‘Energiewende’ brengt verstoring Duitse elektriciteitsvoorziening angstig dichtbij

Vice–Kanselier Sigmar Gabriel verliest greep op ontwikkelingen.

Eerder berichtte ik dat de Duitse Energiewende onverwachte, negatieve gevolgen heeft gehad wat betreft de substitutie van fossiele energie voor hernieuwbare energie. Aanvankelijk werd gedacht dat wanneer de intermitterende hernieuwbare energie (wind en zon) niet beschikbaar zou zijn, het tekort zou worden opgevangen door snel op– en afregelbare gas–gestookte centrales, die relatief weinig CO2 uitstoten. Maar dat bleek niet zo te zijn. Kolen– en bruinkool–gestookte centrales blijken veel goedkoper te kunnen draaien, zelfs als ze geld toe moeten leggen op de afzet van hun stroom. Hierdoor worden zelfs de modernste gas–gestookte centrales met sluiting bedreigd, zoals die van Irsching, omdat deze verliesgevend zijn.

Der Spiegel rapporteert:

Das Gaskraftwerk Irsching ist erst wenige Jahre alt und eines der modernsten in Europa, doch wegen der Energiewende lohnt es sich nicht mehr. Jetzt haben die Betreiber offiziell dessen Stilllegung angekündigt. Die Bundesnetzagentur und der zuständige Netzbetreiber Tennet seien entsprechend informiert worden.

Onder de titel, ‘It’s Official: Most Efficient Gas-Fired Power Plant To Be Shut Down Due To Losses Stemming From “Energiewende”’, schrijft de onvermoeibare Pierre Gosselin daarover op zijn blog:

It’s official. Germany’s Irsching power plant in Bavaria will be shutting down its recently built Block 4 and 5 gas-fired turbines. Both combined put out approximately 1.4 gigawatts of power. Online Spiegel here reports that its operators say it is no longer worth operating due to Germany’s Energiewende (transition to renewable energy).

The sporadic supply of solar and wind power into the grid means that the gas-turbines run only part-time, and often within a range that is inefficient. ….

E.on and the other partner operators will need to obtain the shut-down approval from the Germany regulatory authorities.

Spiegel adds:

Gas-fired power plants are currently under massive pressure due to the Energiewende and the plunge of power prices on the trading markets. ‘The growing amounts of subsidized power from renewable energies and the low wholesale prices for electricity no longer allow operation on the market,’ the four [Irsching] operators declared.”

Spiegel writes that the legal and political situation is also set to potentially become really messy. Already as “ultima ratio”, legal action is being threatened should German regulatory officials turn down E.on’s and its partner operators’ request to shut down the plant, something that German Economics Minister Sigmar Gabriel said the authorities would not allow to happen as the German power grid has become too precarious.

Supply problems are set to become far more critical as Germany will be forced by law to shut down its remaining nuclear power plants by 2022. Currently the German state of Bavaria is also blocking the construction of two major power transmission lines which would deliver power from large-scale wind parks in the North and Baltic seas.

With power transmission lines blocked, nuclear power slated to be decommissioned and gas power plants being shut down, the south German states are rapidly being maneuvered into a position where they will soon be confronted by huge power supply bottlenecks. Large power consumers are becoming wary.

Spiegel writes that E.on’s Irsching shut-down announcement jacks up the pressure on politicians.

Aldus Pierre Gosselin.

Commentaar van Leonard Lane:

Looks bad for Germans. Either the government does not let the gas plant close and suffers lawsuits, or it lets the gas plants close and suffers blackouts, or it takes taxpayer money and subsidizes the gas plants to make up for erratic wind generated power. In any of the three cases the loony leftists and radical greens win and German citizens loose.

Lees verder hier.

En dan zijn er nog steeds (erg groene) mensen die de Duitse Energiewende aanbevelen als voorbeeld dat Nederland zou dienen na te volgen! Helaas doet Nederland dat ook. De gevolgen zullen even desastreus zijn als bij onze oosterburen. Je kunt erop wachten.

