Houwers verpest VVD-verkiezingsoverwinning: steelt zetel van de liberalen

Nou, die overwinningsvreugde was maar van korte duur. Amper 12 uur na de verkiezingsoverwinning van de VVD raken de liberalen al een Kamerzetel kwijt. Houwers splitst zich af.

Amper nog bekomen van het feit dat de VVD anno 2015 in staat blijkt weer de grootste partij van Nederland te kunnen worden, kunnen de liberalen alle slingers en balonnen wederom opbergen: de Tweedekamerfractie raakt een zetel kwijt.

Dat zit zo: afgelopen maand stapte Mark Verheijen op, vanwege omkopingen, corruptie, fraude en meer van dat soort weinig fraaie zaken. Daarmee kwam er een zetel beschikbaar, die toen terechtkwam bij Johan Houwers, omdat hij de hoogstgenoteerde VVD’er was op de kieslijst van september 2012. Helaas voor Houwers had fractievoorzitter Halbe Zijlstra al in ongemeen harde woorden gezegd dat Houwers zijn frauderende gezicht niet meer hoeft te laten zien.

Helaas voor Zijlstra en de VVD denkt Johan Houwers zelf daar anders over:

Houwers heeft nu besloten de vrijgekomen zetel van het opgestapte Kamerlid Verheijen toch op te eisen en alleen verder te gaan. […]

Hij neemt zijn plek in de Kamer dus weer in en gaat door als zelfstandig lid. Hij zegt zich bij geen enkele partij aan te sluiten, ‘maar in hart en nieren blijf ik een liberaal’. Zijlstra noemt de actie zetelroof. Hij stelt dat Houwers zal worden geroyeerd als VVD-Kamerlid.

Rutte II blijft daardoor in de Tweede Kamer achter met maar 76 zetels; de kleinst mogelijke minderheid. Eerder liepen bij de PvdA immers ook al de beruchte ‘Turkse parlementariërs’ Kuzu en Öztürk weg. Alhoewel dat – zeker met de ‘constructieve drie’ SGP, CU en D66 – ruim genoeg is om verder te gaan, is dit toch wel een flinke PR-faal voor de VVD en het kabinet.

Op een uiterst ongelegen moment, want net nu de VVD weer de jas van een overwinnaar wil aantrekken, staat de partij er weer fraai op als schip vol muitende matrozen. Er hoeft er nog maar één te zijn om het kabinet mogelijk ten val te brengen.

Verwacht van de eenmansfractie Houwers overigens niet veel. De man neemt de zetel alleen maar in om te graaien, en niemand zal met hem willen samenwerken vanwege diens bezoedelde verleden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. van Urk

  Er bestaat inderdaad een God als dit waar is!

  1. J.C.

   @ van Urk

   In dat geval danken wij God (van de Joden) en bidden hem om eenzelfde soort actie nog een paar keer te doen herhalen bij Rutte II en de drie gedogertjes.

 2. AdriePVV

  De heer Houwers “steelt” volgens Tim een enkele zetel, maar Mark Rutte heeft feitelijk 40 zetels gestolen door iets heel anders te doen dan hij voor de verkiezingen had beloofd.

  Met die gestolen zetels heeft hij in het dossier EU en Euro meer schade veroorzaakt dan de heer Houwers met de door het OM gestelde fraude.

  Het bedrog van de VVD naar haar kiezers en haar eigen beginselen en naar de BV Nederland is m.i. heel wat erger dan gewoon fraude.

  1. clemens43

   hear, hear!

 3. Noordermiede

  De heer Houwers heeft grootgelijk om zijn Kamer zetel weer in te nemen. Hij heeft een boete voldaan van 4.000 euro en hij moet verder voor zijn gezin. Loopbaan elders kan hij vergeten en het is volstrekt legitiem nadat de vaak corrupte VVD bonzen hem als een baksteen hebben laten vallen.

 4. nick

  Ik kan niet anders dan glimlachen 🙂 uhh grijnzen

 5. Viertel

  Trouwens, nog netjes van Johan Houwers dat hij gewacht heeft tot na de verkiezingen om dit bekend te maken. Het zou anders de VVD wel eens de eerste plaats hebben kunnen kosten.

 6. Dennis_WSPK

  Er wordt geen zetel gestolen. De Grondwet zegt duidelijk dat kamerleden op persoonlijke titel gekozen worden. Over lijsten of partijen zwijgt de grondwet volledig.
  De van de Grondwet afgeleide wetten zorgen er nu eenmaal voor dat de heer Houwens nu op persoonlijke titel zijn zetel kan bezetten en dat deze zetel géén eigendom van de VVD is !

  Dit is een goede afstraffing van de alles verlammende particratie waarin ons land is veranderd. Waarin niet individuele kamerleden tellen, maar partijen, besturen en achterkamertjes en dat is een zeer ernstige uitholling van de democratie.

 7. Noordermiede

  Stemmen per dissident Kamerlid
  Tweede Kamerverkiezingen september 2012

  Klein (ex-50Plus) 3.511
  Kuzu (ex-PvdA) 23.067
  Ozturk (ex-PvdA) 9.831
  Bontes (ex-PVV) 958
  Van Klaveren (ex-PVV) 581
  Van Vliet (ex-PVV) 3.709

  Totaal: 42.770
  Kiesdeler: 62.829

  Vooral de dissidenten Bontes en Van Klaveren scoren bar slecht om hun PVV-zetels op eigen kracht via VNL te behouden.

 8. clemens43

  De VVD leugen-en roof brigade van Rutte&Co krijgt nu
  een koekje van eigen deeg!

 9. HenryJoseph

  Wat ’n lef heeft die man! Maar goed, hij komt uit Winterswijk; daar wisten ze 75 jaar geleden ook al heel goed voor wie ze partij moesten kiezen.

 10. Dennis_WSPK

  Zeer irritant dat steeds maar over “zetelroof” wordt gesproken. Dat is het niet : een kamerlid bezet zijn zetel op persoonlijke titel aldus de grondwet en doet zijn werk zonder last of ruggespraak !

  De hele particratie waar we in veranderd zijn heeft de democratie ernstig ondermijnd. Niet individuele kamerleden maken de dienst uit, maar de top van de coalitiepartijen, partijcongressen en fractieleiders.
  Dat heeft niets meer met democratie te maken.

  Houwens staat volledig in zijn recht bij het opeisen van zijn zetel en het is een mooie trap tegen het verrotte particratische systeem dat onze hele democratie al generaties lang heeft lamgelegd.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.