Studentenrebellie: de linkse slang vervelt

Als universiteiten de spiegels zijn van onze maatschappij, dan ziet Nederland er ongezond uit.

Als de reacties op de recente studentenrebellie een inkijk geven in de psyche van onze intellectuelen, dan is de diagnose terminaal. Als studenten de toekomstige politieke leiders van dit land worden, dan is dictatuur onvermijdelijk.

Al 13 dagen bezet een collectief van ‘kritische studenten’ gedoopt De Nieuwe Universiteit (DNU) het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam. Deze kraak is een (politieke) daad van protest tegen geplande bezuinigingen aan de UvA. De ‘gijzeling’ van eigendom van de universiteit zal pas stoppen als de UvA tegemoet komt aan een heuse wensenlijst van de krakers.

In een land waar mensen respect hebben voor eigendom zou een dergelijke daad fel moreel worden veroordeeld door intellectuelen. Ze zouden de alarmbel luiden over hoe zorgelijk het is dat 100 verwarde studenten met een Piketty-complex wetenschappelijk onderwijs en onderzoek kunnen platleggen. Ouders van de krakende studenten zouden op televisie hun excuses aanbieden voor het gedrag van hun ontspoorde kroost.

In Nederland kregen we een ander tafereel te zien. Het regende steunbetuigingen aan de krakers, kritiek was er maar dan vooral op de leiding van de Universiteit. Er moest worden geluisterd naar de krakers, de UvA moest ze zien te begrijpen om vervolgens een compromis te bereiken. De UvA die hard ingrijpen werd verweten, was juist bijzonder beleefd tegen deze krakers. En ook tijdens het korte geding bleek dat de krakers geen compromis zochten. Ze wilden hun gelijk halen.

De verklaring voor deze vreemde gang van zaken is dat we hier getuige zijn van een links intern gevecht. Het zijn de salonsocialisten versus de nieuwe socialisten, de jongelingen zijn principiëler en daarom niet bereid tot een compromis. Dat het hier gaat om een linkse twist wordt verder geïllustreerd door de steun van medewerkers van de UvA aan de krakers. Links is zo geradicaliseerd dat de linkse UvA-bestuurders nu voor neoliberaal worden aangezien.

In de linkse hoofdstad van Nederland gaan op de meest linkse universiteit van Nederland twee generaties links met elkaar de strijd aan. Het geeft aan hoe diep de verrotting van linkse indoctrinatie wortel heeft geschoten. Na het verlies van de macht van de PvdA in Amsterdam dreigt nog een links kroonjuweel uit handen van het linkse establishment te geraken, maar de mogelijke opvolgers zijn zo mogelijk nog linkser en gevaarlijker. Lees verder op pagina twee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. V.K.

  -Weet niet hoe, waar neoliberaal te plaatsen in dit stuk,

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Neoliberalisme

  -Na ja, nu weet je wat ons te wachten staat wanneer er eenmaal in NL een democratisch gekozen rechtse meerderheid/regering is.

  1. nogmaals

   @VK 16:24
   Leg eens uit svp: wat staat ons dan te wachten ?

 2. Jantje

  Dat zijn dezelfde idioten die altijd zo vol met vuur over anarchisme praten. Als ik dan zeg dat ik er dan op los ga rammen, op hun natuurlijk, dan kijken ze je niet begrijpend aan. Terwijl ik er alleen maar op wijs dat bij anarchisme het recht van de sterkste geldt. Democratie geeft nog een dun vernisje over het recht van de sterkste. Heel dun, dat dan weer wel.

 3. djvanvliet

  Oh help! Moderne filosofie!

 4. JOzephius

  Ach nee joh beste Yernaz Ramautarsing die bestuurders van universiteiten, hogescholen en VMBO’s zijn integere betrouwbare goede bestuurders. Lamenielachuh alsjeblieft! Ga maar eens optellen hoeveel belastinggeld er in het riool is gespoeld door deze arrogante bestuurders, Inholland alweer vergeten beste Yernaz, en lees even dat fantastische verhaal over die totaal absurde megalomane VMBO-gebouwen in Leiden. Wake up Yernaz!!!

 5. Staphylocoque

  Als Ramautarsings gedachtegoed een spiegel van de maatschappij zou zijn dan zou Nederland niet minder ongezond zijn.
  Natuurlijk moet onfeilbaar idool Rand weer even van stal gehaald worden. Droom lekker verder.

  Tot slot nog het rechtse luchtkasteel van privaat onderwijs. Onderwijs alleen voor kinderen van papa met de dikke portemonnee. Zoek voor de lol eens op wat privaat basisschool- en voortgezet onderwijs kost. Bedragen die voor jan modaal de helft van het jaarsalaris zijn. En dan de waan dat je politiek en onderwijs kunt scheiden door privatisering. Natuurlijk kan dat niet. Privatisering zorgt voor verrechtsing van het onderwijs, want privaat onderwijs is een rechts concept en alleen rijke VVD-pa kan dat private onderwijs betalen. Natuurlijk is rechts onderwijs Ramautarsings droombeeld, maar scheiding van onderwijs en politiek is het niet. Wat verhindert eigenlijk dat er onderwijsinstellingen met politieke signatuur worden opgericht?
  Meer graaiers hebben we niet nodig in het onderwijs. Geld moet niet de motiverende factor zijn in het onderwijs. Onderzoekers moeten gedreven worden door nieuwsgierigheid.

  Yes! Terug naar de negentiende eeuw, dat was immers zo’n paradijs. Iedereen tegen een schandalig loon laten werken en niet klagen, want voor jou tien anderen. Heerlijk, die rechtse mentaliteit. Ik, ik, ik en nog eens ik. Stel je voor dat ik voor mijn dood geen enorm kapitaal heb opgebouwd ten koste van anderen, want daar heb ik zo veel aan na mijn dood. NOT.

 6. W.H.J. Reiss

  De UvA mag men voor mij tot de laatste steen afbreken. Deze Universiteit heeft veel ellende veroorzaakt door indoctrinatie van Achterlijkheid te promoten bij de jeugd.

 7. robocop

  Dat universiteiten worden gerund als bedrijven die slechts oog hebben voor efficiency en output is een ramp voor de democratie. De nieuwe rebellen binnen de UvA verdienen alle support. Ook door jou Yernaz.

  http://www.ravage-webzine.nl/2015/02/24/betekent-het-bungehuis-het-begin/

 8. econoom

  De kwaliteit vd bijdragen van Yernaz neemt helaas met sprongen af. Ook ditmaal weer een ongenuanceerd verhaal over “links”. Wat bedoelt hij daarmee? Waarschijnlijk iedereen die niet zoals hij in het verwarde gedachtegoed van Ayn Rand gelooft. Een universiteit is geen bedrijf, en moet je ook niet runnen als bedrijf. Het probleem met het huidige hoger onderwijs in NL is het eenzijdige rendementsdenken, dat leidt tot het aanbieden van boterzachte modieuze studies en schrappen van serieuze studies die niet voldoende studenten trekken, zoals de zgn. “kleine talen”, waartoe onze op rendement gerichte universiteitsbestuurders ook Russisch en Portugees rekenen, met beduidend meer sprekers dan het NL. Voor dit verlies aan kennis zullen we nog een hoge prijs betalen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.