Peilingwijzer: PvdA bezig met epische comeback

Geen categoriemrt 04 2015, 12:00
De sociaaldemocraten doen het opeens beter in de peilingen.
Nou ja, oké, ik geef het toe. De titel van dit stuk is een tikje overdreven. Maar toch.
In de Peilingwijzer staat de PvdA deze week op 12 tot 16 Tweede Kamerzetels, waarmee de partij iets meer dan een zetel hoger staat dan medio februari. Dat valt nog net binnen de foutmarge: het valt nog niet met zekerheid te zeggen dat de PvdA in de lift zit, maar het is wel waarschijnlijk.
Ironisch genoeg zegt politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, dat de PvdA het een klein beetje beter doet omdat... even wachten... mensen die teleurgesteld zijn in de partij toch terugkomen nu de verkiezingen eraan komen.
Met andere woorden, er zijn hele horden linkse kiezers die het beleid van de PvdA vreselijk vinden, die buiten campagnetijd aangeven op een andere partij te zullen stemmen, maar toch maar snel terug rennen naar Samsom en de zijnen als ze daadwerkelijk naar het stemhokje moeten.
Louwerse wijst erop dat het hier om een bekend effect gaat. “Je ziet wel vaker dat als partijen niet populair zijn hun achterban minder geneigd is om aan peilingen mee te doen of om te zeggen dat ze nog niet weten wat ze gaan stemmen. Op het moment dat puntje bij paaltje komt keert een deel van deze kiezers terug.”
Natuurlijk gaat het om slechts een paar zetels, maar zoals het er nu voor staat in Den Haag maken juist die paar magere zetels het verschil. Juist daarom is het van het grootste belang dat deze kiezers ferm blijven en de PvdA bestraffen voor het verschrikkelijke kabinetsbeleid van de afgelopen jaren.
Helaas vrees ik dat het niet zover komt. Blijkbaar is de linkse kiezer maar wat graag bereid om zich een oor te laten aannaaien door de PvdA. Anders kan ik dit soort wangedrag niet verklaren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten