En de winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen is… het CDA!

Peilingen wijzen het aan: het CDA gaat de meeste zetels scoren de aankomende verkiezingen.

Na de pijnlijke afgang tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 waarbij het CDA naar een nog nooit vertoond zetelaantal van vlak boven de 20 daalde, moesten de christen-democraten door een bijzonder diep dal. De gevierde premier Balkenende stapte op, en de partij verloor twee jaar later ook nog diens status als eeuwige regeringspartij. Gedonderjaag in de partij over de gedoogconstructie met de PVV en de verkiezing van de omstreden socialistische prediker Ruth Peetoom als partijvoorzitter deden de gemoederen ook niet direct bedaren.

Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel, want het CDA heeft van alle partijen de beste kaarten om aanstaande woensdag de Provinciale Statenverkiezingen op diens naam te zetten. In vrijwel alle provincies is er winst, en in maar liefst zeven provincies – Friesland, Drenthe, Overrijssel, Gelderland, Zeeland, Brabant en Limburg – lijkt het er toch sterk op dat de partij van Sybrand Buma de allergrootste wordt:

cdapeiling

Aldus een peiling van Maurice de Hond vandaag.

Wordt het CDA hiermee ook de grootste partij in de Eerste Kamer? Da’s niet gezegd, want aan de stem van een Statenlid hangt in iedere provincie weer een ander gewicht. In de dichtbevolkte provincies van Noord- en Zuid-Holland telt de stem van één individueel lid uiteraard het meest mee, en uitgerekend daar maakt het CDA geen indrukwekkende sprongen. In de provincie van Den Haag en Rotterdam blijven de christen-democraten namelijk steken op zes zetels, en in de provincie van Haarlem en Amsterdam stijgen ze krap één zeteltje.

Hoe dan ook kan het CDA straks wederom een succes op haar naam noteren. Na de grootste te zijn geworden bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen en de Europese Parlementsverkiezingen, gaan de christen-democraten ook aan de haal met de Provinciale Staten.

Of daar ook de Eerste Kamer bijhoort, is nog even afwachten. Maurice de Hond komt dinsdag met een peiling daar weer over. Zodra die bekend is, kunt u die uiteraard terugvinden op deze website.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

24 reacties

 1. van Urk

  En de wielen van de bus die draaien rond(kennelijk zijn we Balkenellende alweer vergeten)! Het volk blijft maar koppig, ondanks al het geklaag en ergernis ervan, gewoon weer leunen aan diezelfde grote afbraak partijen PvdA,CDA,VVD,D66! En durven of wagen er nog steeds niet aan om eens massaal een keer op een ander geluid te gaan stemmen.

 2. Lieftinck

  Het CDA is na D66, de meest Eurofiele partij. Sterker, zij hebben de EU zo een beetje uitgevonden.

  Zou de kiezer het weten?

  1. loritta

   Nou, ik weet het wel en mijn stem gaat zeker NIET naar het CDA, PvdA en VVD.
   Ik blijft gewoon PVV stemmen, die luisteren tenminste naar de Nederlanders!

  2. Avander

   Je kan in elk geval wel zien waar de blinde liefde van Tim begint, en zijn afkeer ( zie het vorige opstel over de PVV statenleden! ) eindigt.
   “”De gevierde premier Balkenende stapte op…….””, hoe krijg je het uit het toetsenbord Tim.
   De volksverrader Balkenende lapte de uitkomst van een referendum aan zijn laars om het maar netjes te zeggen.

 3. Ni28

  Gisteren opperde Buma in het debat dat de ouderen niet meer gepakt moeten worden. Maar was dat niet toevallig een van de redenen dat Wilders toen wegliep en de regering liet vallen? Buma heeft een Januskop.

  1. Limburgse Kuifje

   Juist en daarom vertrouwt men het CDA niet in Limburg. Een partij van dominees en protestanten. De katholiek heeft die partij allang verlaten. Een handjevol ouderen in bejaardenhuizen stemmen nog op hen, maar dit aantal neemt per dag af.

  2. loritta

   Ja, dat zijn een heleboel mensen “vergeten”!

 4. Limburgse Kuifje

  Grapje weer van Maurice en direkt overgenomen door Tim. Dus het CDA gaat in Limburg winnen? Het CDA is na de VVD en de PVDA de meest gehate partij in Limburg. Dat is de afgelopen jaren al heel duidelijk gecommuniceerd. En van D66 wil niemand hier iets van weten.

  Tim is vergeten dat het juist Limburg is waar de PVV de grootste aanhang heeft. Allemaal afkomstig van …. ja de pvda en het cda.

  Veel geluk ermee Tim en blijf geloven in de peilingen van die crimineel de Hond, die 2 jaar geleden de mensen heeft opgehitst met het begrip ‘strategisch stemmen’ dit om alle partijen uit te schakelen en alleen die volksverraders zoals pvda en vvd aan de macht te krijgen. Dat gaat een tweede keer niet lukken.

  1. Jan

   Ook in de peiling van L1 is het CDA het grootste in Limburg. Vier jaar geleden hadden ze evenveel zetels als de PVV. Dus die CDA haat in Limburg zal wel meevallen.