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. Avander

  Er valt nog best wel wat geld te halen bij de Duitse burgers, dus wordt daar de prijs voor de consument € 0.35 voor een Kw. Dat geldt natuurlijk ook voor Nederland waar ze de tarieven ook best tot een cent of dertig kunnen verhogen, naast uiteraard de ebola.. sorry ecotax.
  Ondenkbaar dat wie dan ook in Europa op zijn dwalingen zal terugkeren. Werkt allemaal zeer gunstig voor de beoogde verpaupering en verelendung.

 2. Herman Vruggink

  Wordt het eens tijd om de pijlen op de UK te richten? Het aandeel wind is in de UK Duitsland namelijk gepasseerd. Gaat de economie in de UK nu de Duitse verschrikkelijke instorting van de economie die nog steeds maar niet wil komen achterna?

  1. LantR.fant

   Duitsland heeft ook nog een kwalitatief hoogstaande maakindustrie. GB daarentegen…… hun “industrie” bestaat uit een stel rat-economen in the City.

   Begrijp me goed, tot op zekere hoogte draag ik alternatieven een warm hart toe. Ledverlichting, zonnepanelen als particulier initiatief, zuiniger auto’s, (bij een goed verkeersmanagement valt daar nog gigantisch veel te halen, maar dat willen ambtenaren dan weer niet) betere isolatie van woningen. Waarom niet?

   Maar het Europese beleid is compleet doorgeslagen. Hoor je ook regelmatig op BNR. Een “vriend” van BNR zo noemt die profiteur-ondernemer zich. Speelt in op angsten die hij eerst benoemt en hij heeft dan de oplossing. En dat zij oplossingen die gebaseerd zijn op een stroom van heel veel gemeenschapsgeld en amper rendement. Op elke profiteur zijn dan 100.000 betalers.

   Laat die 100.000 betalers hem dan € 1, = betalen als de profiteur zich dan koest houdt. Zijn de betalers goedkoper uit en heeft de profiteur toch een riant inkomen.

 3. Herman Vruggink

  Ja, ja het wordt een totale collapse om ons heen. De Engelsen zijn al net zo gek als de Duitsers. kijk maar eens, meer windenergie in de UK als in Duitsland. Ja, ja
  https://pbs.twimg.com/media/B8uLQezCMAAh8q-.png
  Je zou maar een windmolen fobie hebben, dan slaap je toch niet rustig vannacht 🙂

 4. hjw_matthijssen

  Herman het is daar nog veel erger. De huizen zijn zo lek als een mandje. Je zit dan erg snel in de kou en dat dan zonder licht.

  “Did you know that 1.6 million children in the UK suffer from fuel poverty? In other words, one in five British households needs to spend more than 10% of their income on keeping their homes warm. The problem is likely to get worse, with one in three households projected to be in fuel poverty by 2016. The main reasons for this crisis: gas, oil, and coal prices are high, and UK homes are among the most energy inefficient in Europe – leaking heat from doors, walls, and windows. This means they cost much more than they should to heat and power, and they contribute to climate change too.”

  Hier de rest
  http://europeanclimate.org/de/energy-bill/

  1. Herman Vruggink

   hjw_matthijssen

   Dus alle huizen in de UK zijn zo lek als een mandje en daarom liggen 1.6 miljoen kindertjes te klappertanden in hun bedjes. Ach, wat naar nu toch. Maar wat heeft dat met elektriciteit te maken?

   1. Moose

    En ook op deze site maak je jezelf onsterfelijk. Benieuwd waar je hierna terecht komt.

   2. hjw_matthijssen

    Hoe denk je dat deze mensen straks nog deze veel te dure stroom kunnen betalen?

    1. Herman Vruggink

     Hugo,

     Mijn vraag is, wat heeft het met elektriciteit te maken. Vervolgens begin jij over dure stroom. Energy poverty gaat over het algemeen over stookkosten en dat is meestal geen elektrische verwarming maar gas. Je vraag moet dus zijn: Hoe moeten deze mensen de gas rekening betalen? In Engeland spreken ze meestal over Fuel poverty en praten ook alleen maar over het warm houden van arme mensen. Dit wordt in de UK zeer serieus genomen. Zie de Fuel poverty statistics. https://www.gov.uk/government/collections/fuel-poverty-statistics

     Engeland bouwt ook 2 nieuwe kerncentrales. Het is echter een illusie om te denken dat de stroom dan opeens goedkoper gaat worden. De garantieprijs die afgegeven is aan de investeerders is 11 cent. Dit is meer dan onze wind op zee garantie prijs van 9 cent in 2023.

