Peilingwijzer: PvdA bezig met epische comeback

De sociaaldemocraten doen het opeens beter in de peilingen.

Nou ja, oké, ik geef het toe. De titel van dit stuk is een tikje overdreven. Maar toch.

In de Peilingwijzer staat de PvdA deze week op 12 tot 16 Tweede Kamerzetels, waarmee de partij iets meer dan een zetel hoger staat dan medio februari. Dat valt nog net binnen de foutmarge: het valt nog niet met zekerheid te zeggen dat de PvdA in de lift zit, maar het is wel waarschijnlijk.

Ironisch genoeg zegt politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, dat de PvdA het een klein beetje beter doet omdat… even wachten… mensen die teleurgesteld zijn in de partij toch terugkomen nu de verkiezingen eraan komen.

Met andere woorden, er zijn hele horden linkse kiezers die het beleid van de PvdA vreselijk vinden, die buiten campagnetijd aangeven op een andere partij te zullen stemmen, maar toch maar snel terug rennen naar Samsom en de zijnen als ze daadwerkelijk naar het stemhokje moeten.

Louwerse wijst erop dat het hier om een bekend effect gaat. “Je ziet wel vaker dat als partijen niet populair zijn hun achterban minder geneigd is om aan peilingen mee te doen of om te zeggen dat ze nog niet weten wat ze gaan stemmen. Op het moment dat puntje bij paaltje komt keert een deel van deze kiezers terug.”

Natuurlijk gaat het om slechts een paar zetels, maar zoals het er nu voor staat in Den Haag maken juist die paar magere zetels het verschil.  Juist daarom is het van het grootste belang dat deze kiezers ferm blijven en de PvdA bestraffen voor het verschrikkelijke kabinetsbeleid van de afgelopen jaren.

Helaas vrees ik dat het niet zover komt. Blijkbaar is de linkse kiezer maar wat graag bereid om zich een oor te laten aannaaien door de PvdA. Anders kan ik dit soort wangedrag niet verklaren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. Moose

  Iets meer dan een zetel meer wordt al episch genoemd? Dat geeft al aan hoe de partij er voor staat..

 2. C.oitus

  Schijnbaar gaat het toch nog te goed in de bv der Nederlanden.

 3. carthago

  Pvdaers zijn massochisten, dat heeft niets met politiek te

 4. carthago

  Maken!

 5. J.C.

  Een gesuggereerd keerpunt (werkend als een selffulfilling prophecy).

  Net zoiets als het mantra: het gaat net weer een beetje goed met Nederland. Het is broos, maar alle peilen staan weer op groen. Ja, ja (misschien voor vermogend Nederland).

  Ik hoor liever het eerlijke verhaal, en blijf dus PVV stemmen.

 6. halo1

  Het wordt tijd dat Wilders met een groot offensief komt.. niet alleen categorisch alles maar afkraken (niet alles is slecht)..maar de hele MSM-club verantwoordelijk stellen voor het risico op totale moslimisering en verloedering + onbetaalbaaarheid: sleur ze voor een Tribunaal..gevolgd door een its-now-or-never-50%+campagne..blijft het volk dan nog links-onnozel : dan de Pijp aan Maarten geven….”stik-dan-maar!” zeggen en een leuk(er) leven gaan leidenl

 7. Baksteen

  Zet de radio eens aan, kun je horen hoe stinkend onze staatszender zijn best doet.

  1. Pieter V

   Radio? Dat is zoooooo 1950! Ohhh, das nou ook toevallig, dat is de Partei van de Achterlijken ook.

   Het simpele feit dat ze er een zetel bij zouden krijgen krijgen bewijst dat het gaat over een partij voor achterlijken en idioten. Waar achterlijken en idioten al decennia lang ook de leiding bevolken.
   Toch Job Cohen en Samsom?

 8. Le Pro 58

  Verbijsterend , masochistisch , en totaal eigenlijk niet meer onder woorden te brengen als dit waarheid word .

  Kan maar een ding bedenken voor dit klootjesvolk als zij dit zich aandoen , ga dan maar kapot , ga dan maar je eigen stront vreten , krijg dan maar geen verzorging meer , laat later lekker de zeik over de enkels lopen in uw duurbetaalde verzorgingshuizen en ga maar weer lekker de armoede in met leeggeroofde en uitgeklede sociale voorzieningen die door de vele niet gewenste goudzoekers opgesoupeerd word .
  Laat u zich maar lekker uitkleden door de Eurofielen uit de EU met zijn vele miljarden euro’s in een bodemloze put te storten tot wij zelf een derde wereldland zijn geworden .
  Ga dan maar , ga maar lekker weer politiek correct zinloos stemmen op clown Diederik Samson , stom doorgaan met de PVV te bashen en ondertussen links en liberaal een oor aangenaaid worden samen met vriendje en maten naaiers VVD’er Mark Rutte en grote gedoger D66 Alexander Pechtholt .

  Chapeau Nederland dat u zo gezonken bent en niet geleerd heeft van de geschiedenis die nog vers in ons geheugen staat .

 9. nakkie123

  ik denk gewoon dat er een hoop kiezers “het niet meer begrijpen”……

 10. DeManVanIngrid

  Ik begrijp dat het onbegrijpelijk is dat mensen zich omkeren op het moment dat ze in het stemhokje staan terwijl ze zich maanden of jaren hebben lopen ergeren. Maar, voor die kiezers zeg ik, wanneer is het genoeg? Waar houd het op? Wie moet je nog geloven. De nos heeft vandaag eindelijk een stukje eerlijkheid laten zien t.o.v. Teeven en Opstappen maar geloven we ZE???

  Er veranderd pas iets als jullie veranderen en beginnen te geloven wat je ziet en hoort

  Zien is geloven en wat ik zie geloof ik niet…

  Ik ben ook maar de demanvan en zal het wel niet goed begrijpen…..

 11. Eminem2

  Ach, als de PvdA net een paar zetels wegtrekt bij D66, dan zou daardoor een gruwelkabinet CDA-VVD-D66 tenminste extra onwaarschijnlijk worden. En voor de lage score van de huidige coalitie + “constructieve gedogers” zou dit lood om oud ijzer zijn. Als daardoor Pechtold het ook nog eens slechter doet dan verwacht (nadat dit eerder bij de TK-verkiezingen van 2010 en 2012 ook al het geval was), dan zou dat helemaal een mooie opsteker zijn!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.