Oud-president Egypte Mohammed Morsi veroordeeld tot 20 jaar cel

De Moslimbroederschap wordt – terecht – geïsoleerd.

Mohammed Morsi, de ex-president van Egypte en een islamist pur sang, is zojuist veroordeeld tot 20 jaar cel. Dat bericht de NOS.

Een rechtbank in Egypte heeft de afgezette president Morsi veroordeeld tot 20 jaar cel. Hij wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de dood van demonstranten in december 2012. Bij de protesten kwamen zeker 10 mensen om het leven. Ze werden aangevallen door aanhangers van de Moslimbroederschap, de partij van Morsi, oordeelt de rechter.

Tijdens zijn presidentschap ontwikkelde Morsi zich razendsnel in een religieuze dictator die de sharia wilde invoeren als officiële wet van het land, en die alle soorten critici op vreselijke wijze behandelde. In zijn Egypte was kritiek niet langer toegestaan. Natuurlijk was dat ook zo toen Hosni Mubarak nog president was, maar er is wel één groot verschil: Mubarak was in essentie seculier, Morsi niet. Misschien dat dit niet heel veel uitmaakt voor de slachtoffers van een dictatuur, maar zeker wel voor de rest van de wereld.

Hoe dan ook, het is prima dat Morsi decennialang wordt vastgezet. Deze man – nogmaals – is een revolutionaire islamist die zijn land helemaal wil transformeren. En dan niet op een wijze die acceptabel is voor het Westen – of voor vrijheidlievende mensen uit andere delen van de wereld.

De enige ‘maar’ is dat Morsi nu wel in staat is om bevelen door te geven aan de Moslimbroederschap. De autoriteiten zullen hem proberen te isoleren, maar er hoeven maar één of twee sympathisanten rond te lopen onder de bewakers in de gevangenis en hij kan alsnog communiceren met zijn mede-radicalen. In het verleden hebben we maar al te vaak gezien dat dit soort types uiteindelijk toch nog vrijkomen… waarna ze alsnog een greep naar de macht doen. En dan met succes.

Egypte doet er verstandig aan om deze mogelijkheid uit te sluiten met Morsi. Hoe dat precies kan is aan de nieuwe president, generaal Al-Sisi.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Swieber

  Daar zal Obama niet blij mee zijn.

  Obama heeft de kant gekozen van het Moslim Broederschap en niet de kant van Sisi die een strijd van leven en dood uitvecht met het Moslim Broederschap.

  Obama Sides With Muslim Brotherhood In Islamic Reform Debate
  http://dailycaller.com/2015/01/12/obama-sides-with-muslim-brotherhood-in-islamic-reform-debate-video/

 2. carthago

  Goed nieuws, en dus in ieder geval is voorkomen dat de donkere middeleeuwen konden terugkeren in Egypte.

 3. Nog1

  ‘Tijdens zijn presidentschap ontwikkelde Morsi zich razendsnel in een religieuze dictator’

  O ja, welke president heeft hij afgezet (o nee dat was Al Sisi), welke journalisten heeft hij ter dood veroordeeld (o nee dat was Al Sisi) welk parlement heeft hij naar huis gestuurd (o nee dat was Al SIsi).

  De politiek van de nieuwe dictator werkt ook nog eens averechts. Was de Sinaï al wat gevaarlijker aan het worden tijdens Morsi, inmiddels is er een heuse burgeroorlog aan de gang.

  Want wie de MB verbiedt en op grote schaal onschuldige burgers vastzet (en soms liquideert) drijft het volk de armen van ISIS in.

  1. Swieber

   Het Moslim Broederschap wilde van Egypte een islamitische theocratie maken; tegen de wil van de meerderheid van de Egyptische bevolking.

   Gelukkig heeft het leger met behulp van de meerderheid van de bevolking daar een stokje voor gestoken.

   Het Moslim Broederschap streeft naar wereldwijde dominantie van de islam; dus alle steun voor president Sisi wat mij betreft om het Moslim Broederschap te verslaan.

   1. Nog1

    ‘Het Moslim Broederschap wilde van Egypte een islamitische theocratie maken; tegen de wil van de meerderheid van de Egyptische bevolking.’

    De meerderheid had anders wel op Morsi gestemd, wat een beetje tegenstrijdig is met je bewering. En als de Egyptenaren zo pro-Al SIsi is, waarom moet hij er dan zoveel van opsluiten en doodschieten?

    Dat het MB een theocratie wil is een feit, maar dat Morsi die al wilde invoeren is onzin. De grondwet die de MB voorstelde, kende meer burgerrechten dan Al Sisi toestaat, zoals een vrije pers, vrije verkiezingen en het recht op vereniging.

    Al Sisi gaat het MB niet ‘verslaan’, net zomin als dat de afgelopen 100 jaar door Nasser, Sadat, Moebarak enz is gelukt.

    Het enige wat er gaat gebeuren is dat de MB die zich sinds de jaren ’90 ontwikkelde tot een democratische beweging, weer gedwongen wordt terug te grijpen naar geweld. Al was het maar om hun eigen leven te redden.

    1. Swieber

     Morsi wilde de grondwet veranderen in een islamitische grondwet. Daar stak Sisi een stokje voor.

     Sisi wil de islam hervormen; Morsi en het Moslim Broederschap willen terug naar de (islamitische) Middeleeuwen.

     Toen het beleid van het Moslim Broederschap duidelijk werd aan de Egyptische bevolking keerde de meerderheid zich tegen Morsi en zijn Moslim Broederschap. Daarom kon president Sisi ingrijpen met steun van de meerderheid van de Egyptische bevolking.

     Nu probeert het Moslim Broederschap samen met andere Jihadistische groepen zoveel mogelijk aanslagen te plegen en wanorde te scheppen in Egypte.

     Het Moslim Broederschap is een van de gevaarlijkste Jihadistische bewegingen die er zijn. Veel leiders van Al Qaida komen van het Moslim Broederschap en ook Hamas is hieruit voort gekomen.

    2. Swieber

     “De meerderheid had anders wel op Morsi gestemd, wat een beetje tegenstrijdig is met je bewering.”
     ——————————————-

     “Uit een peiling van het Amerikaanse Gallup blijkt dat de meeste Egyptenaren onder de twee jaar geleden afgezette president Mubarak gelukkiger waren. Maar liefst 80% zegt na het aantreden van Moslim Broederschap president Mohamed Morsi slechter af te zijn. De helft is pessimistisch over de toekomst en vreest dat de situatie in Egypte over vijf jaar nog erger is.”
     http://tora-yeshua.nl/2013/08/videos-bewijzen-aanvallen-op-kerken-in-egypte-door-moslim-broederschap/

 4. Maaike

  Mooi zo, gerechtigdheid is geschied. De enige manier om zeker te voorkomen dat Morsi zijn ideeen verder verspreid is er maar éen, Michael, en is dat een oplossing dat een beschaafd land moet willen?

 5. Thoth

  De islamist Morsi :

  – Egyptische mannen krijgen mogelijk het recht om tot zes uur na de dood van hun partner seks met haar hebben. Dat staat in een wetsvoorstel dat binnenkort behandeld gaat worden door het Egyptische parlement.
  – nog een belangrijk nieuws, een Egyptenaar slaat zijn zwangere vrouw dood omdat’ie niet op Morsi heeft gestemd.
  – de hoofdredacteur van een kritische Egyptische krant verdwijnt voorlopig achter de tralies. Islam Afifi wordt ervan beschuldigd dat hij onjuist nieuws heeft verspreid en onrust heeft gestookt. Het proces tegen de journalist begon donderdag en een rechter besloot dat hij tot de volgende zitting op 16 september vast moet blijven zitten. Afifi is de eerste hoofdredacteur die voor de rechter komt in Egypte sinds de val van president Hosni Mubarak vorig jaar. Hij leidt de krant al-Dostour. Die uitte onlangs kritiek op de islamistische Moslim Broederschap van president Mohammed Mursi.
  – president Morsi ondersteund een gebed waarin de destructie en verwijdering van Joden wordt bewerkstelligd….
  – een rechtbank in Caïro heeft bij verstek zeven Egyptische koptische christenen ter dood veroordeeld vanwege de rol die ze zouden hebben gespeeld bij de productie van een film over de profeet Mohammed, die in september geweld veroorzaakte in diverse moslimlanden.
  – de Moslimbroederschap schrijft hebben vanochtend een ontwerpgrondwet goedgekeurd zonder dat de liberale en christelijke panelleden eraan te pas kwamen. Vrijheid van meningsuiting en vrouwenrechten verder aan banden. Het ontwerp bevat een clausule die volgens juridische deskundigen islamitische geestelijken de controle geeft over wetgeving en de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en andere vrijheden verder aan banden legt.
  – Egypt’s Constitution zou moeten gebaseerd zijn koran and sharia wetten. Mohamed Morsi said. “The Koran is our constitution, the Prophet is our leader, jihad is our path and death in the name of Allah is our goal,” (..) “Today we can establish Sharia law because our nation will acquire well-being only with Islam and Sharia. The Muslim Brothers and the Freedom and Justice Party will be the conductors of these goals,”
  – de islamitische regering van Egypte is van plan de verkoop van alcohol te verbieden.
  – politiemannen mogen een baard laten staan.
  – Moslimbroederschap : het trouwen van vrouwen wordt teruggebracht van 18 jaar naar 13 jaar
  – Moslimbroederschap verbiedt paasgroeten met fatwa
  – president Morsi heeft een van de mensen die bij Luxor 58 toeristen mensen vermoord heeft, tot als gouverneur hiervan benoemd. De islamitische groep Gamaa Islamiya was hiervoor verantwoordelijk.
  .- Egyptische mannen krijgen mogelijk het recht om tot zes uur na de dood van hun partner seks met haar hebben. Dat staat in een wetsvoorstel dat binnenkort behandeld gaat worden door het Egyptische parlement.
  – nog een belangrijk nieuws, een Egyptenaar slaat zijn zwangere vrouw dood omdat’ie niet op Morsi heeft gestemd.
  – de hoofdredacteur van een kritische Egyptische krant verdwijnt voorlopig achter de tralies. Islam Afifi wordt ervan beschuldigd dat hij onjuist nieuws heeft verspreid en onrust heeft gestookt. Het proces tegen de journalist begon donderdag en een rechter besloot dat hij tot de volgende zitting op 16 september vast moet blijven zitten. Afifi is de eerste hoofdredacteur die voor de rechter komt in Egypte sinds de val van president Hosni Mubarak vorig jaar. Hij leidt de krant al-Dostour. Die uitte onlangs kritiek op de islamistische Moslim Broederschap van president Mohammed Mursi.
  – president Morsi ondersteund een gebed waarin de destructie en verwijdering van Joden wordt bewerkstelligd….
  – een rechtbank in Caïro heeft bij verstek zeven Egyptische koptische christenen ter dood veroordeeld vanwege de rol die ze zouden hebben gespeeld bij de productie van een film over de profeet Mohammed, die in september geweld veroorzaakte in diverse moslimlanden.
  – de Moslimbroederschap schrijft hebben vanochtend een ontwerpgrondwet goedgekeurd zonder dat de liberale en christelijke panelleden eraan te pas kwamen. Vrijheid van meningsuiting en vrouwenrechten verder aan banden. Het ontwerp bevat een clausule die volgens juridische deskundigen islamitische geestelijken de controle geeft over wetgeving en de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en andere vrijheden verder aan banden legt.
  – Egypt’s Constitution zou moeten gebaseerd zijn koran and sharia wetten. Mohamed Morsi said. “The Koran is our constitution, the Prophet is our leader, jihad is our path and death in the name of Allah is our goal,” (..) “Today we can establish Sharia law because our nation will acquire well-being only with Islam and Sharia. The Muslim Brothers and the Freedom and Justice Party will be the conductors of these goals,”
  – de islamitische regering van Egypte is van plan de verkoop van alcohol te verbieden.
  – politiemannen mogen een baard laten staan.
  – Moslimbroederschap : het trouwen van vrouwen wordt teruggebracht van 18 jaar naar 13 jaar
  – Moslimbroederschap verbiedt paasgroeten met fatwa
  – president Morsi heeft een van de mensen die bij Luxor 58 toeristen mensen vermoord heeft, tot als gouverneur hiervan benoemd. De islamitische groep Gamaa Islamiya was hiervoor verantwoordelijk.

  Enzovoorts…

  1. Nog1

   Laat ik beginnen (en eindigen) met je eerste bewering;

   ‘gyptische mannen krijgen mogelijk het recht om tot zes uur na de dood van hun partner seks met haar hebben. Dat staat in een wetsvoorstel dat binnenkort behandeld gaat worden door het Egyptische parlement.’

   Deze onzin is bedacht door Gaber el-Qarnouty en niet door het MB.

   http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1429728/2012/04/26/Egyptisch-wetsvoorstel-Afscheidsseks-mag-tot-6u-na-dood-echtgenote.dhtml

   Ook de andere punten die je noemt zijn grotendeels bewezen broodje aap verhalen, bedacht door de anti MB-propagandisten.

   1. Thoth

    Deze artikelen heb ik in de kranten gelezen toen Morsi aan de macht was. En jij bent een Morsi en MB propagandist? In dat geval ben jij een schande…

    1. Nog1

     Ik ben geen fan van het MB, maar omdat ik vrienden heb die in Egypte wonen, en er regelmatig kom, weet ik dat het beeld dat over dit land geschets is (en nog altijd wordt) gewoon niet klopt.

     Sinds Al Sisi de macht heeft is er een geweldsspiraal ontstaan. Niet alleen tussen het MB en het leger maar vooral in gebieden waar de MB nauwelijks aanhang heeft, zoals bv de Sinaï.

     Ook zijn alle democratische politici, journalisten en komieken inmiddels opgepakt of geliquideert. Ook zij hebben helemaal niets met de MB te maken.

     De angst bij de burgers is dan ook erg groot geworden. Zelfs onder Moebarak durfde men via de telefoon gewoon te praten, inmiddels ratelen mijn vrienden letterlijk de overheidspropaganda door de telefoon. Alleen vis a vis durft men nog te vertellen wat er werkelijk gebeurt.

     1. Thoth

      Ach, kijk eens aan, u heeft veel ‘vrienden’ wonen in Egypte en u komt er vaak. Goed, dan weet ik nu waar de klepel hangt. Deze weten het natuurlijk beter dan de kranten. Tsss…..

   2. Swieber

    Video’s bewijzen aanvallen op kerken in Egypte door Moslim Broederschap

    “Uit een peiling van het Amerikaanse Gallup blijkt dat de meeste Egyptenaren onder de twee jaar geleden afgezette president Mubarak gelukkiger waren. Maar liefst 80% zegt na het aantreden van Moslim Broederschap president Mohamed Morsi slechter af te zijn. De helft is pessimistisch over de toekomst en vreest dat de situatie in Egypte over vijf jaar nog erger is.”

    http://tora-yeshua.nl/2013/08/videos-bewijzen-aanvallen-op-kerken-in-egypte-door-moslim-broederschap/

    1. Nog1

     Onder Morsi kon dat nog, een peiling houden. Daar heeft Al Sisi een einde aan gemaakt, zulke politieke vrijheden bestaan inmiddels niet meer.

     (En een site die opgericht is om laster te verspreiden zoals Tora Yeshua is niet erg serieus te nemen.)

   3. Beukman

    @Nog1
    Ah, ik vermoedde al zoiets toen ik het las. Hoogst interessant is Thoths reactie. In plaats van blij te zijn dat het nou ook weer niet zó erg is gesteld met Morsi, bijt hij zich in het broodje aap vast als een schipbreukeling aan een stuk brandhout.

 6. Swieber

  Morsi en zijn Moslim Broederschap zit o.a ook achter de christenvervolgingen in Egypte waarbij veel doden zijn gevallen.

  ” ‘Voor het eerst in decennia zijn Moslimbroeders rechtstreeks betrokken bij aanvallen op kopten. In het verleden was dat voorbehouden aan andere islamitische groeperingen.’

  Hij twijfelt er niet aan dat de Moslimbroeders achter de brandstichtingen in kerken zitten. ‘Het is algemeen bekend dat de invloed van de Moslimbroederschap juist het sterkst is in het zuiden, waar nu veel aanvallen op christenen zijn uitgevoerd.’

  http://www.nd.nl/artikelen/2013/augustus/15/tientallen-koptische-kerken-in-brand-gestoken

  President Sisi wil de islam hervormen en heeft daartoe al verschillende oproepen over gedaan.

  Zeer moedig van hem en daarom verdient president Sisi onze volle steun in zijn strijd met het Moslim Broederschap die Egypte juist terug wil brengen naar de (islamitische) middeleeuwen.

  1. Nog1

   De genoemde aanslag (de eerste van het MB tegen de Kopten!!!) is gepleegd na de staatsgreep van Al SIsi, Morsi zat toen al een maand vast…

 7. Swieber

  Er zijn veel aanslagen gepleegd op Kopten en in veel gevallen zitten Moslim Broeders daar achter.

  Het Moslim Broederschap probeert de bevolking op te stoken tegen de Kopten.

  “‘De dwang is de laatste decennia terug. Landen proberen radicale varianten van de islam te verspreiden. Zoals Saudi-Arabië met het wahabisme, salafisme uit Qatar en de Moslimbroederschap, gesteund door de Turkse regering. Van deze ideologieën lijkt het alsof ze een agenda hebben om hun manier van de islam op te leggen aan anderen.”

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/4/Oudste-christelijke-gemeenschap-ter-wereld-is-aan-het-verdwijnen-1749088W/

  1. Nog1

   Volgens de Kopten zelf (en die neem ik iets serieuzer op dit punt) waren de aanvallen van augustus 2013 de eerste waar het MB bij betrokken was.

 8. Simon Brouwenstein

  “In zijn Egypte was kritiek niet langer toegestaan. Natuurlijk was dat ook zo toen Hosni Mubarak nog president was, maar er is wel één groot verschil: Mubarak was in essentie seculier, Morsi niet. Misschien dat dit niet heel veel uitmaakt voor de slachtoffers van een dictatuur, maar zeker wel voor de rest van de wereld.”

  In deze onnavolgbare logica lijkt seculiere dictatuur veel acceptabeler dan religieuze dictatuur.

  1. Nog1

   Dat is niet waar, onder Morsi zijn er geen journalisten opgesloten, geen publicaties verboden, geen kranten of TV-stations gesloten. Dat gebeurt nu allemaal wel.

   Zelfs de demonstraties tegen Morsi werden toegestaan, zoals we allemaal nog wel weten. Want die demonstraties waren het excuus voor Al Sisi’s staatsgreep.

   Probeer nu maar eens te demonstreren tegen Al Sisi.

 9. Nog1

  @ Toth

  Thoth

  ‘Ach, kijk eens aan, u heeft veel ‘vrienden’ wonen in Egypte en u komt er vaak. Goed, dan weet ik nu waar de klepel hangt. Deze weten het natuurlijk beter dan de kranten. Tsss…’

  Met enige regelmaat wel, aangezien de kranten allang geen journalist in Egypte meer hebben. Dat is te gevaarlijk geworden sinds Al Sisi ook westerse journalisten vastzet.

  Denk bv aan de situiatie in de Sinaï, volgens de Egyptische regering is het alleen in het noorden onrustig, en kan men in het zuiden gewoon komen.

  Onze kranten hebben dat overgenomen. Maar bij mijn laatste bezoek moest ik met een tankcolonne van Sharm naar Dahab gebracht worden, en moest de terugreis uitgesteld worden vanwege een aanval.

  Maar volgens Al Sisi (en onze journalisten die vanuit Tel Aviv verslag doen en al in geen jaren meer in de Sinaï geweest zijn) is het er rustig.

  1. Thoth

   Tuurlijk en volgens de Egyptische moslims in waren de aanslagen van op de WTC in New York ook een zionistisch complot. Ik neem aan dat jij dat ook geloofd, hé…

   1. Nog1

    Eh…hoe kom je daar opeens bij? En hoe kom je er eigenlijk bij dat mijn Egyptische vrienden moslims zouden zijn?

    Noch het ene, noch het andere is waar.

 10. Two Ravens Black Kettle

  Een zwarte dag voor de terroristen groupies Rena Netjes en Petra Stienen

 11. toetssteen

  De keuze tussen Morsi en iemand van de doorgeslagen salafi club was uiteindelijk de keuze tussen de pest of de pokken. Dat was de reden waarom de mensen uit de grote steden er de brui aan gaven en niet gingen stemmen.
  De mensen uit de grote stad hadden graag de keuze gehad tussen El-Baradei of Morsi. Kijk dan zou er iets te kiezen zijn geweest.

  Eigenlijk speelde men het in Egypte net zoals in The States. Speel de partijen uit elkaar en je krijgt wat je niet wilt.
  Morsi is kort en goed bepaald niet door een overweldigende meerderheid gekozen.
  Ja een meerderheid van de analfabeten die nog niet eens in staat zijn hun naam te schrijven.

  Het Journaille, la me niet lachen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.