Politie pakt VVD’er op om schending ambtsgeheim

800px-Mark_Rutte_feest_Scheveningen
Foto: Maarten / Wikimedia Commons

Integriteit is weer eens ver te zoeken bij de liberalen.

Ik herinner me een VVD’er uit Limburg die een paar dagen geleden zei dat álle VVD’ers integer zijn. Dat blijkt niet helemaal te kloppen:

Een 43-jarige VVD-politica uit Maarssen is dinsdag aangehouden, omdat zij vertrouwelijke informatie zou hebben doorgegeven aan een partijgenoot in de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester.

Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen om wie het gaat, maar het gaat waarschijnlijk om de belangrijkste VVD’er in de gemeente Stichtse Vecht: fractievoorzitter Kathalijne de Kruif, omdat zij de enige VVD’er was die in de vertrouwenscommissie zat en dus over informatie beschikte over de sollicitatieprocedure.

Eind november heeft zij waarschijnlijk stiekem informatie doorgespeeld aan een andere VVD’er, met het doel hem of haar te helpen burgemeester te worden. Gelukkig is ze niet geslaagd in dat trucje, want dat zou de hele zaak nog erger maken. PvdA’er Marc Witteman is uiteindelijk burgemeester geworden. Bij het partijbestuur van de VVD houden ze hun mond, omdat ze beweren nog op het interne onderzoek te wachten:

Een partijwoordvoerder laat weten dat de zaak “ernstig” lijkt, maar kan zich daarbij nog slechts baseren op mediaberichten. Het partijbestuur wil dan ook niet vooruit lopen op verder onderzoek vanuit de partij.

Sommige VVD’ers zullen boos zijn dat ik De Kruif in het rijtje zet van corrupte VVD’ers als Jos van Rey, Wilma Verver en Mark Verheijen. Maar die VVD’ers moeten niet boos op mij zijn, maar boos op hun partijgenoten. De liberalen moeten veel meer werk gaan maken van integriteit, als ze ook nog maar een beetje serieus willen worden genomen door de rechtse kiezer. Zo simpel is het.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!