De leugen van Opstelten: er is wél een bonnetje voor deal met drugscrimineel

opstelten
Foto: Karen Eliot / Flickr

Bye bye, Opstelten.

De Tweede Kamer verkeerd informeren is een politieke doodzonde. Drie keer raden wat de bungelende VVD-minister Ivo Opstelten heeft gedaan in de zaak-Cees H. en het verdwenen bonnetje dat nergens meer te vinden was? Inderdaad.

De Telegraaf heeft ontdekt dat het bonentje gewoon wél bestaat. Er is inderdaad niet ‘slechts’ 2 miljoen gulden belastinggeld overgemaakt aan Cees H. zoals Opstelten beweerde, maar meer dan 4,7 miljoen gulden. Oei, oei, oei:

Er is door het ministerie van Veiligheid en Justitie tóch bewijs gevonden hoeveel geld er is overgemaakt naar drugsbaron Cees H. Afgelopen weekeind is – na een zoekslag bij het departement van justitie – het betalingsbewijs gevonden, waaruit blijkt dat het Amsterdamse parket in 2001 ruim 4,7 miljoen overmaakte aan H.

Daarmee hangt de carrière van minister Opstelten (Justitie) aan een zijden draadje. Hij beweerde tot nog toe bij hoog en bij laag dat hij niet over de gegevens beschikte. Het terugvinden van het betalingsbewijs is door bronnen bij het Amsterdamse parket aan De Telegraaf bevestigd.

Dit kan niet zonder gevolgen blijven voor Opstelten. Zoals de krant schrijft, zal dit nieuws heel slecht vallen bij de Tweede Kamer. Opstelten beweerde bij laag en hoog dat er geen bonnetje en/of bewijs was van de deal. Die is er dus wél.

De vraag is dan ook of de Kamer nog wel vertrouwen heeft in minister Opstelten, die al langer onder vuur lag wegens hakkelige optredens.

Er zit niets anders op voor Opstelten. Hij heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd en moet gewoon opstappen. En Rutte, die hem steeds weer de hand boven het hoofd heeft gehouden, moet eens bij zichzelf te rade gaan of hij er wel goed aan heeft gedaan Opstelten zo openlijk te steunen.

Update 18:40 uur: hoppa, VNL gaat morgen tijdens het debat in de Kamer een motie van wantrouwen indienen tegen Opstelten. Ik ben razend benieuwd wie de motie allemaal gaan steunen.

Update 21:33 uur: de motie van wantrouwen is waarschijnlijk niet nodig. Opstelten houdt om 22:00 uur een persconferentie. Dat kan maar één ding betekenen: hij houdt ermee op.

Update 21:38 uur: En Fred Teeven maakt zo bekend dat ook hij opstapt. Dat was het dan voor de crimefighters van de VVD.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!