Obsessie met ‘gezond eten’ leidt tot ondervoede kinderen

Gezond eten blijkt minder gezond te zijn voor kinderen dan gedacht.

Volgens het Juliana Kinderziekenhuis ligt er een nieuw probleem op de loer voor Neerlands kinderen: ondervoeding. Zo kwamen er in de 2,5 week voor kerst maar liefst zeven ondervoede kinderen binnen wandelen bij het ziekenhuis. Het is, aldus de NOS, “een piek in een ontwikkeling die het ziekenhuis al langer ziet.”

Dit is wat het ziekenhuis er zelf over zegt:

“Vooral hoogopgeleide ouders schrappen producten als zuivel en granen, helemaal in lijn met populaire ideeën over gezond eten.”

Volgens nieuwe dieetrages zijn zuivel en granen namelijk helemaal niet gezond. Sterker nog, dit soort producten zou bijzonder ongezond zijn. En wie wil nou een ongezond kind? Inderdaad, niemand. Het gevolg: kinderen krijgen geen granen en zuivelproducten meer.

Het enige vervelende daar aan is dat deze producten toch niet zo ‘ongezond’ zijn voor kinderen als gedacht:

Kinderen in de groei krijgen zo te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor ze lichamelijke en psychische klachten krijgen. “Ze worden lusteloos, depressief en krijgen moeite met concentreren. Soms worden meisjes niet eens meer ongesteld.”

De oplossing? U gelooft het niet, maar het blijkt dat een gevarieerd dieet (oftewel: gevarieerde voeding) het allergezondst is. Jawel, op de ene dag dit, op de andere dag dat, en af en toe zelfs een patatje blijkt prima in orde te zijn – zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Jawel, het is nagenoeg ongelooflijk, maar konijnenvoedsel is weliswaar gezond voor… konijnen, maar niet voor u en mij… of onze kids.

Schokkend, ik weet het. Nog even en ze zeggen dat een biefstukje op zijn tijd eigenlijk ook geen kwaad kan. Wat zal Marianne Thieme daarvan zeggen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Dennis_WSPK

  Het blijken vooral hoger opgeleiden te zijn die hier aan mee doen. Dat is een trend die al jaren gaande is. Hoogopgeleide ouders, veel geld duur huis, doen mee aan allerlei idiote hypes. Het zijn dezelfde ouders die hun kinderen voor alle gevaren en risico’s weg houden. De zogenaamde “rubbeltegel generatie”. Doet meer kwaad dan goed en kweekt hoogst bizarre nieuwe volwassenen.

  1. Mart

   Ja Dennis,die”rubbertegel generatie” is duidelijk zichtbaar in jullie bestuurders communitie, hoewel ook vele Henk en Ingrids het grote doel nastreven hun kids vooral een witte boorden opleiding in te sturen.Of dit nu wèl of niet ten goede van het kind komt, is niet zo belangrijk blijkbaar.

 2. Epimenides

  Michael, je bent om op te vreten.

  Leuk artikel.

 3. Swieber

  Geniet, maar eet met mate!

 4. carthago

  Patat met mayo,biefstuk en salade(en champignonsaus over de biefstuk),wauw,lekker,voedzaam.wat ben ik blij dat ik niet gezond eet.

 5. toetssteen

  Het grootste probleem van stadse kinders is dat ze te weinig bewegen.
  Kleindochters groeien op in de vrijheid van een dorp, jaja, vrijheid. Als ze niet op school zijn, rennen ze buiten rond. Eten? Ze eten alles. Nou ja, niet het gras in de tuin.

  De welvaartsziekte is niet het eten, maar het zitten.

 6. V.K.

  -Allemaal kinderen van hoger opgeleide, klimaatbewuste, sociale ouders welke massaal aan het ”stekkeren” zijn geslagen.

  -Leuk zijn de schrijfsels van Simon Rozendaal over dit soort ouders.

  -Na ja, heb begrepen dat kinkhoest en polio straks ook ziektes zijn van kinderen met hoger opgeleide mensen.

 7. JOzephius

  Het is niet alleen het eten maar vooral ook dat kinderen geen kind meer mogen zijn tegenwoordig. Als ik kijk wat ik vroeger deed als 8-12 jarige dan zou ik nu bv. door politie en brandweer van een 20-30 meter hoge bouwhijskraan – http://www.matexpo.com/sites/default/files/media/132%20EC-H%208%20Litronic%20%2851095%29%20-%20Sodemat_2.JPG – gehaald worden waar ik ingeklommen was (en ook weer zelf uitgeklommen). Of van een 6 hoog in aanbouw zijnde flat zouden zijn gehaald waar we via de steigers aan de buitenkant tegenop klommen om pvc-buizen te jatten waar we pijltjes mee konden schieten. Of zien jullie nog wel eens kinderen een vuurtje stoken om aardappeltjes te piepen? Of schotsie lopen als het ging dooien, dat was in mijn buurt één van de leukste dingen van het jaar. Tijden veranderen dat is me wel duidelijk maar als ik zie wat de kinderen van mijn jongste zus mogen ben ik toch blij dat zij en haar man ze niet zo achterlijk beschermd opvoeden.

  1. Dennis_WSPK

   De rubbeltegel opvoeding. Begint al op school, waar al járen de jongere juffen de dienst uitmaken. Die snappen niks van kinderen, zeker niet van jongetjes.
   Ik ben menigmaal naar school geroepen, een jaar of 10 geleden, voor mijn zoons. Jufje vond dat ze te wild speelden, vaak ruzie maakten en druk waren.
   Wat bleek ? Ze speelden ruwe spelletjes, indiaantje, soldaatje, voetbal op het schoolplein en dat baarde de juffen ernstig zorgen ! Uiteraard heb ik daar mijn mening over gegeven en dat werd niet gewaardeerd !
   Ook stuurden deze juffen ons met ieder van onze drie kinderen naar de logopediste, want o jeetje ze spraken een beetje Rotterdams en slikten soms letters in !
   Daar zijn we één keer geweest en daarna nooit meer, tot grote woede van de jufjes.

   Nu zijn ze groot en opgegroeid tot fijne, stabiele jongeren met een prima opleiding, fatsoenlijk en netjes.
   Jammer dat die jufjes van toen dat niet meer zien, want volgens hen zouden het “hele nare volwassenen” worden. Tuurlijk !

   Ook ouders zijn er debet aan. Die proberen echt ieder risico uit te sluiten. Buiten spelen alleen in de kindvriendelijke tuin. Niet in bomen klimmen. Niet rakken, geen tikkertje, niet in de modder etc.etc.
   Alles moet veilig zijn.
   Cola drinken alleen op een verjaardag. Snoepen vrijwel nooit. Chips ? Een piepklein bakje in het weekend. Kinderen moeten op 10 sporten, cursus zus, training zo etc.etc. En moeten ook al heel snel leren debatteren, met geld om kunnen gaan, perfect ABN spreken etc.etc.

   Een kind mag allang geen kind meer zijn en moet voldoen aan de bezopen ideaalbeelden van de verwende en arrogante ouders.

   Ik heb dat met mijn kinderen nooit gedaan. Ik moest ze door omstandigheden alleen opvoeden en dat is prima gelukt. Ze mochten in alles kind zijn (mét normale regels en mét redelijke grenzen) en ik mag wel zeggen dat ze prima afgeleverd zijn. Ze kijken terug op een kindertijd waarin ze heerlijk kind konden zijn, met blauwe plekken, builen, soms vieze kleding en lekkere wilde kinderspelletjes !

   1. mijn-idee

    Hier ook zo. Kinderen van nu worden veel te veel beschermd tegen alle “mogelijke” gevaren…Dat worden fysiek en psychisch geen weerbare mensen. In de grote wereld zullen ze ook tegenslag ervaren en hebben dan geen enkele basis hoe daar mee om te gaan……

    1. Dennis_WSPK

     Dat merk je nu al aan jong volwassenen, die denken dat alles vanzelf gaat en er nooit iets vervelends kan gebeuren. Als dat dan toch gebeurt, is Leiden in last.

     Kinderen worden wel hun hele schoolloopbaan lastig gevallen met allerlei trainingen en workshops waar je niks aan hebt. Op de middelbare school van mijn dochter heeft men grote bedragen uitgegeven aan een training, “Water en Rots”. Daar leren kinderen “buigzaam te zijn als bamboe”. Het komt er op neer dat je niks mag terugdoen als iemand anders je slaat, maar dat je de tegenstander met woorden moet aanpakken ! Totaal zinloos en lachwekkend.

 8. Baksteen

  Biefstuk? Een mooi, in het rundvet kort aangebakken, stuk entrecote met een mooie dikke rand vet er aan en een glas rauwe melk er bij en wat plantenspul….
  De problemen met gluten nemen zeker toe, zoiets verzin je als ouder niet zo gauw zelf. Mijn dochter moest van de specialist levenslang aan de maagzuurremmers, stoppen met gluten als test en weg was het.

 9. Hetzler

  @Dennis Helemaal gelijk. Nu zie je maar hoe het Voorzorgprincipe ook het doodgewone dagelijkse leven vergiftigt als het Ebolavirus. Gek word je van dat dwangmatige gezondheidsgedoe en die tere kwetsbare kinderzieltjes.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.