Maurice de Hond: VNL op één zetel na komst Moszkowicz

Voor het eerst doet VNL mee in de peiling van de Hond. Een geweldige prestatie die impliceert dat er wel degelijk kiezers zijn die op Bram Moszkowicz zitten te wachten.

Toen VNL aankondigde dat Bram Moszkowicz haar nieuwe lijsttrekker zou worden (bij komende verkiezingen) reageerden sommige mensen door te stellen dat er toch ‘niemand’ op hem zat te wachten. Welnee, hij was een bekende strafpleiter en tv-persoonlijkheid, maar Moszkowicz als politicus? Nee, dat zou niet gaan lukken.

Nou, voorlopig blijken de zwartkijkers ongelijk te hebben. Zoals wij eerder vandaag al berichtten heeft VNL nu namelijk al één zetel in de jongste peiling van Maurice de Hond, de bekendste peiler van Nederland.

Screen Shot 2015-04-26 at 14.53.09

In ons vorige stuk richtten wij ons vooral op het verlies van VVD en PvdA, maar ik wil nu even stilstaan bij de opkomst van VNL. Natuurlijk, één zetel is geen wereldprestatie. VNL is nog altijd een kleine partij, ook virtueel. Maar het betekent wél dat die partij het potentieel heeft om succesvol te worden. Onthoud: VNL wat tot voor kort vrij onbekend. Moszkowicz heeft de partij nu op de kaart gezet en zal dat de komende weken en maanden ongetwijfeld blijven doen. De kans is dan ook groot dat VNL binnenkort doorstoomt naar twee of drie zetels.

Ook dan is het natuurlijk virtueel een kleine partij, maar opdracht nummer één is voor VNL om in de Tweede Kamer te komen. Als dat lukt – ook met maar een paar zetels – is de missie in principe geslaagd. Moszkowicz en zijn kornuiten, o.a. waarschijnlijk Joram van Klaveren, kunnen hun klassiek-liberale geluid dan laten horen, wat een verademing zou zijn; Van Klaveren en Louis Bontes doen dat nu al, als zij weggaan verliest het parlement wel degelijk twee goede, echt liberale stemmen. Het zou goed zijn als die stemmen behouden worden en er zelfs nog een paar bijkomen.

Nu VNL peilingsucces heeft geboekt en stelselmatig mee zal worden genomen in de peiling van De Hond krijgt de partij nog meer aandacht en bekendheid, wat ongetwijfeld ook in nog meer virtuele zetels resulteert. Voor het eerst sinds lange tijd hebben we er dus een liberale partij bij die zowaar potentie heeft. Bijzonder mooi en hoopgevend.

Voor de mensen die het gemist hebben: hier de persconferentie waarbij Moszkowicz gepresenteerd werd als de nieuwe lijsttrekker van VNL.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  Ik beschouw Bram as een opportunistische charlatan die ik tot nu toe op geen enkel politiek motief, laat staan zinnig idee, heb kunnen betrappen maar als hij met zijn one-man show kiezers van Wilders weet af te snoepen en het rechts-populistische veld verder weet te versnipperen hoor je mij niet piepen.

  1. -Harry

   Waar was jij , Brouwenstein , bij de gruwelverhalen over wat je geliefkoosde islamitische moordenaars allemaal weer overhoop gehaald hebben ?
   Even ondergedoken ?

   En nu wel weer praatjes over een man die nog geen één tiende procent van de ellende wat de gemiddelde isis-lijder overhoop gehaald heeft , op z’n conto heeft ?
   Hij wordt bewust kapotgemaakt door links !

   Jullie hebben nog steeds niks geleerd sinds de moordaanslag op de club van Janmaat !

   Linksen en moslims , moordzuchtig gewetenloos tuig !
   Geen wonder dat jullie het samen zo goed kunnen vinden !

   1. Maaike

    Tja, ik vind Bram nog net een beetje leuker dan jou eigenlijk, Harry, sorry.

    1. -Harry

     Tja , jij hoort ook echt niet bij mijn favorieten , dikbil !

     Ik onderhoud alleen contacten met gelijkgestemden met maatje 36 .

     1. Maaike

      Maatje 36? Dat zijn of jonge meisjes of kleine buitenlandse vrouwtjes. Gelijkgestemd zal bij jou wel inhouden dat je er vooral niet tegen in moet gaan. Maar wat vind jij nou eigenlijk van Bram als lijsttrekker Harry, en wat vind je van het programma van VNL? Heb je daar nu ook iets over te zeggen of kom je hier alleen om te reageren/te schelden op Simon?

     2. toetssteen

      @Maaike
      Nou dat zegt dus alles over u. Mijn vrouw is geen buitenlandse, laat staan een kind (63), maar glijdt nog steeds met evenveel gemak in maat 36 als toen ze twintig was. Jaja en dat na 5 kinderen.

    2. Simon Brouwenstein

     En dat wil wat zeggen!

     1. Maaike

      Weet jij waarom Harry zo boos is? Geef je hem niet genoeg aandacht?

   2. JanvanEechoud

    Daar gá je weer, Harry……
    Hij is je gewoon de baas.
    Hij roept: “Pootje geven”…. en, hup! Harry behandeld dit figuur als zijn gelijke….

    Je vroeg me: waarom?
    Nou, hierom, Harry……
    Hij is het niet waard.
    Mvg.

    1. JanvanEechoud

     behandelt….

  2. Teun

   Politieke motieven vind je ook bij charlatans in de politiek. Opportunisme vind je bij veel te veel politici. De on-man-show vind je ook bij Frans Timmermans.
   Al die jaren kippig geweest, ondanks die grote bril?
   Zeker een roze bril.

   1. Simon Brouwenstein

    Daar moet ik je wel gelijk in geven, teun, ook politieke charlatans kunnen politieke motieven hebben. PimFortuyn was daarvan een sprekend voorbeeld.
    IJdelheid is in de politiek meer regel dan uitzondering en daarvan is Frans Timmermans inderdaad een in het oog springend voorbeeld. Een charlatan zou ik hem niet willen noemen, zijn politieke bekwaamheid wordt door vriend noch vijand betwist.

    1. toetssteen

     @Brouwenstei
     Een sprekend voorbeeld…. Mjah het verkeerd kiezen van woorden kan u niet worden ontzegd.

     Overigens is elke politicus een populist, dus het is een containerbegrip. Het is nonsens om uit dat begrip uw plaatje op 1 bepaalde politicus te plakken omdat u het niet met hem/haar eens bent.

     1. Simon Brouwenstein

      Hier kan en wil ik u wel in volgen, Toetssteen. Waar het me hier om gaat de uit het optreden van Bram tot nu geen enkele politieke kleur of bezieling is te vinden. Hij leek zijn eigen politieke programma niet te hebben gelezen.
      Ik denk wel dat hij hier inhoudelijk nog in kan groeien maar voorlopig is het vooral een Bram-show.

     2. toetssteen

      @Brouwenstein
      Ik zie dat ik tijdens het tikken de ‘n’ miste.

      Enfin, ik ben het met u eens dat Moskowicz geen enkele politieke ervaring bezit. Of hij daardoor geen goed politicus kan zijn, dat is vooraf moeilijk te voorspellen.
      Niet dat ik op hem zal stemmen, want stel dat deze splinter 1 zetel zal halen, tot welk nu zal het strekken behalve dan om er van de VVD eentje af te halen? Wie schiet er wat mee op? Het politieke landschap is al versplinterd genoeg.
      Idem op links hoor, maar daar wordt niet te veel ruchtbaarheid aan gegeven.

 2. Geah

  Maar eens even kijken wat Bram doet..

 3. Niek Verheyen

  Ach ja, Michael, we weten nog hoe super enthousiast je was bij het tot stand komen van Artikel 50.

 4. Lieftinck

  Ik vraag mij af, wat voor politieke bagage heeft Bram Moskowicz? Hij is verzot op de camera, heeft gevoel voor dramatiek, vind het heerlijk om zichzelf op TV terug te zien (hij eindigt een tranentrekkend verhaal altijd met: Ik hoop dat ik nog een keertje mag terugkomen, daarbij smekend kijkend) maar voor de rest mis ik zijn referentie naar de politiek.
  Verder zit hij nog in juridische procedures met de belastingdienst en heeft hij een puinhoop gemaakt van zijn bedrijf en zijn beroep, dat hij zelfs uit zijn ambt is gezet, met daarbij opgeteld een hoop boze klanten die boos zijn vanwege de in rekening gebrachte extreem hoge kosten. Wel hebben een advocaat en een politicus iets gemeenschappelijks. Beiden mogen liegen en standpunten verdedigen waarmee ze het eigenlijk niet eens zijn.

 5. Ni28

  Er is in Nederland een sterke behoefte aan frisse wind in de politiek maar of het deze partij is weet ik niet en heb niet het gevoel dat het iets wordt. Dat wat wij nu hebben inclusief de oppositie kan zo in het vuilnisbak. Dus laat zien waar je voor staat.

 6. Maaike

  Tja, Brammetje is charmant, welbespraakt, weet met de media om te gaan, heeft humor, een prachtige stemmentrekker. Of het verstandig is om op VNL te stemmen, dat weet ik niet. De partij streeft toch een bijna amerikaans model na, zo lijkt het. En daar ben ik persoonlijk niet heel erg van gecharmeerd.

 7. Teun

  Politiek model burka maatje dikbil, om met Harry te spreken?
  Het Amerikaanse model niet charmant? Maar wel aanvankelijk idolaat zijn van Obama, toch? Het zou me niet verbazen.

  1. Maaike

   Ach Teun, mannetje toch, alweer zo’n origineel geluid, zo’n beschaafd mens er bij op de DDS.

