Opgepakte VVD’er De Kruif: ‘Dit is een horrorscenario’

cel
Foto: Andrew Baldwell / Wikimedia Commons

Dat geloof ik graag.

Kathalijne de Kruif, de VVD’er die tot voor kort fractievoorzitter was in Stichtse Vecht, snapt niet waarom ze is opgepakt. Ze werd in de cel gezet op verdenking van witwassen en grootschalige hennepteelt. Dat gebeurde nadat de politie middels een tap ontdekte dat zij het ambtsgeheim schond door geheime informatie te lekken over de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester naar VVD’er Piet Ploeg. Door die tap kwam kennelijk nog veel meer aan het licht.

Maar snappen doet ze het dus niet. “Ik ben in een horrorscenario terechtgekomen en ik weet écht niet waar het OM het over heeft!” aldus De Kruif in een verklaring via haar advocaat. Via De Telegraaf:

Ze wordt volgens haar advocaat alleen nog vastgehouden op verdenking van witwassen. Uit een politietap kwam echter wel naar voren dat zij geheime informatie over de burgemeestersbenoeming lekte naar partijgenoot Piet Ploeg. Ze wordt door de rechter niet meer vastgehouden van lidmaatschap van een criminele organisatie en de hulp bij hennepteelt.

Het goede nieuws is dat ze niet meer wordt verdacht van twee ernstige feiten, maar de verdenking van witwassen blijft nog staan. En dan nog, ze had nooit de geheime informatie moeten doorspelen aan haar VVD-collega. Het is vervelend voor haar dat ze nu vastzit – niemand zit graag in de cel – maar het lijkt me in het belang van het onderzoek dat ze nog even blijft vastzitten. Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht.

Het is overigens uitstekend dat ze inmiddels volledig uit haar functie bij de VVD is gezet. Want wat betreft integriteit is het heel zwart-wit: je bent het of je bent het niet. Dat beginnen de liberalen nu hopelijk wel te begrijpen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!