Tweede Kamer pakt Rutte aan: hij is "de regie" kwijt!

Geen categoriemrt 11 2015, 13:04
Een understatement van jewelste.
Goed nieuws voor mensen die, net als ik, een bijzonder grote hekel hebben aan het kabinet Rutte II: het heeft er alle schijn van dat de premier weleens bekend kon komen te staan als de minst competente minister-president ooit.
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zien weinig goeds in de manier waarop premier Rutte is omgegaan met de 'Teevendeal', die uiteindelijk leidde tot het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven. Ze vinden dat hij "de regie kwijt" was.
SP-leider Emile Roemer zegt het volgende over Ruttes gebrek aan leiderschap:
"Het is er na vandaag niet geloofwaardiger op geworden. Hij lijkt weinig grip te hebben op zijn ministersploeg. Rutte laat te veel nonchalance zien. Hij lijkt te denken: wat boeit het mij dat ik een minister verdedig die een paar dagen later moet aftreden."
CDA-baas Sybrand Buma voegt daar aan toe:
"Met Verheijen was niets aan de hand, een paar dagen later was hij weg. Opstelten heeft een goed verhaal, een paar dagen later treedt hij af. Wil Rutte eerst eens nadenken voordat hij in de media dingen zegt?"
Zelfs Ruttes BFF (Best Friend Forever) Alexander Pechtold, van D66, stelt ietwat kritische vragen:
"Maakte Rutte geen kardinale inschattingsfout?"
Een epische understatement natuurlijk, maar goed, het zegt iets over het gebrek aan vertrouwen dat de oppositiepartijen nog hebben in de premier. Waar hij ooit bekend stond als een man die het vertrouwen van iedereen genoot, in ieder geval met betrekking tot zijn talent om de boel bij elkaar te houden, is daar nu niets meer van over. Iedereen twijfelt aan zijn capaciteiten.
Je vraagt je af of het niet eens tijd wordt voor een motie van wantrouwen tegen de premier zelf. Hij heeft twee bewindsleden zien vertrekken in een paar dagen tijd, en daarvoor heeft hij al afscheid moeten nemen van anderen. Als premier is hij daarvoor verantwoordelijk. Stuur hem maar naar huis, schrijf nieuwe verkiezingen uit, en kom de volgende keer met een premier op de proppen die wél leiding kan geven aan een kabinet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten