Poetin kan z'n tankparade wel vergeten

Geen categoriefeb 17 2015, 9:00
Vladimir Poetin mag zijn wapens thuislaten. Op een Engelse defensiebeurs is natuurlijk geen plaats voor Russische agressie.
Rusland is in toenemende mate de risee van de wereld aan het worden. Poetin kan zijn tronie alleen nog maar tonen in schurkenlanden als Wit-Rusland en Kazachstan; in de statige Europese hoofdsteden is hij allang niet meer welkom. Op hun beurt mijden de echte wereldleiders ook Moskou als de pest en verdwijnen de stoeltjes voor Poetin bij allerhanden internationale overlegorganen.
En ook allerlei prestige-zaken, zoals het showen van Russische tanks en ander oorlogsmateriaal - voor dictators zoals Vladimir "Stalin 2.0" Poetin altijd een must - gaat mooi niet door:
Russen mogen wapentuig niet tonen in Engeland
Rusland is dit jaar niet welkom op de internationale defensie en veiligheidsbeurs DSEi in Londen. De organisatie van het evenement heeft een Russische aanvraag voor het tonen van wapentuig geweigerd. „Ze willen ons daar niet zien”, zei onderdirecteur Dmitri Sjoegajev van het defensiebedrijf Rostech tegen het Russische radiostation Echo Moskou.
Lijkt mij verder ook geen omstreden of verrassende zet. Ten eerste heeft Rusland volgens mij helemaal geen behoefte aan een expositie in Londen; we kunnen het Russische oorlogstuig immers dagelijks op tv zien als de strijd met Oekraïne voor de duizendste maal de revue passeert. Daarvoor hoeft Poetin z'n speeltjes dus echt niet naar Londen te sturen; een klein eindje rijden voor hem naar Debaltsevo of Donetsk is voor hem ruim voldoende. Dat bespaart Poetin dan ook weer in de kosten voor de benzine, wat voor de Russen ook wel weer aardig is aangezien ze inmiddels geen cent meer hebben om hun kont mee te krabben.
In ieder geval: wat mij betreft hoeft deze boycot van Rusland niet eeuwig te duren. Maar Rusland heeft zich wel aan elementaire fatsoensnormen te houden. Dus eerst de tanks terug uit het bezette gebied van Oekraïne, daarna weer de snelle militaire jongen mogen uithangen in Londen. Dát is de goede volgorde, en niet andersom. Tot die tijd vermaken wij ons wel met Westers oorlogsmateriaal. De kwaliteit daarvan is immers toch wel superieur aan dat krakkemikkige Russische spul.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten