AIVD-directeur: Edward Snowden kletst uit zijn nek

Daar denk ik toch net een beetje anders over.

De directeur van de AIVD, onze inlichtingendienst, zegt dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden uit zijn nek kletst. Snowden heeft namelijk gezegd dat de Amerikaanse inlichtingendiensten de AIVD niet waarderen vanwege diens fantastische capaciteiten, maar “vanwege de vrije doorgang die ze biedt.”

Met andere woorden, Amerika vindt de AIVD eerst en vooral geweldig omdat onze inlichtingendienst haar geeft wat ze wil. Dit betekent natuurlijk eerst en vooral: veel privacy-gevoelige informatie van burgers.

In een interview met NRC Handelsblad zegt directeur Rob Bertholee dat dit onzin is. Of, beter gezegd: “Absolute bullshit.”

Op zich kan het natuurlijk zijn dat Snowden zich vergist. Wie weet? Ik werk niet bij de Amerikaanse NSA en ook niet bij de AIVD, dus ik kan geen uitsluitsel geven.

Toch word ik erg scherp als ik de complete reactie lees van Bertholee. Hij weerlegt Snowdens (door feiten en sterke argumenten onderbouwde!) woorden door… het op de man te spelen. Geen argumenten, welnee, gewoon Snowden beledigen en hopen dat Nederlanders hem daardoor niet serieus neemt.

“Ik zie iemand die vastzit in Moskou, geen kant uitkan en door de Amerikanen wordt beschouwd als een vijand van de staat. Dan denk ik: hoe komt zo iemand aan zoveel kennis en een schijnbaar diepgaande analyse over wat er in Nederland gebeurt?”

Politici of ambtenaren die zo fel op de man spelen proberen tegenstanders vaak te overbluffen en hebben over het algemeen geen goede argumenten. Ad hominems (persoonlijke aanvallen) worden over het algemeen dus gebruikt als je het gelijk niet aan je kant hebt; zo’n aanval is dan een poging om het onderwerp te veranderen en de criticaster tot onderwerp van gesprek te maken, in plaats van zijn uitspraken/mening.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  Waar is de tijd gebleven, dat iemand een (hoge) functie kreeg, vanwege zijn of haar competentie. Nu is echter de partijkaart het belangrijkst en behoor je “Politiek Correct” te zijn en is chronische achterlijkheid eerder een pre, dan kennis van zaken en eerlijkheid!

  1. HenkieAltea

   Als Edward Snowden uit zijn nek klets,waarom maken ze dan zoveel werk van hem?

 2. Gielah

  Heeft de AIVD MISSCHIEN iets met de Nederlandse óverheid te maken?
  Ja…?

  Dan weet ik wel wie ik geloof.

 3. Baksteen

  Zou de AIVD eens kunnen gaan doen waar ze oa voor bedoeld zijn bv waarschuwen als er weer eens een haatprediker hier naar toe wordt gehaald! Of zou het de opdracht zijn van de NSA/Obama om dit juist zo lang mogelijk stil te houden?. De CAIR doet haar werk wel daar in Washington.

 4. Teun

  Bertholee broekje naar benee en bukken voor de CIA.
  Dit was een voorbeeld van op de man spelen.

 5. Willz

  Zou die man nu werkelijk denken dat de doorsnee Nederlander dit gelooft?
  Bij mijn beste weten heeft Snowden het, tot nu toe, altijd bij het rechte eind gehad.
  Wat is het toch een schaamteloos gelieg.

 6. Gielah

  Moet de AIVD … het ganse personeelsbestand..
  naar de zondagsschool… en zullen we dan ook maar meteen alle politici en bankmensen daar verplicht naartoe sturen?

  Dat zou een zégen voor het land zijn!

  Geen gelieg en geroof meer door zogenaamd- hooggeplaatsten…
  barmhartigheid en respect voor zieken en ouderen…
  een als behoedzame rentmeesters omgaan met het bezit van anderen (= de belasting-gelden)… rechtvaardigheid waar dat nodig is….
  bescherming van het vaderland en haar waarden….
  en gezagsdragers die eindelijk diénaren werden… zoals hun hoge ambten ook bedóeld waren.

