De leugen van Opstelten: er is wél een bonnetje voor deal met drugscrimineel

Bye bye, Opstelten.

De Tweede Kamer verkeerd informeren is een politieke doodzonde. Drie keer raden wat de bungelende VVD-minister Ivo Opstelten heeft gedaan in de zaak-Cees H. en het verdwenen bonnetje dat nergens meer te vinden was? Inderdaad.

De Telegraaf heeft ontdekt dat het bonentje gewoon wél bestaat. Er is inderdaad niet ‘slechts’ 2 miljoen gulden belastinggeld overgemaakt aan Cees H. zoals Opstelten beweerde, maar meer dan 4,7 miljoen gulden. Oei, oei, oei:

Er is door het ministerie van Veiligheid en Justitie tóch bewijs gevonden hoeveel geld er is overgemaakt naar drugsbaron Cees H. Afgelopen weekeind is – na een zoekslag bij het departement van justitie – het betalingsbewijs gevonden, waaruit blijkt dat het Amsterdamse parket in 2001 ruim 4,7 miljoen overmaakte aan H.

Daarmee hangt de carrière van minister Opstelten (Justitie) aan een zijden draadje. Hij beweerde tot nog toe bij hoog en bij laag dat hij niet over de gegevens beschikte. Het terugvinden van het betalingsbewijs is door bronnen bij het Amsterdamse parket aan De Telegraaf bevestigd.

Dit kan niet zonder gevolgen blijven voor Opstelten. Zoals de krant schrijft, zal dit nieuws heel slecht vallen bij de Tweede Kamer. Opstelten beweerde bij laag en hoog dat er geen bonnetje en/of bewijs was van de deal. Die is er dus wél.

De vraag is dan ook of de Kamer nog wel vertrouwen heeft in minister Opstelten, die al langer onder vuur lag wegens hakkelige optredens.

Er zit niets anders op voor Opstelten. Hij heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd en moet gewoon opstappen. En Rutte, die hem steeds weer de hand boven het hoofd heeft gehouden, moet eens bij zichzelf te rade gaan of hij er wel goed aan heeft gedaan Opstelten zo openlijk te steunen.

Update 18:40 uur: hoppa, VNL gaat morgen tijdens het debat in de Kamer een motie van wantrouwen indienen tegen Opstelten. Ik ben razend benieuwd wie de motie allemaal gaan steunen.

Update 21:33 uur: de motie van wantrouwen is waarschijnlijk niet nodig. Opstelten houdt om 22:00 uur een persconferentie. Dat kan maar één ding betekenen: hij houdt ermee op.

Update 21:38 uur: En Fred Teeven maakt zo bekend dat ook hij opstapt. Dat was het dan voor de crimefighters van de VVD.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. JanvanEechoud

  Jammer… ik zal het euh… euh .. dat… dat… watten. ..watteh. .. erg missen.

 2. ElHoussain

  Wij zullen dus ook eh, al het nodige in het werk eh, zullen wij in het werk stellen om eh, input not found waarmee ook eerder heb aangegeven source unknown 404 volstrekt helder.

 3. Jasterke

  “Full focus” zat hij bovenop de bonnenberg
  onze Opstelten, vandaar wellicht zijn naam ?
  want dat die berg ten Hemel reikt valt te begrijpen
  .
  maar hoe verzwijg je dat als “hoge boom” bekwaam,
  zonder de knieën te opvallend bij elkaar te knijpen ?
  hoewel Ivo wél door héél veel wol knap is geverfd…
  .
  het complete rijm: http://www.Jasterke.Wordpress.com

 4. Pimsch

  Wat is het toch moeilijk om eerlijk en transparant te zijn. Heeft het soms iets ordinairs? Integendeel: het is ridderlijk. En wie nog de Tien Geboden kent weet dat liegen verboden is. Ik zou graag in de seculiere wetten zien gebeuren dat liegen strafbaar wordt.

 5. Ni28

  Opstelten: “Maar Rutte liegt ook en dat mag, dat pik ik niet!”

 6. Natteaap

  Hey Frankie, is jouw partij de VVD…

 7. Epimenides

  Jakkes, hadden ze net twee zetels winst, kunnen ze er nu weer vier inleveren.

 8. Jasterke

  nee nee…@Epimenides laat dàt maar aan oom Maurice over 😛

  1. Epimenides

   Oh, je bedoelt.
   Neeeeee, meen je niet.

 9. -Harry

  Als je al zó oud bent , en je gaat dan nóg af als een gieter , dan is dat een triest einde .

  Maar hij heeft het er wél naar gemaakt !

  Laat de man maar ophoepelen , hij presteert immers niks meer ! Hij hanteert de pappen en nathouden doctrine . Als hem een vraag gesteld wordt moet je kalmerende middelen slikken als je wilt wachten op het antwoord , er komt geen eind aan dat gestuntel en gezever !

  Er moet bij de reguliere partijen toch wel een giga probleem zijn om aan kundig personeel te komen .

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.