Hoe integer is PVV-lijsttrekker Marjolein Faber zelf eigenlijk?

Geen categoriefeb 28 2015, 18:00
Marjolein Faber huurde het bedrijf van haar zoon in om een PVV-site te beheren.
En we hebben een smetje op de net afgetrapte verkiezingscampagne van de PVV. Lijsttrekker van de PVV in de Eerste Kamer Marjolein Faber, die terecht heeft lopen hameren op het gebrek aan integriteit bij voormalig staatssecretaris en provinciebestuurder Co Verdaas, heeft in een gesprek met NRC toegegeven dat zij het bedrijf van haar zoon heeft ingehuurd om de website van de PVV Gelderland te beheren.
Dat is op zich niet zo erg, maar Faber heeft er het fractiebudget van de PVV Gelderland voor gebruikt. Belastinggeld dus. Dat is wél erg. De Gelderse PVV-fractie gaf 3.922 euro in 2012 en 4.523 euro in 2013 uit aan de site. In ieder geval het bedrag uit 2012 ging bijna volledig naar het bedrijf van de zoon van Faber. De PVV-lijsttrekker beweert dat ze haar zoon er bewust buiten heeft gehouden door de mede-eigenaar van het bedrijf te vragen de site te beheren.
Toch heeft ze voor de zekerheid maar advies gevraagd aan een integriteitsbureau toen NRC haar met de feiten confronteerde. Kennelijk begon ze toen ook door te krijgen dat ze iets heeft gedaan wat niet door de beugel kan. De krant schrijft:
De PVV heeft inmiddels het advies gekregen de opdrachten aan het bedrijf van Fabers zoon stop te zetten. Nadat NRC zijn onderzoeksbevindingen donderdag aan Faber had voorgelegd, vroeg de PVV-politica via een integriteitsbureau een oordeel van hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga. Hij zou het "wijs en verstandig" vinden, aldus zijn advies, als de Gelderse PVV de opdracht aan het bedrijf van Fabers zoon "in deze vorm [zou] beëindigen".
Volgens Elzinga heeft de fractie een "integriteitsrisico genomen".
Faber wil niet tegen de krant zeggen wat ze met het advies van Elzinga gaat doen, maar er zit maar één ding op voor de PVV'er, en dat is het geld terugstorten in de fractiepot. Natuurlijk, de PVV-aanhang zal zeggen dat dit maar een klein dingetje is om de PVV te pesten. Maar dat is het niet. Politici kunnen niet een klein beetje integer zijn. Of je bent het, of je bent het niet. En dat geldt ook voor Faber, de politicus die terecht van andere politici eist dat ze integer zijn.
Instant update: Faber heeft het nu zelf betaald en daarmee is de kous af voor Wilders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten