Kinderen en alcohol: onze jeugd heeft recht op bescherming

Geen categorieapr 17 2015, 10:00
Nu kunnen kinderen nog steeds gewoon stiekem alcohol kopen in de supermarkt.
Alcohol kopen mag in Nederland alleen als je 18 jaar of ouder bent. Helaas houden niet alle supermarkten zich aan de afspraak om daar ook op te handhaven door minderjarigen naar hun id-kaart of paspoort te vragen om de leeftijd te checken. Sterker nog, bijna niet één supermarkt houdt minderjarige kinderen tegen als ze alcohol willen kopen. Via De Telegraaf:
Het kopen van alcohol in de supermarkt is kinderspel voor minderjarigen. Acht 17-jarigen slaagden er in een onderzoek van de Universiteit Twente binnen vier dagen in om met in totaal 850 liter drank de winkel uit te lopen.
Slechts in één op de tien gevallen mislukte de aankoop, omdat personeel er een stokje voor stak.
In 90 procent konden de minderjarigen, in de vorm van anonieme mysteryshoppers, dus gewoon kopen wat ze willen. Supermarkten kunnen nu een boete krijgen als ze alcohol verkopen aan minderjarigen, maar dat houdt ze kennelijk niet tegen. Wat is zo'n regel dan nog waard als de kassamedewerkers in supermarkten zich niet aan de regels houden?
Een boete werkt natuurlijk als een prima stok achter de deur, maar waarom doen we geen moreel appèl op de supermarkten? We hebben niet voor niets de regel afgesproken dat minderjarigen geen alcohol mogen kopen. Kinderen kunnen niet verantwoord omgaan met alcohol. We moeten onze jeugd beschermen tegen de risico's en gevaren van drinken op jonge leeftijd. Dat weten die supermarktbazen toch ook heus wel?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten