VVD-leider in de cel om witwassen en grootschalige hennepteelt

800px-Bezoek_politie_Amsterdam_(7500756900)
Foto: RVD / Wikimedia Commons

Zei daar iemand law and order?

Gisteren was het bericht nog dat VVD-fractievoorzitter Kathalijne Kruif (Stichtse Vecht) mogelijk ook betrokken zou zijn bij een grote zaak van fraude en hennepteelt nadat ze werd opgepakt wegens schending van het ambtsgeheim. Het Openbaar Ministerie wilde toen niets kwijt over het geval-Kruif. Het was dus nog niet helemaal duidelijk of ze iets te maken had met de grote zaak.

Nou, daar bestaat inmiddels geen twijfel meer over. Via het AD:

VVD-fractieleider Kathalijne de Kruif van de gemeente Stichtse Vecht zit sinds vrijdag in de cel voor witwassen en grootschalige hennepteelt. Haar advocaat John Peters bevestigt dat ze geen contact met de buitenwereld mag hebben. Volgens de regels van justitie mag hij nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Zijn cliënte blijft zeker 2 weken vastzitten.

Volgens de krant is de politie al sinds oktober bezig met een onderzoek naar de grootschalige hennepteelt en het witwassen van crimineel geld. Op verschillende plekken in de omgeving van Stichtse Vecht werden hennepkwekerijen ontmanteld.

Ook werd een inval gedaan op een woonwagenkamp aan de Gangesdreef in Utrecht. De Kruif is op Facebook vrienden met een aantal bewoners van het kamp. Bronnen melden ook dat zij een relatie zou hebben gehad met een van de andere verdachten.

Het is nog even wachten of het OM genoeg bewijzen kan verzamelen om De Kruif voor de rechter te krijgen, maar het heeft er alle schijn van dat zij geen onschuldige omstander is. De partij van law and order moet zich even flink achter de oren krabben. Hoe komen types als De Kruif en Mark Verheijen bij de partij terecht? Het is toch zeker geen staand beleid van de VVD om niet-integere liberalen maar binnen te halen vanwege de connecties die zij hebben? Of wel soms?

Overigens, er is ook goed nieuws. De Kruif is inmiddels op non-actief is gesteld door de (lokale) VVD (ja, nu al). Nu nog een reactie van premier Rutte. Als hij serieus is over het aanpakken van niet-integere politici binnen zijn partij that is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!