VVD en PvdA ploeteren zich een weg door ‘bed, bad en brood’-debat

Het gaat allemaal niet meer van harte bij de coalitie. Maar VVD en PvdA zijn nog niet bereid te stoppen met toneelspelen.

Alhoewel VVD en PvdA vorige week al in staat leken de kabinetscrisis rond ‘bed, bad en brood’ te bezweren en weer over te gaan tot de orde van de dag, was het vandaag weer tijd om oude wonden open te rijten. Want nadat VVD en PvdA al heel veel dingen hadden gezegd over de opvang voor illegalen en hoe beperkt of uitgebreid dat dan wel niet moet zijn, had de Tweede Kamer z’n zegje er nog niet over gedaan. Dat mocht vandaag, in een Kamerdebat over de kwestie.

De inbreng van de oppositiepartijen was voorspelbaar: Pechtold vond alles maar heel beschamend, VNL en VVD vonden het akkoord niet rechts genoeg, SP en ChristenUnie vonden het akkoord niet links genoeg en het CDA sloot zich uiteraard enthousiast bij alle drie de kampen aan.

Wat er voornamelijk opviel, waren de bijdrages van de PvdA- en VVD-fractievoorzitters. Zowel Samsom als Zijlstra werd behoorlijk hard gegrilld. Niet gek ook, want de heren hielden verhalen die compleet tegenovergesteld aan elkaar waren. Samsom benadrukte hoe barmhartig men wel niet zou zijn, en hoe fijn Nederland eigenlijk niet is om te zijn als je een illegaal bent. Gemeenten? Ja, die zijn lief. Als zij niet willen meewerken dan gaan we alsnog met ze samenwerken.

Maar VVD’er Zijlstra zei iets heel anders. Zijlstra had het over het strenger maken van het beleid, over sneller uitzetten en over het feit dat je in Nederland niet zomaar kan vestigen. En als gemeenten niet meewerken, dan worden ze gekort.

En wat zei de premier? Die had het over Samsom en Zijlstra die in ‘unisono‘ hadden gesproken. Ze waren het op alle fronten eens!

Tja. Ondertussen lijken de uitlatingen van Mark Rutte steeds meer op die van zijn voorganger in de maanden januari en februari 2010. Terwijl Balkenende’s kabinet zienderogen afbrokkelde bleef de CDA-premier benadrukken hoe eensgezind de regeringspartijen waren, hoe weinig problemen zich voordeden en hoe fijn CDA en PvdA alles onderling konden oplossen. Echt, alles toppie hoor! Ook als er crisisberaad was, was er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht.

Twee maanden later stonden er ineens Tweede Kamerverkiezingen gepland. Kennelijk toch niet zo toppie, hè?

Eens kijken hoe lang VVD en PvdA de schijn nog kunnen ophouden. Want deze schertsvertoning duurt al sinds afgelopen december. De ‘bed, bad en brood’-kwestie is niets minder dan een bananenschil waar dit kabinet nét niet over uitgegleden is. Op naar het volgende politieke ongeluk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  In dit debat spreken politici elkaar op hoge toon aan over een probleem waarvoor niemand een oplossing heeft c.q. niemand de onvermijdelijke consequenties wenst te aanvaarden.

 2. Primo

  Die oplossing is er wel maar die vergt politieke ruggengraat, en dit is nu net wat die clowns ontberen.

  1. Simon Brouwenstein

   De oplossingen van Primo zijn de oplossingen van dolle Geert, de schuimbekkende Leider van een splinterpartij die het woord voert in de Tweede Kamer als de overige leden het toilet bezoeken.

   1. Primo

    Die “splinterpartij” staat met kop bovenaan in de peilingen Jacobus, en waar staat die verderfelijke PVDA van jou ook al weer in diezelfde peilingen?

    1. Simon Brouwenstein

     In de peilingen lijkt het nog wel wat maar waarom verloren ze vier verkiezingen op rij, Rob?

     1. Primo

      Ik kan mij nog wel herinneren Wim dat jij weddenschappen afsloot dat de PVV nooit boven het zetelaantal van 10 uit zou komen.
      Die weddenschappen verloor jij natuurlijk, alleen koos je het laffe hazenpad toen je die weddenschap verloor, weet je nog trol?

      Toen heette je overigens cypres…..

      Wat denk je Wim, zal die landverraders club van jou ooit nog terugkomen uit dat zelfgegraven graf van hen?

 3. Simon Brouwenstein

  Wat Wim allemaal vond weet ik niet, Robbie, maar ik durf hier wel te voorspellen dat de PVV bij de volgende verkiezingen onder de 10 zetels zal scoren.

  1. Primo

   Deze uitspraak zullen we eens even archiveren trollemans, ik verheug mij al om het incestueuze bloed van jou daarmee onder je nagels vandaan te halen.

   1. Beukman

    @Primo
    Persoonlijk denk ik dat de PVV een heel stuk boven de 10 zetels zal uitkomen.
    Maar waarom al die dikdoenerij over “archiveren” en “incestueus bloed”, Robbie? Stel dat Simons voorspelling niet uitkomt, dan heb jij een hele hoop moeite gedaan om alles bij te houden, maar denk je werkelijk dat hij er 1 minuut korter door slaapt als jij hem hier mee confronteert?
    Je moet het zelf weten, maar je maakt jezelf opnieuw belachelijk.

    1. Simon Brouwenstein

     Beukman, de PVV zit al een tijd in een neergaande lijn en ik denk niet dat die nog omhoog kan gaan. Daar komt bij dat er nu populistische concurrenten zijn die hem zetels zullen afsnoepen en de VVD stevig naar rechts populisme opschuift.
     Ik denk echt dat Wilders is uitgekakt en dan kan het snel gaan.

     De incestueuze boekhouding van malle Rob is niet zo interessant maar we zullen het in 2017 wel gaan zien. Verkiezingsresultaten voorspellen wordt steeds lastiger omdat het in een paar campagneweken snel alle kanten op kan schieten.

     1. Beukman

      @Simon
      Ik dacht eigenlijk dat de PVV althans in de Heilige Peilingen tamelijk stabiel is. Een groot deel van de aanhang is hondstrouw, wat de voorman van de partij ook doet of zegt. Ook zijn fletse optreden van de laatste tijd (onlangs op tv zag hij er zelfs wat afgetrokken uit) lijkt die aanhang niet te deren. Ik deel je optimisme dus niet. Hoewel, optimisme. Eigenlijk maakt het niet zo uit hoe groot de PVV is, aangezien Geert (terecht) er niet om zit te springen om regeringsverantwoordelijkheid te dragen.
      Maar we zullen zien. Is het niet fijn dat Robbie de boel een beetje bijhoudt? Dan hoeven we dat zelf niet te doen.

    2. -Harry

     Inderdaad Beuk ,

     hij zal er niet minder om slapen .

     Altijd de boel omdraaien , liegen en bedriegen , trollen en misleiden , voor sommigen is dat ook een geregeld leven , danwel routine .
     Alleen is Jacobus wel véruit de ergste die ik ooit tegengekomen ben op het net ! Ongeacht onder wélke schuilnaam dan ook .

     En ik voorspel dat ie ook al niet kan voorspellen , met z’n “onder de 10 zetels ” .

     Zelfs gewone constateringen gaan al boven z’n pet , de PVV met zo’n 25 zetels in de peiling is een splinterpartij ?
     En de PVDA dan met 10 of 12 zeteltjes ?
     Een partij met een enorm potentieel ?
     Zelfs de geitenneukers keren die lafaards de rug toe !

     Hij liegt tegen de klippen op , Wimpie !

     Je houdt er dubieuze vrienden op na , Beukelaar .
     Ik zou maar vast een beetje afstand van hem gaan nemen , het straalt onwillekeurig ook negatief op jou af .
     Reken hem voorlopig maar tot de vage kennissen .
     Is de volgende stap ook niet zo abrupt .

     1. Beukman

      @Harry
      Simon is niet mijn vriend, Harry, maar mijn collega. Begrijp dat nou eens! Voor mijn vrienden én mijn collega’s geldt trouwens dat we het helemaal niet met elkaar eens hoeven te zijn. Vriendschap en collegialiteit draaien om heel andere dingen. Maar dat weet jij ook wel.
      Een tijdje terug ben ik zelfs nog een biertje wezen drinken met een van de frequenteurs van DDS die notabene hardcore PVV-aanhanger is.
      Dat ging prima, Harry. PVV-aanhangers zijn óók mensen! Gutmenschen, zoals jij en ik.
      Ik neem dus van niemand afstand. Ook van jou niet. Waarvan los staat dat ik ergens wel begrijp dat je op zo’n lamlul als een Wilders stemt. Veel alternatieven zijn er niet voor jouw denkrichting, toch?

  2. loritta

   Nou, ik denk het niet!
   De burgers zijn vaak heel naïef, maar niet dom!

 4. Simon Brouwenstein

  Ik concludeer dat de regering zich zonder enig probleem staande hield onder het spervuur van de oppositie.
  Politiek vakwerk van een solide coalitie, ik kan niet anders concluderen.

  Een belangrijke conclusie lijkt me ook dt de regering nu ongeschonden door zal koersen na de verkiezingen in 2017; men kan zich in 2016, als we het voorzitterschap van de EU bekleden, geen kabinetscrisis veroorloven.

  Dat geeft rust. De honden blaffen maar de karavaan trekt door.

 5. halo1

  Als er inderdaad “”geen oplossing” zou zijn..kan dus in principe de hele wereld hier dwars blijven liggen..en ons piepelen..met steun van links..leuke gedachte hoor! Het slachtoffer worden van je eigen zgn. “rechtsstaat”!!

 6. Theo345

  Het hele mensen-met-bootjes probleem is een kwestie waar geen makkelijke oplossing voor bestaat. Dus komt men met semantische oplossingen, dat betekent formuleringen waar niet een meerderheid tegen te vinden is. Dat die afspraken dan binnen een week weer onderuit gehaald worden is cdaarbij geen probleem.
  Je kan het politiek vakwerk noemen; ik noem het brutaal tegenwerpingen negeren en de status quo handhaven, iets waarmee Nederland hoog zal scoren bij de mensensmokkelaars en we het probleem dat we nu niet kunnen oplossen straks in verhevigde mate terugkrijgen.

  Natuurlijk is er wel een oplossingsrichting, maar die wordt door vrijwel iedereen onmogelijk gemaakt door te zwaaien met het ongrijpbare begrip ‘inhumaan’.

  1. Simon Brouwenstein

   De enige oplossing die de politieke spanning wegneemt is door te accepteren dat we een deel van het vluchtelingenprobleem zal moeten accepteren. Dat betekent opnieuw een generaal pardon voor een groep mensen waarvan vast staat dat ze dit land nooit meer zullen verlaten. Daar willen de meeste politieke partijen niet aan en daarom gaat de semantische discussie eindeloos door.

   1. Theo345

    Is ‘de politieke spanning wegnemen’ opeens hoofddoel geworden?

   2. Primo

    Hoeveel van die calculerende sprinkhanen slobberen er eigenlijk al uit je omgekeerde afwasteil die je in je achtertuin als vijver hebt Wim?

   3. zomaar

    Simon dankzij het denken van u , en van de IS,(Internationale Socialisten ), binnen onze westerse samenleving .

    zijn deze gelukszoekers ineens ons probleem geworden , zoals ook daaruit voortvloeiend de vergrijzing, de chronische zieken , enz.

    valt het u niet op dat het een niet samengaat met het ander , meer gelukzoekers betekend minder uit te kunnen geven voor de ouderen en zieken .

    afin de linkse (algemeen de socialist ), is vergelijkbaar met en slechte huisvrouw (moeder),, die zich in de schulden stort om de buren te vertroetelen .

  2. Beukman

   @Theo
   Het lijkt wel alsof er een taboe zit op de concrete “oplossingsrichting”.
   Maar je bedoelt: laat ze gewoon verzuipen, dan worden het er vanzelf minder?
   Ik heb begrepen dat ook dit een illusie is. Mogelijk komen die mensen dan niet meer per boot, maar de mensensmokkelaars hebben diverse andere manieren paraat om mensen Europa binnen te krijgen.

   1. Theo345

    Met “oplossingsrichting” bedoel, ik een beleid waardoor duidelijk is dat die mensen, hoe hoog hun nood ook moge zijn, geen kans hebben hier als vluchteling erkend te worden.
    Weet jij waarom die stakkers niet naar Qatar, Dubai of Saoedi-Arabië gaan? Ze hebben daar geen schijn van kans als vluchteling erkend te worden. Daar verdrinkt ook niemand.

    En als dat beleid betekent dat er mensen verzuipen, so be it. Het is niet onze taak de Middellandse Zee af te stropen op zoek naar zinkende boten. Dat hoeven we ons niet te laten aanpraten. Wij dwingen die mensen niet op zo’n boot te stappen.

 7. Daniel

  Vroeger. Ja, vroeger…
  Toen was alles beter.
  O tempora, o mores!
  Waar is de tijd dat oudere mensen gezien werden als wijzen? Toen jeugdigen werden bekeken als snotneuzen en eeuwige jeugdigen als zielig?
  Vandaag roepen wijze mensen geen bewondering meer op.
  Toch bewonder ik vele reageerders want eeuwig optimistische en weerbare mensen zou je als je cynisch bent al vlug kunnen bestempelen als dwazen, ware het niet dat het respect de bovenhand neemt als je beseft wat je ervoor moet opbrengen om steeds maar weer tegenslag te kunnen ombouwen in iets positief.
  En iedereen zijn of haar best doen om de anderen te overtuigen van zijn of haar gelijk.
  Maar dat is onbegonnen werk, een volwassen mens kun je fundamenteel niet meer veranderen, hoe hard je ook probeert. Een volwassen mens kun je enkel nog ten slechte veranderen. Maar ten goede? Nee, dat nooit.
  Iedereen doet ook alleen maar zijn uiterste best.
  Een mens kun je niet veranderen.
  De mens is een kortzichtig wezen.
  Alleen de liefde kan ons redden.
  Liefde?

  En niet te vergeten: honger hebben.
  Wie nooit honger heeft, die weet niet wat verlangen is.
  Liefde?
  En niet te vergeten: honger hebben.
  Wie nooit honger heeft, die weet niet wat verlangen is.

  Genoeg gereageerd voor vandaag,

 8. eva110

  Simon Brouwenstein,
  Ik hoop dat je wel aan denkt altijd een helm te dragen want zulk intellect moet goed beschermd worden.

 9. Floris

  Simon Brouwenzwijn schreef:

  “Wat Wim allemaal vond weet ik niet, Robbie, maar ik durf … bla bla bla …
  ____________________________________

  Je vroeg laatst om een voorbeeld van een van je vele leugens. Dit is er eentje.

 10. H.Vaes

  De PVV is de enige partij met de SGP die de enige juiste oplossingen voor deze problematiek aandragen.

  De overige partijen hebben alleen een pappen en nathouden politiek waar de zieligheid vanaf druipt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.