Bekijk welke beangstigende en privacygevoelige oplossing wereldstad Hong Kong heeft bedacht om zwerfafval tegen te gaan

Kan dit zomaar?

Hong Kong is een van de mooiste steden in de wereld. Maar de wereldstad van meer dan 7 miljoen inwoners aan de grens bij China kan ook vies zijn, door luchtvervuiling, maar ook door zwerfafval, achtergelaten door mensen die te lui zijn om hun afval netjes in de prullenbak te gooien.

De stad is nu een Big Brother-achtige campagne begonnen om zwerfafval tegen te gaan. De boodschap van de campagne: iedereen die zwerfafval dumpt, moet weten dat de DNA-resten op achteloos weggegooide kauwgum, blikjes en sigarettenpeuken kunnen worden gebruikt om je gezicht in 3D digitaal na te maken.

Dat gezicht wordt dan gebruikt op posters op bushokjes en treinstations door de hele stad om de vervuilers aan de schandpaal te nagelen. Nee, dit is géén science-fiction. De posters zien er zo uit, met de Chinese tekst voor “Ik kan je herkennen. Laat geen zwerfafval achter.”

dnalitter

In de video hieronder wordt uitgelegd hoe de campagne werkt. Er wordt een DNA-profiel gemaakt met hulp van een speciaal onderzoekshulpmiddel dat is gemaakt door een Amerikaans techbedrijf. Met een DNA-monster – er is slechts een klein beetje opgedroogd spuug voor nodig – kan er al een behoorlijk goede schets van de dader worden gemaakt: de vorm van het gezicht, de kleuren van de ogen en het haar en zelfs verkleuring in het gezicht.

Best wel beangstigend, toch? Nou, twee opmerkingen daarover: de 3D-tekeningen zijn niet perfect. Dingen als de leeftijd en het kapsel blijven onbekend. Bovendien is volgens deze site vooraf aan alle mannen en vrouwen die tijdens de campagne aan de schandpaal worden genageld gevraagd of ze hun gezichten wel mogen gebruiken. Je komt dus gelukkig niet zomaar je gezicht tegen tijdens deze campagne tegen zwerfafval.

Dat scheelt weer voor iedereen die zich zorgen maakte om zijn privacy. Maar het is en blijft een bijzondere campagne. Wat vind jij? Is dit een goede oplossing om zwerfafval tegen te gaan? Of gaan ze veel te ver in Hong Kong?

Bekijk de video voor de campagne:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. toetssteen

  Prima. In de praktijk zal het daardoor hoogst zelden voorkomen.
  Alles beter dan een door ongedierte vergeven stad waardoor er vreselijke ziekten uit kunnen breken.

  Zoiets is overigens ook toepasbaar voor winkeldieven. Zet ze maar met hun plaat op een billboard.

 2. hans-e-pans

  Het zal in Nederland wel te kostbaar zijn.

  1. toetssteen

   @hans-e-pans
   Bij het opstarten wel natuurlijk, maar ik denk dat op termijn de kosten uit kunnen. Lees dat mensen de boel in een afvalbak stoppen en winkeldieven nog eens nadenken als de kans heel groot is om ter opsiering te mogen dienen op een billboard.

   Buiten dat, de leefomgeving blijft schoon, iets dat weer bevorderlijk is voor de volksgezondheid.

 3. MicMokum

  Bestaat die techniek uberhaupt wel?

  1. van Urk

   Kennelijk wel! Ik denk dat het zeer gemakkelijk gedaan kan worden zoals er in ons land plannen zijn om van iedereen een DNA database te bewaren en als je ook nog een desbetreffende pasfoto van deze persoon bij zijn ingeleverde DNA erbij voegt dan weet je meteen ongeveer ook hoe de dader eruit ziet.

   1. toetssteen

    @Van Urk
    Heb jij zicht gehad op wat er met het DNA van het hielprikje is gedaan? Weet jij wat er is gebeurd met al die vingerafdrukken voor een paspoort?
    Dit is niet tegen te houden Van Urk. Maar zolang het gebruikt wordt om een stadstaat leefbaar te houden, kan ik er niet mee zitten.

