarbij vergat te vermelden was dat Jefferson de ambassadeur op het matje werd geroepen omdat hij doodmoe werd van de piraterij van moslims in die regio en hen probeerde om te kopen. Je zou erom lachen als het niet zo dieptriest was.

Het is mij een raadsel waarom Obama de geschiedenis op dit punt wil herschrijven. Het is een ieder met ook maar een beetje gezond verstand duidelijk dat de islam een minieme rol speelde in het ontstaan van Amerika en dat dit decennia zo is gebleven (en ook nu is die rol overigens minimaal). Het feit dat de eerste Amerikaanse moskee pas in 1915 werd gebouwd spreekt wat dat betreft boekdelen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!