En de winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen is... het CDA!

Geen categoriemrt 15 2015, 11:00
Peilingen wijzen het aan: het CDA gaat de meeste zetels scoren de aankomende verkiezingen.
Na de pijnlijke afgang tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 waarbij het CDA naar een nog nooit vertoond zetelaantal van vlak boven de 20 daalde, moesten de christen-democraten door een bijzonder diep dal. De gevierde premier Balkenende stapte op, en de partij verloor twee jaar later ook nog diens status als eeuwige regeringspartij. Gedonderjaag in de partij over de gedoogconstructie met de PVV en de verkiezing van de omstreden socialistische prediker Ruth Peetoom als partijvoorzitter deden de gemoederen ook niet direct bedaren.
Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel, want het CDA heeft van alle partijen de beste kaarten om aanstaande woensdag de Provinciale Statenverkiezingen op diens naam te zetten. In vrijwel alle provincies is er winst, en in maar liefst zeven provincies - Friesland, Drenthe, Overrijssel, Gelderland, Zeeland, Brabant en Limburg - lijkt het er toch sterk op dat de partij van Sybrand Buma de allergrootste wordt:
cdapeiling
Aldus een peiling van Maurice de Hond vandaag.
Wordt het CDA hiermee ook de grootste partij in de Eerste Kamer? Da's niet gezegd, want aan de stem van een Statenlid hangt in iedere provincie weer een ander gewicht. In de dichtbevolkte provincies van Noord- en Zuid-Holland telt de stem van één individueel lid uiteraard het meest mee, en uitgerekend daar maakt het CDA geen indrukwekkende sprongen. In de provincie van Den Haag en Rotterdam blijven de christen-democraten namelijk steken op zes zetels, en in de provincie van Haarlem en Amsterdam stijgen ze krap één zeteltje.
Hoe dan ook kan het CDA straks wederom een succes op haar naam noteren. Na de grootste te zijn geworden bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen en de Europese Parlementsverkiezingen, gaan de christen-democraten ook aan de haal met de Provinciale Staten.
Of daar ook de Eerste Kamer bijhoort, is nog even afwachten. Maurice de Hond komt dinsdag met een peiling daar weer over. Zodra die bekend is, kunt u die uiteraard terugvinden op deze website.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten