Paus: ‘Mishandelen van je kinderen is hartstikke mooi!’

Oh nee, de paus is knettergek – want niet politiekcorrect – geworden!

Tijd voor flink wat woede gericht op de katholieke kerk, dames en heren politiekcorrecten. U gelooft het vast niet, maar de paus heeft namelijk gezegd dat er helemaal niets mis mee is om je kind af en toe een pak op zijn broek te geven.

Ja, dat leest u goed: de paus is fervent voorstander van kindermishandeling!

Paus Franciscus is een groot voorstander van de corrigerende tik voor kinderen. Dat zei hij tijdens zijn wekelijkse audiëntie die deze week de rol van de vader in het gezin als thema had.

Dit is wat de paus letterlijk zei:

“Tijdens een ontmoeting met een aantal echtparen hoorde ik ooit een vader zeggen ‘Ik moet mijn kinderen soms een beetje slaan, maar nooit in het gezicht want dat zou vernederend zijn’. Hoe mooi! Hij weet wat waardigheid is. Hij moet hen soms straffen, maar doet dat op een eerlijke manier.”

Nu geloof ik niet dat ik een corrigerende tik ooit “mooi” zou noemen, maar ik ben ook weer niet van de school die zegt dat het nooit gerechtvaardigd is om je kind op zo’n manier te behandelen. Soms moet je indruk maken – en soms lukt dat alleen door hardhandig op te treden. Het klinkt zuur, maar het zorgt ervoor dat je kind zijn lesje leert… en die nooit meer vergeet.

Natuurlijk is het gemakkelijk om hier grappen over te maken (iets met priesters en kleine kinderen), maar de paus heeft (voor de verandering) zowaar gelijk. Het is verkeerd om je kinderen te mishandelen, maar een corrigerende tik uitdelen zo nu en dan is alles behalve mishandeling. Het kan deel uitmaken van een goede, gedisciplineerde opvoeding, zeker als je kind niet echt onder de indruk is van harde woorden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

29 reacties

 1. pejoar

  Kinderen slaan is een teken van onmacht.
  Dat een man die geen kinderen heeft en ze ook niet wil ,uitspraken hierover doet,geeft aan hoe dom deze persoon is.Laat hem maar eens uitspraken doen over “de ware religie” of over de christenen die afgeslacht worden.
  Dat doet hij niet,hij kruipt de islam in de kont en vindt zijn eigen god niet zo belangrijk.

  1. Staphylocoque

   “Kinderen slaan is een teken van onmacht.”
   Standaardargument, maar het slaat echt helemaal nergens op (no pun intended).
   Met je kinderen onderhandelen als ze stout zijn, dát is onmacht.

 2. Ni28

  Helaas wordt een corrigerend tik gelijk gesteld aan mishandeling zoals sommige instantie graag doen. Dat is behoorlijk overdreven en die instanties doen vooral slecht werk. Je kunt aan velen volwassenen merken dat zij helaas nooit een corrigerend tik hebben gekregen. Je kunt ook merken wie mishandeld was. Zet ze naast elkaar en je merkt het verschil gelijk.

  1. Avander

   Ik had dit zelf willen schrijven.

  2. cmsuijkerbuijk

   @Ni28
   6 februari 2015 at 15:24
   “Je kunt aan velen volwassenen merken dat zij helaas nooit een corrigerend tik hebben gekregen.
   De Tweede Kinderkamer zit er vol mee!

 3. Joop Klepzijkert

  Kinderen slaan is onmacht. Lees Pavlov.

  1. Jantje

   Praat eens met Gutmenschen over de islam. Nog een voorbeeld van onmacht.
   Iedereen is wel eens onmachtig.

 4. pejoar

  Ik heb kinderen en die werden nooit geslagen.Als je als volwassene niet in staat bent een kind te corrigeren zonder geweld (of een tik) te gebruiken ben je niet echt volwassen.Waarschijnlijk gefrustreerd,kort lontje,dom of gewoon niet geschikt om kinderen op te voeden.

 5. Baksteen

  Ik heb 3 kinderen, 1 er van heb ik een keer weloverwogen over de knie gelegd en reken maar dat het hielp. Het heeft niets met onmacht of een kort lontje te maken.

  1. toetssteen

   @Baksteen
   Inderdaad, alle kinderen zijn anders. Oudste en jongste (jongens) hadden genoeg aan een vermanend woord of een boze blik, de middelste (ook jongen) die gedijde het best op een paar tikken op het daartoe geschikte lichaamsdeel. En toen hij ouder werd disciplinaire straffen (lees binnenblijven verplicht na school en in het weekend).