  2. jjvdberg

   Nee, die techniek bestaat niet. Men maakt daar kennelijk onwetende mensen bang. Wie trapt er in???2 weken geleden daar nog geweest. Het is daar over het algemeen goed schoon. Het is weliswaar geen Singapore maar toch.
   Als deze methode zou bestaan dan hadden opsporingsambtenaren bij ernstige misdrijven het heel wat makkelijker. Kleur haar en ogen is wel uit de genen te halen.
   Bovendien: Welk bewijs zou men hebben met dit (niet bestaande) middel? Wie heeft een patatbakje gevuld, wie heeft het even vastgehouden. Wie heeft er uit gegeten en wie was zo vriendelijk het kennelijk niet in de afvalbak te stoppen???

   1. toetssteen

    @JJvdBerg
    Als bijvoorbeeld door het hielprikje (want laten we wel zijn, men heeft dan echt het DNA van elke baby) een DNA via een sigarettenpeuk kan worden gevonden (en dat kan), dan is het gewoon computerwerk. Met blisters is het weer wat anders, maar soms zitten er in die verpakkingen resten van afgehapte etenswaar. Idem met weggegooide flesjes. Kauwgum, hoeveel meer wilt u erin hebben?

    Maar in een dicht op elkaar levende bevolking is een rattenplaag een drama! En al helemaal als er vlooien opnieuw de pest zullen verspreiden.

 4. van Urk

  Inderdaad toetsteen! een druk op de knop en ze weten alles van je.

  1. toetssteen

   @Van Urk
   Momenteel ros je je paspoort onder de scanner door en hebben ze ook een print van je gezicht. Ik vind het niet leuk hoor, maar kan ik er iets tegen ondernemen? Ja thuis in het gootsteenkastje gaan zitten, maar dan nog. Alles is te misbruiken en zal worden misbruikt, maar zolang het gebruikt wordt om de tent leefbaar te houden, kan ik er niet mee zitten.

   Rare regimes krijg je toch niet gestopt, vroeger niet, nu niet, dus ik maak me geen enkele illusie te dien aangaande.

 5. W.H.J. Reiss

  Als men dit in Nederland zou doen met criminelen, dan hangen de bushokjes vol met ‘lichtgetinte types’ of ‘negroide types’ ! Maar dat mag niet van de Allochtonenclubs, want dat is rassies. Je mag nl. een bepaald ras niet voortrekken !

  1. Maaike

   Iets op straat gooien is niet crimineel Reiss. Dat maakt Hong Kong er van, beste man.

 6. Maaike

  In de middeleeuwen werden mensen gebrandmerkt. Kaalscheren is ook een methode.Tegenwoordig gebruikt men technieken doordat de wetenschap zo ver is gevorderd, maar de methode blijft hetzelfde: primitief en onbeschaafd.

 7. Daniel

  Hong Kong is al hartstikke schoon, er wordt al jaren streng gecontroleerd.
  Hongkong heeft een strenge milieuwetgeving. Zo zijn er vaste boetes van HK$1500 voor het achterlaten van afval of spugen.

  Ga er maar eens naar toe en je bent verbaasd over hoe schoon het daar is.

 8. Seneca

  @Maaike
  Rommel in de openbare ruimte deponeren is een criminele daad. Daar u dit geen probleem vindt, beschouw ik u als een crimineel in optima forma. Door het linkse geleuter’moet toch kunnen’ is er zoveel troep in het milieu (ik ben geen milieufreak) terechtgekomen dat de wereldzeeën vervuild zijn. Er was een Nederlandse jongeman die door crowdfunding zoveel geld bijeen heeft gekregen om die plasticsoep in de oceaan probeert te verwijderen. De vrouwen van de Eskimo’s kunnen hun baby’s geen borstvoeding meer geven door die vervuiling. Bent u nog steeds van mening dat vuil op straat gooien geen criminele daad is?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.