Schulden wereldwijd blijven maar stijgen

Terwijl alle ogen gericht waren op de ondraagbare Griekse schuldenlast en de commotie die daarover is ontstaan na het aantreden van hun nieuwe regering, kwam de McKinsey Global Institute (MGI) uit met een interessant rapport.

Bezuinigingen met weinig resultaat
Na het uitbreken van de grootse mondiale financiële crisis van de afgelopen zestig jaar is met name in Europa zwaar ingezet op bezuinigen en ombuigingen. De schuldenlasten moesten weer naar beneden, maar het blijkt dat ze juist zijn gestegen. Wereldwijd stegen de schulden sinds 2007 absoluut met $ 57.000 miljard. Als percentage van hetgeen we gezamenlijk produceren, was de stijging 17 procentpunten. Iets meer dan $ 27.000 miljard van die stijging kwam voor rekening van de overheden.

Nederland was geen uitzondering. Het overheidstekort steeg hier van € 258 miljard in 2007 naar € 463 miljard nu, oftewel plus 79%. Natuurlijk hebben we in die jaren het een en ander genationaliseerd, maar de staatsschuld zou desalniettemin voortdurend zijn opgelopen.

Het McKinsey rapport leert ons dat 80% van alle landen hun schulden hebben zien stijgen sinds 2007, zowel in absolute zien als relatief. Driekwart van die stijging heeft plaats gevonden in de ontwikkelde landen zoals Nederland. Overigens zagen alle landen in Europa hun schulden stijgen. Behalve Griekenland zijn er nog negen landen van wie de staatsschuld boven de 100% van het Bruto Nationaal Product zit. Er zijn slechts vijf landen in de wereld die hun schuld zagen dalen (bijvoorbeeld Israël).

Financiële sector reduceert schulden
De enige sector waar het afbouwen van de schuldenlast enigszins is gelukt is de financiële sector. Met name in landen als Ierland, Oostenrijk, Duitsland en de VS. Dit is gunstig en samen met verbeterde regulering en toezicht verkleind dit de kans op een nieuwe crisis.

Toch blijft de almaar stijgende schuldenlast een molensteen om onze nek. Het is niet zonder risico en bemoeilijkt de mogelijkheden om in te grijpen als er zich weer een crisis voordoet.

Tijd voor een nieuwe aanpak? Wellicht dat de Griekse situatie kan bijdragen aan enig innovatief denken. Het is moeilijk een ander de les te lezen als we zelf rustig doorgaan met het stapelen van schulden.

Michael Toorop – Managing Partner Persist Global Wealth Management.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. Limburgse Kuifje

  Schoolwijkagenten aanstellen om – op vmbo en mbo scholen – radicalisering van leerlingen te signaleren zal weer bijdrage aan een verhoging van de schuld. Steeds meer asielzoekers binnenlaten idem dito. De overheid(en) worden voornamelijk bemand door incompetente ambtenaren en dan weet je het wel.

  Er moet een totale reset komen.

  1. zomaar

   en dan te bedenken , dat volgens onze sociale ruiters in Den Haag , de wijkagent moest wijken voor de buurtvader , een islamitisch figuur die ruim een ton per kost , waar tegen de buurtagent met 50 duizend bruto tevreden moest zijn .

   volgens onze sociale ruiters kan het geld niet op!!, als het de moslims betreft .

   zij redeneren zoals in de reclame van de , Giro waar symboliek het geld aan een boom hangt .

 2. W.H.J. Reiss

  Het politieke Krapuul je komt er niet vanaf met dit systeem. Democratie = corruptie. Mensen met kennis moeten we hebben en geen geschiedenis leraar of een baantje te vergeven vanwege lid van een partij !

 3. Wachteres

  Het probleem ligt heel simpel:

  Het volk wordt uitgezogen, maar de ‘elite’ blijft onverantwoord met karrevrachten geld rondsmijten.

  Margaret Thatcher:

  “The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money”.

  Wij hebben een regering nodig die er in eerste instantie is voor eigen land en volk en

  die op een verantwoorde wijze met ’s lands financiën om gaat.

  Ik ben bang dat dit allemaal bewust gebeurt: “Wil je een land vernietigen, dan moet je de economie vernietigen”.

  1. carthago

   Goed gezien!

  2. Matthijs

   Ieder volk krijgt de leiders die het verdient.

 4. Gielah

  Dat er krachten en machten zijn die iets met de wereld van plan zijn, ten behoeve waarvan allerlei landen economisch en qua onderwijs, vrijheid enz. te gronde gericht moeten worden… dat wil ik best aannemen.
  De resultaten daarvan zijn uitgebreid voorhanden… we zitten er midden in… tenslotte… eigen ervaring. Niks te samenzweringstheorieën.
  Dat houdt op… als theorieën praktijk geworden zijn.

  Maar dat er kabinetten lang… en dan in vrijwel alle westerse landen… aan méégewerkt is en aan meegewerkt wórdt… dat is en blijft een bittere pil.

 5. Jacobus

  “Dat er krachten en machten zijn die iets met de wereld van plan zijn, ten behoeve waarvan allerlei landen economisch en qua onderwijs, vrijheid enz. te gronde gericht moeten worden… dat wil ik best aannemen.”

  Wie die krachten en machten zijn en wat ze van plan zijn met de wereld blijft onduidelijk.

 6. Wilhelmson

  De schuldenlast kende voornamelijk een grote sprong bij het redden van de grote banken wat naast de toenemende sociale lasten tot niets anders kon leiden. Iedereen ging dan besparen, behalve deze die het meest risiko namen en de oorzaak van de spong waren, de banken zelf. Het draaideur systeem tussen banken, politiek en grootbedrijven kent zo zijn (ver)diensten.

 7. Bob Fleumer

  Ik ben maar een simpele ziel maar ik zou zeggen een staat kan niet meer uitgeven dan er in komt. Dus; geen begroting van we hebben zoveel nodig maar kijken wat er is binnengekomen en niets meer uitgeven dan dat!
  Dat is toch niet zo moeilijk te begrijpen regering!
  Dan maar van alles wat minder maar dan kunnen we onze ouderen betalen van de uitgespaarde rente.

 8. Bob Fleumer

  Het was en is natuurlijk ook onverantwoord om lid te worden van een club(EU) waarvan je de contributie niet kan betalen. Als wij dat als burgers doen gaan we ook failliet. En dan nog de garanties aan allerlei noodfondsen en de chaos is compleet!

 9. Paul

  Schulden wereldwijd blijven maar stijgen
  ______

  Schulden waaraan?
  Het is september in een dorpje aan de kust van de Zwarte Zee.
  Het regent en het dorpje lijkt verlaten. Het is een moeilijke tijd.
  De inwoners hebben allemaal schulden, en leven op krediet.
  Plots verschijnt een rijke toerist ter plaatse … en stapt het enige hotel van het dorpje binnen.
  Hij legt een bankbiljet van €100 op de balie, en gaat naar de eerste verdieping om een kamer uit te zoeken.
  De hoteleigenaar pakt vlug de € 100, en rent naar de slager om zijn schulden te betalen.
  De slager pakt die €100 aan, en gaat spoorslags naar de varkensboer om zijn schulden te betalen.
  Op zijn beurt rent die naar de verpachter, en betaalt zijn schulden af.
  De verpachter haast zich naar de enige prostituee in het dorp die, vanwege de crisis, haar diensten op krediet aanbiedt… en betaalt haar zijn schulden.
  De prostituee haast zich naar het hotel, en betaalt de hotelier de kamerhuur.
  De hotelier legt de €100 weer op de balie.
  Op dat moment komt de rijke toerist naar beneden, neemt de €100 van de balie, omdat hij niet tevreden is over de kamer.
  Niemand heeft iets verdiend, er is niets veranderd, maar het hele dorp is wel schuldenvrij…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.