  Het zou de redding van Nederland zijn.

 7. Lieftinck

  Ik geloof op voorhand niet de overheid.

 8. Pjotter

  Snowden heeft (en net op tijd) het juiste land uitgekozen voor een 100% safety, elk ander land en hij was allang het haasje geweest, de VS zetten elk middel, geoorloofd of niet in om hem te pakken te krijgen, en dat alleen omdat hij uit zijn nek kletst.
  Moe de AIVD soms zijn eigen onbekwaamheid verbloemen nu de binnenlandse veiligheid wordt belaagd.

 9. Nicky

  Tja Gielah, de redding van Nederland schets je wel prachtig. Het wekt bij mij een soor weemoed, een ver soort herinnering op. Het doet haast pijn van binnen.

  Inderdaad waar zijn nog de helden, de dienaars van het volk, niet de menpleasers maar mensen met een hart en met echtheid, met eenvoud en kracht?

  Wilders, en misschien die leider van de SGP in mindere mate?

  “Servants, obey in all things… not with eyeservice, as menpleasers; but in singleness of heart, fearing God: And whatsoever ye do, do it heartily, as to the Lord, and not unto men; (‭Colossians‬ ‭3‬:‭22-23‬ KJV)

  1. Gielah

   Beste Nicky…. als die overheidsmensen maar een fractie wisten van het gelúk… dat een écht dienen van het volk met zich meebrengt…( want goed doen en rechtvaardigheid brengen maken gelukkig), dan zouden ze staan te trappelen om het roer om te gooien.

   Helaas… dat weten zij niet, want zij gaan er tezamen van uit dat aardse macht en bezittingen geluk brengen… en dat gebéurt dan maar niet…
   dat geluk kómt er maar niet…en ze blijven dat lege gat in hun binnenste voelen… en willen om dat op te vullen nóg meer macht en nóg meer geld… en af en toe een nieuwe vrouw en een nieuw gezin…. maar het werkt niet.
   Het zal ook nooit werken.

   Het liedje: ‘Is this all there is….” moet in dát soort kringen wel een schok van bittere herkenning teweegbrengen.
   Intussen meent de hele omgeving misschien óók wel dat er niet meer in het leven zit dan DIT…. en dat helpt ook al niet.

   En toch kón het – ook aan de top – wél een goed leven zijn!
   Ze konden zegen en vreugde in overvloed hebben…. en het volk, dat zij NIET dienen…. ook!

   1. Teun

    @Gielah. Dat liedje van Peggy Lee is geweldig. Treurig en laconiek.

 10. rexm

  Snowdon kletst niet uit zijn nek, hij weet op welke manier je gegevens kan verkrijgen van de AIVD padvinderij.
  Maar wie controleerd de AIVD in Nederland.??

 11. CJD

  Natuurlijk, waarom zouden moeten we de Aivd blindelings geloven?

 12. vigilante

  De Pakistaanse kerngeleerde Abdul Qadir Khan steelt in de jaren ’70 atoomgeheimen bij Nederlandse bedrijven. De kennis gebruikt hij om de eerste Pakistaanse atoombom te maken, en vervolgens informatie te verkopen aan Noord-Korea, Libië en Iran.
  Khan wordt het land uitgezet omdat hij niet de juiste papieren bezit, maar wordt niet vastgezet. In 1992 krijgt hij een visum Dit reisdocument krijgt hij door toedoen van niemand minder dan -Arthur Docters van Leeuwen, het toenmalig hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD)- die hem persoonlijk komt ophalen van het vliegveld.
  De CIA Nederland tot twee maal toe, er van had weten te weerhouden Khan te arresteren, om zo beter zicht te houden op Pakistan’s nucleaire programma.

  De gejatte plannen van het Urenco ultracentrifugeproject hebben er toe geleid dat de eerste islamitische atoombom zijn oorsprong vind in uw kikkerlandje.
  De Iraanse centrifuges draaien vrolijk door..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.