Rutte over Opstelten: nee, hoor, die gaat nog niet weg

De blunderende minister hoeft nog altijd niet naar huis.

Als er één minister is die nu op de schopstoel zit, dan is het minister van Veiligheid & Justitie Ivo Opstelten wel. Hij heeft het afgelopen jaar (en dit jaar ook) laten zien dat hij niet langer de juiste man op de juiste plek is. Hij maakt de ene politieke blunder na de andere. Er werd vorig jaar een motie van wantrouwen tegen hem ingediend, maar de Tweede Kamer liet hem bungelen; hij mocht blijven.

Er wordt al heel lang gespeculeerd over Opsteltens vertrek uit het kabinet, de laatste weken vooral omdat hij dit weekend 71 jaar wordt en dan ineens te oud zou zijn om de functie uit te voeren. Dat lijkt me onzinnig. Een minister is zo oud als hij zich voelt.

In andere landen werken oudere ministers stug door (de beste president van de Verenigde Staten, Ronald Reagan, was op zijn 77e nog altijd de leider van de vrije wereld), dus het leeftijdsargument lijkt me geen goed argument om Opstelten te dumpen. Er zijn genoeg inhoudelijke argumenten om hem weg te willen.

De Telegraaf schreef vanochtend dat er een heuse VVD-strijd is ontstaan over de positie van Opstelten. Want als hij weggaat na de Statenverkiezingen van 18 maart mag een andere VVD’er hem opvolgen. Staatssecretaris Fred Teeven en VVD-Kamerlid Ard van der Steur azen op het ministerschap. Maar dan moet eerst Opstelten wegwezen. Helaas lijkt het erop dat de voormalige crimefighter gewoon blijft zitten waar hij zit:

Er is “geen sprake van” dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart aftreedt en het stokje overdraagt aan een partijgenoot. Premier Mark Rutte zei dat woensdag desgevraagd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Stuntelaar Opstelten zei het ook nog maar even voor de camera van RTL Nieuws – hij had er wel even een zelfverzonnen peptalk (‘power, power, power’) voor nodig: “Ik blijf, ik ben er en ik blijf.” Ik denk dat er keihard aan de stoelpoten van Opstelten wordt gezaagd, nog het meest door Teeven en Van der Steur die graag promotie willen maken. Als ze het spelletje slim spelen, wordt Opstelten na 18 maart gewipt. Niet vanwege zijn leeftijd, maar vanwege zijn continue geblunder.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. arie_jansz

  Stem je nooit af met Michael of lees je je eigen DDS wel goed?

  hetzelfde item had Michael vanmorgen Reds geplaatst.

  Beetje slordig Frank.

 2. lic

  Als Rutte zegt dat Opstelten minister blijft, zal het wel snel afgelopen zijn.

  1. loritta

   Ja, bij Rutte komen er alleen maar leugens uit sinds hij MP is.

 3. V.K.

  -Tsja, blijkbaar is het makkelijker om een volk € 1000.- pp te beloven, en je belofte niet ns komen dan om een persoon welke naast je staat te vertellen dat het tijd wordt om het stokje over te dragen.

 4. Ni28

  Helaas is het merkteken van deze kabinet terwijl zij al lang allemaal weg moesten zijn.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.