  2. toetssteen

   @Teun
   Als het model van de ‘founding fathers’ terug zou kunnen komen, dan wáren er niet eens politieke partijen. En terecht. Helaas is het niet mogelijk terug te keren naar dat punt.

   Feitelijk zit de westerse wereld opgescheept met een nepdemocratie.

   http://www.stopdebankiers.eu/banken-grijpen-nog-steeds-de-macht-en-zittende-premiers-worden-vervangen-door-bankiers/

   Door hen wordt het Westen geregeerd.

 8. Jasterke

  aan de intensiteit van scheld-reacties valt het suces van het |”slachtoffer” aardig af te meten…

  Bram gaat het maken 😛

 9. beppie

  Voorlopig komt de 1e zetel niet van de PVV. Het is de vraag wat VNL toevoegd aangezien bij stemmingen 9 van 10 moties gelijk gestemd wordt als PVV. Wat wel mogelijk is dat strategisch bij verkiezingen ze elkaar aanvallen en daardoor net als VVD/PvdA de strategische stemmers weten te trekken. VNL de rechtsere VVDers en PVV de linkse sociale PvdAers. Het zou mij geheel niet verbazen als het opgezet een 1 2tje is.

  1. Jasterke

   mij óók niet 😛

 10. jonathan

  Nou dat is al een goed begin voor VNL. Hij kan de linkse wegkijkers van islamonazisme wel van rebliek dienen. Maar ze zijn niet uitgesproken anti-islamfascisme. Daarom blijf ik voorals nog bij de PVV. Samen met SGP zijn dit de partijen die de islamisering van segregatie van islamjankers tegen willen gaan. Weg met de kwaadaardige sharia-aanhangers, dei verpaupering en achterlijkheid willen.. Ze willen opkomen voor de moderne democratie, ONZE vrijheden en erfgoed. Zo hoort het.

  1. Simon Brouwenstein

   Wilders heeft zijn electorale mogelijkheden al een tijd geleden bereikt. Hij verloor inmiddels vier verkiezingen aaneen en zijn beweging kalft geleidelijk af.
   De oorzaak ervan is naar mijn inzicht tweeledig: in de eerste plaats beseft de kiezer dat hij met zijn partij niet in staat en bereid is tot het nemen van regeringsverantwoordelijkheid en dus geen inhoudelijk alternatief kan bieden, in de tweede plaats is dit land in de kern een fatsoenlijk en rechtsstatelijke natie en ervaart de meerderheid van de kiezers weerzin bij de platte en negatieve moslimhaat die in de kern racistisch is en bovendien ook geen enkel uitzicht op verandering biedt.

   VNL heeft in beginsel electorale mogelijkheden bij het kiezerssegment dat wel (ultra)rechts en conservatief is maar wars is van het racisme van Wilders dan wel tot het inzicht kwam dat hij beleidsmatig geen deuk in een pakje boter schopt.

 11. Maaike

  Het grote verschil met Wilders is denk ik dat Wilders het behoud van de verzorgingsstaat wil, waar VNL de verzorgingsstaat zo min mogelijk wil.En aangezien iedereen een beroep op de verzorgingsstaat kan doen als dat nodig is, zit Wilders in de knoop. Immers, dan kunnen ook islamieten daar gebruik van maken, en dat is dus wat Wilders niet wil. VNL wil die verzorgingsstaat niet en dus kunnen ook islamieten daar geen gebruik van maken.

  1. JanvanEechoud

   “dan kunnen ook islamieten daar gebruik van maken, en dat is dus wat Wilders niet wil.”
   Maaike, je bent en idioot én een leugenaar.

 12. beppie

  Nou simon dat zie ik toch ff anders. Socialisten cq linkse kiezers zijn het eens met de sociaal/economische kant van de PVV maar met open ogen wb de immigratie van gelukszoekers. En daar is geen moslimhaat bij maar een Islamhaat. En daar heeft racisme niets mee te maken. Toch een verschilletje. VNL is wat minder uitgesproken, zeg maar met meel in de mond wat de rechtsere VVD kiezer meer zal aanspreken. VVD slaat na de provinciale verkiezingen niet voor niks een hardere taal uit en schuift op naar VNL/PVV want die voelen de bui hangen.

  1. Simon Brouwenstein

   Het maken van onderscheid tussen moslimhaat en islamhaat vind ik net zo leugenachtig als onderscheid maken tussen jodenhaat en haat tegen het Jodendom. In de praktijk zijn moslims en Joden de klos en dat is ook de enig mogelijke uitkomst.

 13. Jasterke

  Er was eens ’n zekere Bram
  die het pleit al haast won vóór hij kwam
  dat was best speciaal
  want hij stond bijna voor paal
  omdat geen mens hem nog serieus nàm…

 14. Seneca

  Ik wacht af maar zie wel met belangstelling de debatten tussen de heer BM en overigen uit de 2e K.
  tegemoet. Ik denk dat de heer BM hen verbaal alle hoeken van de Kamer laat zien. Heerlijk vooruitzicht!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.