Trouw promoot softe deradicaliseringsaanpak van Denemarken die tot niets leidt

“We moeten ze niet uitsluiten, maar insluiten.”

Hilarischer én triester dan dit wordt het niet. Trouw komt vandaag met een groot artikel over een deradicaliseringsprogramma in Denemarken. Het doel ervan is om met name jonge moslims die op het verkeerde pad terechtkomen te begeleiden en terug te fluiten. Dat wordt niet gedaan door hard in te grijpen, maar door de jonge haatbaardjes dood te knuffelen.

Ik citeer:

In eerste instantie was het doel van de aanpak om zo snel in gesprek te komen met jongeren die radicaliseren. Daarna richtte men zich ook op teruggekeerde jihadstrijders. Dat waren er tot nu toe zestien. Eerst bekijkt de veiligheidsdienst of zo iemand gevaarlijk is en vervolgd zou kunnen worden. “Maar tenzij er een Youtube-filmpje is van iemand met een rokende kalasjnikov, is het heel moeilijk te bewijzen dat het gaat om strafbare feiten”, zegt Allan Aarslev, politiecommissaris in Aarhus. “Daarom geven we ze het voordeel van de twijfel.”

Je zou willen dat het een grap is, maar helaas, de Denen menen het echt:

De gemeente ontvangt hen met open armen en geeft alle hulp, van medische zorg, gesprekken met een psycholoog, hulp bij het vinden van werk of het hervatten van een studie, tot het vinden van een woning. “We proberen hen weg te halen uit het extreme milieu en een plaats te geven in de samenleving”, vat gemeentechef Agerschou het gemeentebeleid samen.

Geloof het of niet, maar er wordt daarbij samengewerkt met een plaatselijke moskee die berucht is geworden doordat diens imam Syriëgangers “helden” noemt. Je zou denken dat dit ervoor zorgt dat de Deense autoriteiten de moskee niet bepaald serieus nemen, maar jammer genoeg is niets minder waar.

22 van de 27 jongeren die sinds 2012 vanuit Aarhus naar Syrië zijn vertrokken, kwamen regelmatig in deze moskee. Maar in Aarhus willen de gemeente en de politie niets liever dan dat de moskee open blijft. “We werken niet samen met de imams, maar met het bestuur dat ons in contact brengt met de jongeren. Een deel van de eer voor het succes van het Aarhus-model gaat naar de plaatselijke moslimvereniging”, vertelt politiecommissaris Aarslev.

Een bestuurslid van de moskee legt uit waarom hij en zijn collega’s zich actief bemoeien met de radicalisering (of zogenaamde deradicalisering) van de jongeren in kwestie: ze willen ze graag behouden voor Denemarken. Ze vinden het prima dat deze jongeren radicale groepen in het Midden-Oosten gewoon blijven steunen:

“We proberen onze jongeren ervan te overtuigen dat ze beter vanuit hier kunnen helpen, bijvoorbeeld met het inzamelen van geld en het sturen van kleding.”

De Denen stellen dat hun aanpak werkt omdat er het afgelopen jaar veel minder moslims zijn afgereisd naar Syrië, maar het is maar de vraag of dat een juiste analyse is. Niets wijst er immers op dat de jongeren in kwestie de Radicale Islam niet meer aanhangen; ze lijken dat slechts op een andere manier te doen. Leuk, maar om nou te zeggen dat we de oorlog tegen de Radicale Islam daarmee gaan winnen… nee, dat lijkt me wat te ver te gaan.

Helaas weerhoudt dat Trouw er niet van om het Deense model (dat zo ontzettend succesvol is geweest dat een radicale moslim onlangs nog een massamoord probeerde te plegen) te promoten. Als gezegd: veel triester dan dit wordt het niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. Ni28

  Nog niet zo lang geleden vonden de Denen Nederlanders in dit opzicht dom en nu zijn zij het zelf. welkom in de club, hoeveel slachtoffers nog?

 2. Thoth

  Ik stel voor, de islam verbieden in Europa. En mensen die de fascistische islam willen belijden of een moslim die een misdaad hebben gepleegd, naar hun thuisland transporteren. Foetsie.
  .

 3. JanvanEechoud

  Hi Michael.

  Eigenlijk te zot voor woorden.

  De lezers van trouw zijn meestal niet zo halfslachtig………

 4. JOzephius

  Het wordt echt tijd dat de islam verboden wordt, dit is helemaal geen godsdienst maar een verzonnen haat-ideologie uit Saoedi-Arabië om de wereld te veroveren. Weg met al die achterlijke moslims en snel graag!

 5. carthago

  Het wordt hier minstens zo erg als bij de deentjes.Outkiering,nieuwe villa,porsche ,pilotenopleiding gratis en alvast 70 maagden.Denemarken heeft zichzelf afgeschaft,binnenkort in dit land.Catweazle lacht in z’n vuistje.

  1. Antidotum

   @Carthago

   Als je vroeger in vreemde krijgsdienst ging, zonder toestemming van de koning, dan kreeg je de kogel.

   Nu presteren moslims het om in vreemde krijgsdienst te gaan bij een zelfbedacht monsterleger dat het westen wil vernietigen.

   Kunnen we i.d.o. Niet weer de doodstraf invoeren?
   Dan mogen ze het Nederlandse paspoort zelfs houden als ze terug willen keren, indien mogelijk.

   Bij terugkomst is de doodstraf dan een feit.
   Maling aan Amnesty in dit geval.
   Oog om oog, tand om tand.

   Eens zien of ze zich dan nog zo graag bij IS willen aansluiten.

 6. Baksteen

  Insluiten? In gewapend beton lijkt me wel zo effectief.

 7. Antidotum

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  Ooit zal hun barmhartige achterlijkheid zich tegen hen keren.
  De moslims liggen in een deuk van zoveel affectie. Let maar eens op!
  Hun tijd komt, gegarandeerd.

 8. Swieber

  Wat feiten uit Denemarken.

  Denmark: Muslims are around 4.5 times more criminal than non-Muslims
  http://www.jihadwatch.org/2014/08/denmark-muslims-are-around-4-5-times-more-criminal-than-non-muslims

  Denmark: Muslim gangs enforcing Sharia in residential areas
  http://www.jihadwatch.org/2014/12/denmark-muslim-gangs-enforcing-sharia-in-residential-areas

 9. Antivenin

  We moeten ze niet uitsluiten, maar opsluiten! En denaturaliseren, en het land uit schoppen.

  Bommen gooien op jihadi’s in Verweggistan en vervolgens hier in Nederland scholen en andere “instituten” subsidiëren die de volgende generatie jihadi’s alvast met de koran in de hand hersenspoelen is weggegooid belastinggeld.

  En doen die Denen niet precies wat hier ook werd voorgesteld? Ik meen me iets te herinneren in de trant van: geef ze een woning, help ze aan een baan en een vrouw en ze komen vanzelf goed terecht. Sorry, ben helaas vergeten welke onbenul dat opperde.

  Weg met de islam en zijn aanhangers, voor we tot een islamitische monocultuur zijn omgeturfd!

 10. Wachteres

  De moslims lagen al in een deuk toen ze in 1975 via de resolutie van Straatsburg een afspraak maakten met Europa dat zij vrij mochten instromen en dat de islam alle mogelijke hulp zou krijgen om zich hier te vestigen.

  En ze blijven lachen …..

  En Nederland heeft de softie aanpak al overgenomen:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/23713198/__Cursus_om_moslimextremisme_te_voorkomen__.html

 11. JanvanEechoud

  Zal me wel de woede van menigeen hier op mijn hals halen, maar ik blíjf pleiten voor een duidelijk onderscheid tussen de ‘religie’ islam en ‘de moslim’.

  De meesten weten best wel dat de doorsnee moslims geen réét over ‘hun islam’ weten, of hooguit net zoveel als een R.K. weet van de bijbel!

  En wanneer ze daar te weinig van weten, dan is het ónze taak ze op kwalijke zaken / vergissingen van Allà te wijzen…, al of niet helemaal op en “liefdevolle” manier…..

  Mvg.

  1. Adrianus 43

   Jan die woede zal wel meevallen,maar tussen de ideologie islam en een gewone doorsnee moslim zit niet zo veel ruimte.

  2. J. C. Th. Kohler

   Jan van Eechoud:

   “ik blíjf pleiten voor een duidelijk onderscheid tussen de ‘religie’ islam en ‘de moslim’. De meesten weten best wel dat de doorsnee moslims geen réét over ‘hun islam’ weten,…”

   Ongetwijfeld waar, Jan. Het probleem is dat die zgn. onwetenden over de islam wel als hersenlozen achter hun gewetenloze leiders aanlopen. Zonder van de hoed en de rand te weten wel moorden, martelen en wat dies meer zij, uit naam van de islam. Overgaan tot terroristische acties, omdat (ze denken dat) dat is wat de imam gezegd heeft. Weten ze veel… Maar ze worden (zijn) er niet minder gevaarlijk om.
   De achterlijke moslims zijn misleid en hun slachtoffers zijn dood.
   Je onderscheid is louter retorisch. De misleiden leefden nog lang en gelukkig. De slachtoffers niet.

   “dan is het ónze taak ze op kwalijke zaken / vergissingen van Allà te wijzen…,”

   Nee, Jan, dan is het onze taak ze uit te wijzen. Die vergissingen van allah zoeken ze zelf maar uit.

   j.c.th.kohler@online.nl

  3. nogmaals

   @JanvanEechoud

   Als iedereen op aarde zo lief was als jij kennelijk bent, dan leefden we in een paradijs. op aarde.
   Maar je weet zelf ook wel dat niet iedereen niet zo is.
   En als jij het hebt over wat onze taak is, dan zeg ik:
   “Onze taak is het beschermen van onze kinderen tegen de islam, want als we dat niet doen, zijn ze straks dood, of erger, of ze zijn straks verplicht moslim geworden. En ik wil mij pas bekommeren om onwetende moslims als ik zeker weet dat mijn kinderen daar tzt baat bij hebben.

 12. Ruud562

  Ze hangen allen dezelfde ideologie aan, geïnspireerd door de Koran. Kortom tijdbommen, een scheiding is er niet, al wil menigeen dat doen geloven. En die politiecommissaris in Denemarken, zo’n iemand noemde we zeventig jaar geleden een NSB’er. Die lui heulde met de nazi’s, al was het toen niet uit pure angst zoals nu, maar omdat men het beter zou krijgen.

 13. Hetzler

  Iemand kan zijn staatsburgerschap verliezen door onder andere:
  Aanname van staatsburgerschap van een ander land;
  Intrekking van de nationaliteit door de overheid, bijvoorbeeld omdat men dienst heeft genomen in een vreemde krijgsmacht, of daden gericht tegen de staat heeft verricht;
  Verbanning

  Naar mijn mening schept het bezit van 2 paspoorten, zeker als het gaat om Kamerleden die in principe toegang hebben tot staatsgevoelige informatie, een potentiële bron van landverraad. Wie dus feitelijk de belangen van bijvoorbeeld Turkije stelt boven de belangen van Nederland, is een landverrader en zou op zijn minst het Nederlandse paspoort ingetrokken moeten worden en verbannen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.