 5. JanvanEechoud

  Laat de boel maar eens flink onderuit gaan!!

  Voorraad brandstof inslaan…., generatortje, warme dekens, kaarsen….., hamsteren..,… en dit kabinet aan het gas….!

 6. Hetzler

  Herman Probeer je nu te beweren dat hernieuwbaar in Engeland wel een succes is i.t.t. de Energiewende? Ik ben benieuwd naar je cijfermatige onderbouwing, Dus geen import meer van energie en volledige onafhankelijkheid van fossiele en kerncentrales. Als ik jou zo begrijp heeft Engeland het helemaal voor elkaar en stelt het land Denemarken en Duitsland als lichtend voorbeeld van een geslaagde energietransitie in de schaduw. Engelands gehele petrochemisch industrie is vervangen door windmolens. Alle gas- en olieplatforms zijn opgeruimd nu windmolens alle problemen hebben opgelost. Dit is fantastisch nieuws …! Ik denk aan het sprookjesbos en de Efteling.

  1. Herman Vruggink

   Hetzler,

   Nou nee, ik beweer niets over het welslagen van welke energiewende dan ook, daar is het veel te vroeg voor. De Britten begrijpen dat energie belangrijk is. Het Britse gas is bijna op, en snel daarna volgt het Nederlandse gas die de Engelsen importeren. Britten zetten in op kernenergie, schaliegas, en duurzame energie. Welke opties zijn er nog meer? importeren uit Qatar, Noorwegen, Rusland en de USA. Maar terug naar kolen? Nog los van het klimaat-probleem zit niemand op de smog van vroeger te wachten denk ik.

   Wat ik wel beweer is dat het aandeel windenergie gelijk is gekomen met het aandeel wind in Duitsland. En dus is de vraag hoe het dan nu in England is gesteld. Er wordt immers alhier steeds het onheil afgeroepen over Duitsland vanwege de windmolens, maar doen deBritten het soms beter? Dat zou kunnen, ze gaan in ieder geval door met kernenergie en dat doet Duitsland niet.

   1. hjw_matthijssen

    Herman
    De trieste stand van zaken in Engeland

    Enkele resultaten van een meerjarig praktijkonderzoek
    the report finds that:

    On 124 separate occasions from November 2008 to December 2010, the total generation from the windfarms metered by National Grid was less than 20MW (a fraction of the 450MW expected from a capacity in excess of 1600MW+). These periods of low wind lasted an average of 4.5 hours.

    Actually, low wind occurred every six days throughout the 26-month study period.
    The report finds that the average frequency and duration of a low wind event of 20MW or less between November 2008 and December 2010 was once every 6.38 days for a period of 4.93 hours.

    At each of the four highest peak demand points of 2010, wind output was extremely low at 4.72%, 5.51%, 2.59% and 2.51% of capacity at peak demand.

    In fact, the average output from wind was 27.18% of metered capacity in 2009, 21.14% in 2010, and 24.08% between November 2008 and December 2010 inclusive.

    The entire pumped storage hydro capacity in the UK can provide up to 2788MW for only 5 hours then it drops to 1060MW, and finally runs out of water after 22 hours.

    The report also found that during the study period, wind generation was:

    below 20% of capacity more than half the time
    below 10% of capacity over one third of the time
    below 2.5% capacity for the equivalent of one day in twelve
    below 1.25% capacity for the equivalent of just under one day a month

    https://www.jmt.org/wind-analysis-report.asp

    1. Herman Vruggink

     Hugo,

     Deze cijfers sluiten goed aan bij alle andere gegevens over de loadfactor. En als het niet waait dan is er geen windstroom ik denk dat dat ook geen verrassing is. Windmolens hebben zo hun nadelen. Toch gaan ze er in Engeland mee door. Enig idee waarom?

 7. Ben Wouters

  Waarom plaatsen we niet massaal Backradiation panelen?
  De backradiation schijnt 24 uur per dag aanwezig te zijn en is ongeveer twee maal zo krachtig als zonnestraling aan het opp.
  Lijkt een ideale energiebron. / sarc

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.