  2. Noordermiede

   Maak je niet druk om de Rode Hond van nepper Maurice en de reactionaire liberale zelfingenomenheid en het valse gespin van Tim. De VVD-PvdA coalitie met gedoogsteun van CDA (91%), D66 (93%), CU(92%) is het kartel van onbetrouwbare EU-partijen. Vandaar de electorale opmars van de flankpartijen SP en PVV en elders in Europa met Marine Le Pen en Nigel Farage.

 5. Noordermiede

  Bij een lage opkomst scoort de paternalistische regentenpartij CDA vaak het minst slecht van alle partijen. Met een vergrijsde achterban valt een groot deel van het CDA-electoraat binnen één generatie weg door een natuurlijk proces en dat is God zegen voor het land.

 6. Wachteres

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2015/03/Einde-sociale-zekerheid-Nederland-in-zicht-EU-wil-gemeenschappelijke-schulden-en-uitkeringen

  Einde sociale zekerheid Nederland in zicht: EU wil gemeenschappelijke schulden en uitkeringen

  EU-leiders, inclusief Jeroen Dijsselbloem, zijn het eens: Meer macht naar Brussel – EU-top in juni luidt volgende stap in naar federaal Europa.

  En geloof maar dat dit waar is.

  Hoe stom kan een volk zijn om nog op een van de pro-EU partijen – inclusief het CDA – te stemmen.

  1. Wachteres

   Dat geldt ook voor jou, Tim!

   Wij worden zo arm als de ratten.

 7. Trudy

  Ook niet verkeerd…..helaas dat de PVV 2 zetels verloren heeft maar ach de PvdA doet al niet meer mee en D’66 doet het ook niet goed meer….blijft over: VVD..PVV met het CDA…..

 8. H.Vaes

  Wie kan mij overtuigen dat deze peiling geen manipulatie is.
  Bij de provinciale verkiezing zou de PVV zetels winnen en de VVD en PVDA fors verliezen.
  Dus als je gevraagd wordt waar stem je op bij de prov. verkiezing,dan is het anti kabinet.

  En als je gevraagd wordt waar stem je op bij de kamerverkiezing, dan is het pro kabinet.

  Rarara hoe kan dit?????

 9. CJD

  Zo zien we maar weer eens dat de verstandigste mensen in Groningen wonen en dat Brabanders een stuk logischer zijn dan Limburgers 😉

 10. D. G. Neree

  Mwuhaahahahaaa, alleen al die beginfrase: “De peilingen tonen het aan” is te dom voor woorden.

  Peilingen tonen niets anders aan dan wat de peilers met de vragen voor ogen hebben.

 11. toetssteen

  Is het niet beter om te wachten tot na de verkiezingen voor de P.S.? Of meent iemand dat mensen op de valreep nog even snel van mening veranderen?

 12. M. Brandenburg

  Als ik zetel winst tel dan zie ik een andere winnaar uit de bus komen, of ben ik de enige?? Volgens mij zie ik een partij die kleiner was en die meer zetels haalt dan het CDA en op hen in loopt!

 13. Two Ravens Black Kettle

  CDA = PvdA = VVD = D’66 = GL = CU
  Landverraad als basis
  Verkopen soevereiniteit voor een handvol zilverlingen (lees baantjes voor types als Kamp etc)
  Eurofiel
  Kruipend voor de islam baas

  Grow some backbone !

 14. Noordermiede

  Veel belangrijker dan de peilingen en gezeur over de PVV is de overstap van een voormalig CDA-raadslid An van Pijkeren uit Spakenburg-Bunschoten naar de PVV.

  Van Pijkeren was eerder actief voor het CDA in de gemeenteraad van Bunschoten en in de Provinciale Staten. Waarom ik de overstap naar de PVV maak en islamisering wil stoppen in ons land.
  Genoeg is Genoeg, schrijft ze op Twitter, verwijzend naar een interview dat ze aan de Bunschoter gaf.

  Daarin zegt ze dat ze de islamkritische discussies in Nederland en Europa een tijdlang heeft gevolgd en dat Geert Wilders, Marine Le Pen en premier Netanjahu daarbij haar grote voorbeelden voor haar zijn.

  Door hen besefte ik dat de islam de vijand van de democratie is en geen bestaansrecht verleent aan christendom, joden en vrouwen. Ik wil niet dat mijn kleinkinderen later aan mij vragen waarom ik hier niets aan heb gedaan, tekende de Bunschoter op.

  Wat ze precies voor de PVV gaat doen, is niet duidelijk. In het interview sluit ze niet zich ook in te gaan zetten voor de Spakenburgse Vrijheidspartij van het gemeenteraadslid de heer Koops, de nummer 11 op de PVV-lijst voor de Provinciale Staten van Utrecht.

  Het is niet geheel onwaarschijnlijk dat de heer Koops met voldoende voorkeurstemmen uit Bunschoten-Spakenburg in de PVV fractie zal worden gekozen.

  Bron: http://www.rtvutrecht.nl/nieuws

 15. Joop Klepzijkert

  Gezien de peilingen, hebben nederlanders het slechtste geheugen van de wereld. Mede door het cda zitten we in de ellende,.

 16. JanvanEechoud

  Ik voorspel dat ik over een half uur nog méér honger heb dan ik nu al heb……

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.