VVD heeft de opvolger van Fred Teeven ook al gevonden: een jong broekie van 'de firma sloop'

Geen categoriemrt 20 2015, 8:00
De VVD laat er geen gras over groeien.
VVD-Kamerlid Ard van der Steur volgt Ivo Opstelten op, en VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff (34) wordt zijn staatssecretaris als opvolger van Fred Teeven. Dijkhoff is een jong broekie, gezien de gemiddelde leeftijd in het kabinet. Volgens De Telegraaf worden de twee vanmiddag nog officieel beëdigd door de Koning. Dat is sneller dan verwacht. De krant schrijft:
De keuze voor de twee Kamerleden is saillant. Op de dag van het aftreden van hun voorgangers, speelden ze op het ministerie van Veiligheid en Justitie een cruciale rol. Met name Dijkhoff schoot naar verluidt flarden in de verdedigingslinie die ambtenaren voor hun minister hadden geschreven, toen ineens toch informatie over de Teevendeal op het departement aanwezig bleek te zijn. Onder liberalen werden de verantwoordelijke ambtenaren als ’politieke onbenullen’ betiteld.
Oftewel, Van der Steur en Dijkhoff gaan eens even flink met de bezem door de top van het ministerie. Ze werden 'de firma sloop' genoemd toen zij langskwamen om Opstelten te helpen bij zijn verdediging toen bekend werd dat de informatie over de deal met drugscrimineel Cees H. helemaal niet was verdwenen. Ambtenaren schrokken zich rot van de bergen kritiek die ze kregen.
Het interessante aan deze snelle benoeming is 1. dat de twee nieuwe bewindslieden niet met meel in hun mond spreken en dat ze slechte ambtenaren waarschijnlijk de laan uitsturen en 2. dat de PvdA geen enkele kans lijkt te hebben gehad om invloed uit te oefenen op de samenstelling van het kabinet. Sommige linkse figuren hoopten dat er niet weer twee VVD'ers op het ministerie van Veiligheid & Justitie terecht zouden komen. Oh, wat zullen die figuren teleurgesteld zijn.
De vraag is wel voor hoelang Van der Steur en Dijkhoff bewindslieden blijven, want de toekomst van het kabinet is uiterst onzeker met de verkiezingsuitslag en het feit dat het kabinet nu nog slechts steunt op de meest minimale meerderheid van 76 zetels.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten