Ziekenhuizen bundelen krachten om kanker effectiever te bestrijden

Gaan we de strijd tegen kanker zo winnen?

Een prima plan van aanpak:

Zes topziekenhuizen die samen zo’n 10 procent van de kankerbehandelingen voor hun rekening nemen, hebben hun aanpak vergeleken. Zo hopen de Santeon-ziekenhuizen de zorg voor de patiënt de verbeteren. Zo blijkt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de groep van palliatieve longkankerpatiënten gemiddeld langer te leven dan in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein.

De enige ‘maar’ is: waarom is dit niet eerder gebeurd? Als je in die sector werkt lijkt het me volstrekt logisch dat je dit soort zaken met elkaar vergelijkt, analyseert en bespreekt. Wie weet dat je een paar extra patiënten kunt redden – of ze in ieder geval een langer leven kunt bezorgen, wat in veel gevallen ook bijzonder veel waard is.

Goed, het belangrijkste is natuurlijk dat de ziekenhuizen in kwestie dat nu ook begrijpen en meteen iets doen. Belangrijk is dat ze daarbij niet alleen kijken naar de vraag of mensen met kanker in het ene ziekenhuis langer leven dan het andere – en waarom dat zo is – maar ook of de kwaliteit van het leven van de patiënten relatief oké is.

Daar moet wel weer meteen het volgende bij worden vermeld: het is niet aan dokters om vervolgens te besluiten wat wel en wat geen goede kwaliteit van leven is. Er zijn wellicht patiënten die het sowieso een zegening vinden om te leven en om nog wat langer bij hun vrienden en familie te zijn, ook al zijn ze dan ziek, zwak en misselijk. Als je hen uitstel kunt verlenen moet je dat zonder meer doen, ook als de behandelende arts er de waarde niet van inziet.

Dat moeten de ziekenhuizen er dus ook bij betrekken. Kijk niet alleen naar wat jij als “een goede kwaliteit van het leven” beschouwt, maar ook naar de wensen van de patiënten zelf. Uiteindelijk draait het immers om hen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. hans-e-pans

    de strijd tegen kanker is niet te winnen omdat het, simpel gezegd, een ontsporing van de celdeling is.

    Het lichaam zelf dus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.