Den Haag is unaniem: Opstelten en Teeven moesten allebei opstappen

Screen Shot 2015-03-10 at 09.06.15
Foto: Maarten Dirkse (bron: Flickr)

Klungelaar en Stuntelaar werden niet langer gesteund door de Kamer. En dan bedoel ik: hun eigen partij incluis.

De Telegraaf bericht vanuit Den Haag:

Ivo Opstelten en Fred Teeven konden niet anders dan aftreden. In Den Haag lijkt bijna iedereen het erover eens dat het duo er de brui aan moest geven gezien de pijnlijke onthullingen over de deal die Teeven als officier van justitie ooit sloot en waarover Opstelten als minister de Kamer niet goed informeerde. De oppositie wrijft intussen zout in wond, die dit vertrek in verkiezingstijd bij de VVD heeft geslagen.

Zie hier wat Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD, zei nadat de incompetente opa Ivo Opstelten opstapte:

“Ik betreur het vertrek van minister Opstelten, maar het is begrijpelijk, nadat bleek dat de informatie over het bedrag dat aan Cees H. is overgemaakt, toch op het departement aanwezig was.”

Met andere woorden, er was letterlijk geen enkele partij die de heren nog steunde. Heel gek is dat niet aangezien ze werkelijk politieke doodzonden hebben begaan, maar toch. In Rutte II zien we maar al te vaak dat alles mantel der liefde wordt bedekt, leugenachtig gedrag incluis.

Toch valt er nog altijd het één en ander op te merken aan de manier waarop de regering hiermee is omgegaan. Zoals CDA-leider Sybrand Buma (die overigens een steeds betere indruk maakt en langzamerhand de echte leider van rechts wordt) terecht opmerkt:

“Merkwaardig dat de minister-president in het weekeinde nog zei dat er niks aan de hand was en dat hij Opstelten zo weer zou benoemen. De premier lijkt overvallen. Er is uitleg nodig over zijn rol.”

De Telegraaf noemt dat “vilein,” maar dat is oneerlijk. Het is slechts de waarheid. Rutte verdedigde zijn minister en staatssecretaris continu; daar dient hij tekst en uitleg over te geven. En dat is niet alles: er blijven vragen bestaan over de deal met crimineel Cees H. en wie er precies van op de hoogte was. Deze zaak is dus nog lang niet afgelopen.

Op dit moment is heel Den Haag het dus met zichzelf eens, maar daar kon in de loop van de dag weleens verandering in komen. Ik acht het namelijk niet onmogelijk dat de oppositie om het hoofd van andere bewindsleden zal roepen, bijvoorbeeld dat van staatssecretaris Wiebes die verantwoordelijk is voor de belastingen en dus voor het gedrag van de belastingdienst die bij deze zaak betrokken was.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!