Yes! Ondanks rampkabinet neemt werkgelegenheid toe

Ondanks het verschrikkelijke beleid van Rutte II zijn er in het vierde kwartaal van vorig jaar 42.000 banen bijgekomen. 

Bijna elke dag hebben wij – en andere websites en kranten – slecht nieuws voor u. ISIS onthoofdt deze of gene persoon, een moskee in dit of dat land is opgeblazen, Pechtold kon weleens in het Torentje terechtkomen, Poetin speelt weer voor tsaar en ga zo maar door. U kunt zich de headlines wel voorstellen (en zelfs vinden op deze site).

Gelukkig is er af en toe – niet vaak, maar soms! – iets positiefs te melden. Het goede nieuws van de dag? Er zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar maar liefst 42.000 banen bijgekomen.

De werkgelegenheid in Nederland is in het vierde kwartaal opnieuw aangetrokken. Er kwamen ten opzichte van een kwartaal eerder 42.000 banen bij, de grootste toename in 3,5 jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Er waren vooral meer banen voor uitzendkrachten en zelfstandigen.

Na twee jaren van banenverlies kwamen er in het tweede kwartaal van vorig jaar ineens meer banen bij dan er verdwenen. De groei was miniem, maar goed, groei is groei. We hadden het toen over 15.000 extra banen. In het derde kwartaal zette die trend zich door: 22.000 nieuwe banen.

Ook niet echt indrukwekkend, maar in het vierde kwartaal is de banenmotor blijkbaar behoorlijk op gang gekomen. 42.000 is een alleszins redelijke prestatie, zeker gezien het feit dat de overheid er alles aan doet om economische groei (en dus ook de toename van de werkgelegenheid) te voorkomen of op zijn minst te beperken.

En dat brengt me bij het volgende (want ja, ieder nadeel heeft zijn voordeel, maar andersom werkt het ook): als Rutte en co. het anders hadden aangepakt was de economie al lang weer op het niveau voor voor de crisis. Zelfs nu zijn er nog 100.000 minder banen in 2008, toen de crisis begon. Dat is zeven jaar geleden. Het is volstrekt abnormaal dat een crisis zo lang duurt – nog even en we hebben een heel decennium achter ons liggen.

Een gezonde economie die veerkrachtig is kan zich in een jaar of twee, drie herstellen. Daar zijn echt geen zeven jaren voor nodig. Het enige wat daar voor nodig is? Lagere uitgaven van de overheid, meer ruimte voor de vrije markt om te doen waar het goed in is: de vrije markt zijn. Banen creëren, met nieuwe producten komen, bedrijven met elkaar laten concurreren waardoor de prijzen omlaag gaan, en ga zo maar door.

Als Rutte II de keuze had gemaakt om de vrije markt centraal te stellen waren we jaren geleden al terug geweest op het niveau van 2008… en waren we nu op weg naar nieuwe hoogtes, nieuwe records, honderdduizenden nieuwe banen, en ga zo maar door. In plaats daarvan herstelt de economie zich bijzonder langzaam en zijn er hele gezinnen die nauwelijks kunnen rondkomen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

29 reacties

 1. Jacobus

  Uit het betoog van Michael wordt niet goed duidelijk hoe het Kabinet het anders had moeten aanpakken om de economie weer op het spoor te krijgen.

  1. Epimenides

   Dan zou ik als ik jou was het artikel eerst eens lezen voor je reageert. Gemiste kans Jakkerman.

 2. Ruud2605

  De gebruikelijke leugens en bedrog rond de verkiezingen.
  Het bericht klopt niet, uit het cbs rapport: in december kwamen er meer werklozen bij, in oktober en november was sprake van afname werkgelegenheid.

  1. Avander

   U zou zo maar eens gelijk kunnen hebben Ruud2605, hoewel het bijna onmogelijk is te veronderstellen dat we moedwillig voor de gek worden gehouden. We leven toch niet in een 4e wereldland?

 3. Anna

  Lees net dat er iedere dag 700 werklozen er bij komen.

 4. The Fox

  Van Obama geleerd. Vlak voor de verkiezingen goede cijfers laten zien. Daarna corrigeren naar beneden. Overigens geen enkele mededelingen over de aard van de banen.

 5. Ni28

  Grote leugens, kleine leugens, statistieken!

 6. Ahles

  Redactie, analyseer de cijfers nog maar eens goed. Het is verkiezingstijd en de PvdA-ambtenaren weten dan wel wat hun te doen staat!

 7. Jacobus

  Mag ik mijn, nogal voor de hand liggende, vraag van 16.05 nog eens herhalen?

  Volgens mij droeg dit Kabinet bij tot een duurzaam herstel van onze economie, met name door een aantal fundamentele en noodzakelijke hervormingen door te voeren. Het resultaat is dat we het in Europa, nu al, relatief goed doen.

  Wat klopt er niet aan deze stelling?

  1. W.H.J. Reiss

   @Dwaas
   Welke hervormingen ?

    1. W.H.J. Reiss

     De hervorming van de jeugdzorg, bijstand, ontslagrecht, jonge gehandicapten en werknemers in de sociale werkvoorziening.
     .
     Dus een beetje verandering en verplaatsing van bevoegdheden, dat heeft ons land gered. Zulke onzin kun je beter aan Arie Kanarie vertellen.

    2. TijlUilenspiegel

     Een artikel uit Trouw van 1 maart 2014? Het is 15 februari 2015.

     Het succesverhaal blijkt inderdaad uit de peilingen.

  2. -Harry

   Ik kan me hooguit één maatregel herinneren die enig effect heeft gehad , t.w. de btw verlaging voor onderhoud , die een kleine impuls voor de bouwvakkers heeft gehad .
   Een beetje extra onderhoud .
   Verder eigenlijk niks wat iets uitgehaald heeft !
   Of reken je die brandstof ellende voor de pomphouders ook tot de duurzame oplossingen Jodocus ?
   Minder brandstof verkocht , is dat winst ???

   Ooit hebben we in een vorige crisis een demissionair kabinet gehad onder Joop den U .
   Tijdens die periode was de enige groei toen het kabinet vleugellam was !
   Omdat er toen rust was en niet meer iedere dag de rode honden Vermeend en Melkert met nieuwe belastingmaatregelen op de proppen kwamen .

   Ergo , die groei komt altijd weer , ook zonder kabinet !

   En die zogenaamde duurzaamheid , windmolentjes ???
   Daar moet iedere dag geld achteraan gedragen worden !
   Er zijn ook forse technische problemen mee , die de kosten nog verder verhogen , maar degenen die daar mee te maken hebben MOGEN DAAR NIET OVER SPREKEN !

   Ergo , ze kosten nog meer dan wij mogen weten !

   En dan nog wat , wat heeft het voor zin om beter te presteren ? Al de effecten van die betere prestatie zal in de bodemloze put van de Europese schatkist verdwijnen !
   Deel maar uit ! Grieken , Bulgaren , Roemenen , Oekraïners , moslims …………………………

 8. toetssteen

  http://www.thegatewaypundit.com/2015/02/gallup-ceo-i-may-suddenly-disappear-for-telling-the-truth-about-obama-unemployment-rate-video/

  Net zo’n spectaculaire leugen.

  Werkeloosheid up, hoe is het dan mogelijk dat de werkgelegenheid toeneemt? O wacht! Baantjes van twee uur per week!

 9. Chinook

  De grote leugen over de werkloosheid, zeker is dat de verkiezingen er aan komen. Liegen en belazeren mag weer een tandje hoger.

  Wanneer iemand straks in 2015 maar 1 uur per week werkt, wordt dat niet meer meegerekend als werkloos; de één uur per week werkende is een werkende. Dit is het gevolg van een verandering in de definitie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Vanaf 1 januari gaat het CBS de methode van de International Labour Organisation gebruiken, de Nederlandsche Bank gebruikt al langer de ILO-definitie zo ook het Centraal Planbureau.

  Verschillende methodes

  Omdat DNB en het CPB een andere methode gebruiken dan het CBS kwam men tot verschillende cijfers, waarbij die van de laatste natuurlijk altijd hoger waren. De definitie van het CBS sloot aan bij de Nederlandse situatie, iemand staat dan pas als werkzaam te boek als hij of zij minstens 12 uur per week werkt. Iemand die minder werkt dan 12 uur én voor tenminste 12 uur werk zocht, werd gezien als werkloos. Dat betekende als iemand voor 1 dag werk zocht, hij of zij niet werd gezien als werkloze.

  De praktijk

  De grens van 12 uur was natuurlijk praktisch, iemand die 12 uren per week werkt is immers niet substantieel werkloos, 12 uur d.w.z. anderhalve dag per week arbeid is niet echt “werkloos”. Bij de ILO methode ligt de grens op 1 uur per week! Iemand die 1 uur werk zoekt, is werkloos, wie 1 uur werkt is NIET werkloos.

  Gevolg

  Door gebruik maken van deze ILO methode zullen de CBS werkloosheidscijfers significant dalen. Dat deze methode juist wordt ingevoerd samen met de Participatiewet kan natuurlijk geen toeval zijn, uit de cijfers van volgend jaar zal blijken dat de werkloosheid drastisch is gedaald. Niemand weet dan meer dat de rekenmethode is aangepast.

  Wat kunnen we verder vaststellen?

  Dat de Europese cijfers volgens de ILO een enorme verborgen werkloosheid verhullen, de situatie is erger dan kunnen bevroeden. In plaats van arbeidsplaatsen te creëren, verandert men rekenmethodes om de werkloosheids “cijfers” te verlagen. Dit is georganiseerd bedrog want de regering blijft feitelijk in gebreke ten aanzien van de grondwet art.19 lid 1 dat stelt dat bevordering van voldoende werkgelegenheid voorwerp is van zorg der overheid. Dus om te verbergen dat de staat zich niet aan de grondwet houdt knoeit men met de cijfers.

  We kunnen hiermee op basis van deductie vaststellen dat de internationale normen in essentie onbetrouwbaar zijn, omdat deze gebaseerd zijn 1 uur per week werk. De eerdere cijfers van het CBS gaven een beter inzicht in de realiteit van de werkloosheid. Dat het genoteerd zij… De definitie van werkloosheid hoort te worden uitgedrukt in hoeveel uur werk er totaal wordt gezocht.

 10. Klimaatviool

  Incassobureaus hebben het drukker dan ooit met het innen van onbetaalde rekeningen. Naast de gebruikelijke boven-de-stand spenders gaat het daarbij steeds meer om huishoudens die financieel in de knel komen door dalende inkomsten (ontslag, onvrijwillig inleveren van salaris) en stijgende lasten door overheidsingrijpen. In de afgelopen jaren zijn al veel abonnementen, lidmaatschappen en andere vrijwillige kosten geschrapt om het hoofd boven water te houden maar dat is niet voldoende om de geldzucht van de overheid te compenseren.

  1. Jacobus

   De gemiddelde koopkracht stijgt in 2015 met 0.5 %

   Het is niet geweldig maar je kunt niet volhouden dat het minder wordt.

   1. W.H.J. Reiss

    @ Maiwand de wegloper
    Dat gemiddelde gaat dus niet naar de burger als netto inkomen ! Daar worden de kosten van de niks nuttige nieuwkomers van betaald ! Jouw vrienden.

    1. toetssteen

     @Reiss
     Leuk toch, er blijven altijd mensen die keer op keer in het gestoei met statistieken.
     Hoe zit het ook weer met de inflatie, mmhhhh, is dat de geldmachine?

     Pfff, als je ziet hoe hard de euro onderuit is gegaan tov valuta buiten Europa, dan weet je hoe we bedrogen worden. In een jaar tijd 20% minder, minder, minder.

     1. -Harry

      Je mag wel oppassen Toets , straks word je nog aangeklaagd wegens het discrimineren van de Euro !
      Zelfs de waarheid verkondigen is strafbaar tegenwoordig !

   2. -Harry

    Als je eerst 25% in levert en je hebt dan een keer 0.5 % van de resterende 75 % er bij , dan zit je nog steeds zwaar op verlies !
    Hoeveel is 0.5 % van 75 procent Jacobus ?
    Erg weinig , ook in socialistische kringen !

    Nee , dat is niet geweldig , en je kunt niet volhouden dat het beter wordt .

    Je wordt toch niet overspannen , dat je steeds de plank misslaat met allerhande onzin ?

   3. TijlUilenspiegel

    @Jacobus 13 februari 2015 at 23:08

    Na jaren van krimp een schamele toename van 0,5% gemiddeld. Met voor sommige groepen toch weer teruggang.

    http://www.nibud.nl/over-het-nibud/perskamer/overzicht-persberichten/persbericht/artikel/nibud-koopkracht-2015-minder-positief-dan-loonstrookje.html

 11. toetssteen

  @Harry
  Het wordt tijd dat de redacteuren alhier zich weer eens de aanvangswaarden van dit blog herinneren.

  http://www.ftm.nl/exclusive/gaat-matheo-solution-de-euro-en-europa-redden-interview-andre-ten-dam-deel-2/

  Wanningen is erg mild, maar het is een prima interview.

  Voor de rest, haalt schouders op. De boel klapt toch uit elkaar, is het immers voor gemaakt.

  1. -Harry

   Ga het morgen lezen , Toets , bedankt .

 12. W.H.J. Reiss

  Ook moet men kijken naar: Het gaat BRUTO beter. En dan gaan 25 verschillende belastingen omhoog. Dat is dus NETTO minder.
  En daarbovenop moet men nog rekening houden met de inflatie.
  Een ander voorbeeld: De zorgtoeslag: Voorheen kon je dit krijgen tot een inkomen van 57.000. Dat is nu verlaagd naar 32.000 (man/vrouw).
  Wat ik bij mijn aangiftes wel zie is dat lage inkomens erop vooruitgaan.

 13. Lieftinck

  Dat de economie groeit duidt er op dat ons neo liberale land (ik doel op de flexibele arbeidsmarkt) grote voordelen heeft t.o.v. stugge SP-landen zoals Frankrijk.

  Echter het laat ook iets anders zien.

  Want de groei wordt volgens Kamp met name veroorzaakt door een hogere export. Als de export in het ene Euro land omhoog gaat, gaat die in een ander Euro land (Zuid Europa) gegarandeerd naar beneden. Bij een structurele overschot op de handelsbalans, zoals bij Nederland, zou je je munt moeten revalueren. De NOS beweert altijd dat de Euro minder waard wordt, en dat dit goed is voor de export. Maar als je al een overschot op je handelsbalans hebt is dat helemaal niet goed.
  Na revaluatie wordt het goedkoper om te investeren in kapitaalgoederen en wordt het goedkoper om goederen te maken met veel toegevoegde waarde, omdat import goedkoop is. Vandaar dat landen met een keiharde munt een veel hoger welvaartsniveau hebben.
  Uiteindelijk zullen bedrijven, omdat exporteren makkelijk gaat, steeds minder nieuwe investeringen doen. Zodoende worden wij steeds meer een Zuid Europees land.
  Ondertussen nemen de onevenwichtigheden in de Eurozone toe.
  Zoals de oud minister van Duitsland, La Fontaine zegt De Euro maakt Zuid Europese landen armer, maar de Noord Europese landen worden niet beter.

 14. Limburgse Kuifje

  Mag Michael, als spreekbuis voor de regering, mij eens duidelijk maken WAAR die 42.000 banen erbij zijn gekomen? Er komt niet of nauwelijks een baan bij, maar er verdwijnen er wel steeds meer. Of bedoelt Michael en het CBS dat voltijdbanen opgesplitst worden in deeltijdbanen? Ja dit gebeurt elke dag en daarmee wordt de samenleving weer eens flink voor het lapje gehouden.

  PS er verdwijnen banen bij V&D, Blokker, PostNL en dat is gewoon maar van een paar daagjes. In overige sectoren verliezen elke dag honderden mensen hun baan. Maar ze mogen soms terugkomen i.p.v. een mooie 32 uurige werkweek is de baan vervangen door 2 baantjes van 16 uur elk. Ja zo creeer je banen voor dummies….

 15. Seneca

  Er gaan gemiddeld 1000 bedrijven dan wel bedrijfjes per maand failliet. De werkloosheid is minder geworden? Misschien onder de Polen, Bulgaren of Roemenen? Wat een overduidelijk stemmentrekkers verhaal. Dat er nog mensen zijn – ook op dit forum – die dit geloven. Men zou bijna geloven dat het de NLer steeds minder intellect vertoont…..

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.