   Later toen hij, inmiddels zelf vader, samen met mijn vrouw ergens in de botanische tuinen wandelde, vertrouwde hij haar toe dat het maar goed was geweest dat hij zo streng was aangepakt. ‘Anders was er niets van me terecht gekomen’, waren zijn letterlijke woorden.

   Zoals Ni28 terecht stelt, er is een enorme kloof tussen die corrigerende tik en mishandeling.

 6. pejoar

  Als je de officiële cijfers m.b.t. kindermishandeling bekijkt en daarbij weet, dat officieus ,die cijfers nog hoger liggen,vraag ik me af hoe vaak dit begon met een tikje.
  Natuurlijk escaleert niet iedereen maar geweld gebruiken tegen kinderen is niet goed te praten.Er zullen uitzonderingen zijn maar het gaat om het principe.
  Daarbij,terugkomend op de paus,is dat een persoon die zijn kop moet houden over dat onderwerp.Laat hem eerst die zooi in zijn eigen kerk aanpakken.

 7. JanvanEechoud

  Hier op DDS zijn wel een paar kinderen die ik over de knie wil leggen, hoor….

  Oppassen natuurlijk weer wat ik zeg…. want voor je het weet verdenken ze van pedofilie!

  Heb ooit…, hmmmm, wel eens vaker ook…., gezegd dat vanaf het moment dat mijn dochter borstjes kreeg, ik niet meer met haar onder de douch ging.

  Veel mensen met commentaren als:
  ‘vertrouw je jezelf niet”… etc…, etc…..

  er zijn erg veel domme mensen…… 🙁

 8. Taljaard

  Dat linkse Benjamin Spock gezeik komt mij al jaren lang de strot uit.
  Kinderen zijn overal ter wereld en duizenden jaren lang opgevoed en grootgebracht met fysieke correctie.
  En de laatste 50 jaar moet dat, alleen in West Europa en de V.S., ineens verkeerd zijn?
  Kinderen die niet worden gecorrigeerd ontwikkelen zich tot narcistische volwassenen, die geen idee hebben van zaken als zelfopoffering, eer, discipline en het verwerven van kennis en middelen door hard werken en studeren,.
  En die ook niet instaat zijn om een huwelijkse relatie te onderhouden omdat ze slechts gericht zijn op zichzelf.

  Kortom tot linkse Gutmenschen.

 9. Alla Snackbar

  Wat een stupid artikel. De headline dekt de lading niet. Blijkbaar waren de echte onderwerpen om over te schrijven op. You can do better Michael.

 10. pejoar

  Dat je kinderen moet corrigeren ontkent niemand maar of dat met fysiek geweld moet gebeuren is een andere vraag.
  Dat in het verleden dat meer gebeurde wil niks zeggen of iets goed is.Iedereen was vroeger ook religieus en nu niet meer.
  Of dit iets te maken heeft met links of rechts betwijfel ik als pvv stemmer.

  1. toetssteen

   @pejoar

   Een terechte tik op het achterwerk, vergeet een kind, het kind weet echt wel waarom het was. Onterecht een paar meppen krijgen, dat blijft je altijd bij.

 11. Teun

  @Taljaard
  Niet-westerse kinderen zoals de Marokkaanse zijn vaak zeer beleefd zijn. Op straat begroeten ze je met dag meneer.
  Kom daar nog maar eens om bij veel Nederlandse kinderen.
  Marokkaanse kinderen krijgen van huis uit flinke tikken mee.
  Toch zijn er ook Marokkaanse kinderen die klieren kunnen zijn. Dat weet iedereen.
  Meestal zie je bij niet-westerse kinderen een soort bescheidenheid, een terughoudende beleefdheid.
  Daar is niets verkeerds aan.
  In die culturen wordt nog geslagen.

 12. V.K.

  -Om misverstanden te voorkomen zou het wel handig zijn wanneer het Vaticaan deze pauselijke wetmatigheid giet in een natuurkundige formule.

 13. Antidotum

  De ggz zit vol met traumatueuze mensen, bij wie de lijfstraffen door de ouders te ver is doorgevoerd.

  Misschien kan de paus daar eens een bezoekje brengen.
  Want vele parochianen weten het verschil niet tussen een corrigerende tik en molesteren.

 14. nogmaals

  Als iemand zegt dat hij zijn kinderen wel slaat, maar niet in het gezicht, dan zou het misschien een goede vader kunnen zijn, maar ook een kindermishandelaar die niet ontdekt wil worden.

 15. Joop Klepzijkert

  Maar owee als een leraar of lerares een opvoedkundige tik geeft en zoonlief/dochter komt met dat verhaal thuis. Er zijn genoeg manieren om te straffen, belonen werkt alleen het best. Wat ik al eerder schreef Pavlov lezen. En ja ik heb ook kinderen en nee ik heb ze nooit een tik gegeven. Respect hebben ze wel voor mij en ze beschouwen mij als gelijkwaardig, omdat ik dat ook altijd bij hun gedaan heb. En nee ik ben niet links. Ze zitten op de universiteit en hebben geen strafblad.

 16. Antidotum

  Tja, ik weet nog dat mijn moeder op een katholieke basisschool heel hard op haar hand werd geslagen door een non, precies op haar knokkels, met een houten lineaal.
  Waarom, omdat de non in de veronderstelling was dat mijn moeder iets zei terwijl het stil moest zijn.
  Naderhand bleek dat haar achterbuurvrouw iets had gezegd.
  Verontschuldigen? Dat was er niet bij, ondanks de fout van die K……@@&?€@%#….non moest mijn moeder in de hoek op haar knieën hardop, snikkend van de pijn, 10 keer het wees gegroet Maria bidden.
  Etters waren dat, ik heb zelf ook het nodige ondervonden op de katholieke scholen. Bagger!!!

 17. Alicia

  Als kind wel eens een pak op mijn broek gehad en wel verdiend. Nooit last van gehad of later gedacht aan mishandeling.

  Als je kijkt hoe een hond haar pups opvoedt dan schudt ze de pup ook door elkaar.

  Ligt aan de leeftijd maar discussen met een kind tussen de 3 en 5-6 is belachelijk. Er zijn regels en wie niet luistert moet het maar voelen. De meest irritante kinderen zijn de doordrammers die door hun terreur toch hun zin krijgen.

 18. W.H.J. Reiss

  Dit gebeurt er in Engeland (moslims) .
  .
  Het schandaal rondom de islamitische verkrachtingsbendes in Groot-Brittannië wordt steeds erger. Vorig jaar berichtte de BBC nog dat er “minstens” 1400 kinderen in Rotherham tussen de jaren 1997 en 2013 op stuitende wijze werden misbruikt. Kinderen in de leeftijd vanaf 11 jaar werden door verschillende verkrachters misbruikt, in andere steden verkocht, geslagen en geïntimideerd.

 19. Joop Klepzijkert

  De psychologe lezen Alice Miller, goedpraten van straf (slaag) copy gedrag. Het gedrag van mensen wordt pas beter als je het gedrag veranderd van jezelf ten opzichte van je ouders. Kijk naar het programma honden fluisteraar. Het beste om gedrag te veranderen is met een beloning.

 20. Epimenides

  Een avondje animal planet kijken, gaat een wereld voor je open.

  Zien hoe papa leeuw zoontje leeuw duidelijk maakt dat hij toch echt moet ophouden in papa leeuws poot te bijten.

  Corrigerend hapje zou ik het noemen.

 21. Robert Lemm

  Een pak slaag op z’n tijd kan geen kwaad.

 22. kees rudolf

  “Corrigerende tik” daarmee is al gezegd dat het een tik is die corrigeert. Welnu, als een tik dat heilzame effect van correctie zou hebben, terwijl daartegenover geen negatieve effecten staan, dan is zo’n tik per definitie uitstekend. De vraag is natuurlijk of dat wat zo mooi “corrigerende tik” wordt genoemd ook werkelijk het corrigerende effect heeft, en of dat corrigerende effect, als daarvan sprake is, opweegt tegen eventuele negatieve effecten.
  Een mogelijk negatief effect van een tik, toegediend door een grotere, sterkere volwassene aan een klein kind, is de voorbeeldwerking. Als het kind aan zijn ouders, die hem corrigerende tikken geven, een voorbeeld neemt, kan dat kind concluderen dat het dus okee is om anderen, veel kleiner en zwakker dan hij, tikken te geven.
  Het is mogelijk dat het effect van wat de corrigerende tik wordt genoemd soms eerder misvorming dan correctie is. Maar uiteraard is de ene (corrigerende) tik de andere niet. Ik heb er geen sluitende opvoedkundige theorie over, maar heb het bij de opvoeding van mijn eigen kinderen zonder (corrigerende) tikken kunnen doen. Het resultaat is mij goed bevallen.

 23. Roostveen

  Wordt het niet eens tijd dat de paus een flinke ‘corrigerende tik’ (lees: knal voor hun harses) uitdeelt aan zijn kardinalen die niet met hun gore poten van kinderen af kunnen blijven?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.