VVD: Griekenland mag eurozone verlaten

Geen categoriefeb 10 2015, 20:00
Gaat het dan eindelijk gebeuren?
Uiteindelijk zit er voor Griekenland niets anders op dan de euro te verlaten. Inmiddels begint de VVD dat ook door te krijgen. Volgens Halbe Zijlstra moeten de Grieken onder het nieuwe linkse bewind van Syriza zich aan de financiële verplichtingen houden, anders "zijn de consequenties voor hen". Als dat betekent dat Griekenland de eurozone moet verlaten en de euro dus vaarwel zegt, "dan zij dat zo" aldus de VVD'er.
Dat zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra dinsdag. Volgens Zijlstra "kun je het niet maken" om landen als Spanje en Portugal, die de afspraken met de eurozone wel nakomen, "'in de kou te laten staan".
Uiteraard komt Zijlstra pas tot deze conclusie nadat we miljarden euro's hebben overgemaakt naar het land. Had hij dat niet wat eerder kunnen bedenken? Dat had ons heel wat geld gescheeld. Ja, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem doet voor de vorm net alsof we de Griekse schulden niet gaan kwijtschelden en dat de Grieken alles terugbetalen, maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren.
CDA en PVV blijven er gelukkig op hameren dat het geld terug moet komen. Sybrand Buma wil "absoluut geen soepelere voorwaarden" en Geert Wilders wil dat premier Rutte nog voor de Provinciale Statenverkiezingen bekendmaakt of we het geld nog terugkrijgen. "Anders heeft hij een probleem." Morgen debatteert de Kamer over Griekenland. Rutte zal ongetwijfeld om de hete brij heendraaien en beweren dat het allemaal goedkomt.
Dat zou de zoveelste leugen zijn van de premier. Intussen wil een meerderheid van Nederland dat Griekenland uit de euro wordt gelazerd. Dat zou fantastisch zijn. Maar tegelijkertijd moeten we wél het geld - mét rente - terug zien te halen. Desnoods komen we het gewoon halen. Griekenland heeft vast genoeg eilandjes die we goed kunnen gebruiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten