Bekijk welke beangstigende en privacygevoelige oplossing wereldstad Hong Kong heeft bedacht om zwerfafval tegen te gaan

Geen categoriemei 20 2015, 20:00
Kan dit zomaar?
Hong Kong is een van de mooiste steden in de wereld. Maar de wereldstad van meer dan 7 miljoen inwoners aan de grens bij China kan ook vies zijn, door luchtvervuiling, maar ook door zwerfafval, achtergelaten door mensen die te lui zijn om hun afval netjes in de prullenbak te gooien.
De stad is nu een Big Brother-achtige campagne begonnen om zwerfafval tegen te gaan. De boodschap van de campagne: iedereen die zwerfafval dumpt, moet weten dat de DNA-resten op achteloos weggegooide kauwgum, blikjes en sigarettenpeuken kunnen worden gebruikt om je gezicht in 3D digitaal na te maken.
Dat gezicht wordt dan gebruikt op posters op bushokjes en treinstations door de hele stad om de vervuilers aan de schandpaal te nagelen. Nee, dit is géén science-fiction. De posters zien er zo uit, met de Chinese tekst voor "Ik kan je herkennen. Laat geen zwerfafval achter."
dnalitter
In de video hieronder wordt uitgelegd hoe de campagne werkt. Er wordt een DNA-profiel gemaakt met hulp van een speciaal onderzoekshulpmiddel dat is gemaakt door een Amerikaans techbedrijf. Met een DNA-monster - er is slechts een klein beetje opgedroogd spuug voor nodig - kan er al een behoorlijk goede schets van de dader worden gemaakt: de vorm van het gezicht, de kleuren van de ogen en het haar en zelfs verkleuring in het gezicht.
Best wel beangstigend, toch? Nou, twee opmerkingen daarover: de 3D-tekeningen zijn niet perfect. Dingen als de leeftijd en het kapsel blijven onbekend. Bovendien is volgens deze site vooraf aan alle mannen en vrouwen die tijdens de campagne aan de schandpaal worden genageld gevraagd of ze hun gezichten wel mogen gebruiken. Je komt dus gelukkig niet zomaar je gezicht tegen tijdens deze campagne tegen zwerfafval.
Dat scheelt weer voor iedereen die zich zorgen maakte om zijn privacy. Maar het is en blijft een bijzondere campagne. Wat vind jij? Is dit een goede oplossing om zwerfafval tegen te gaan? Of gaan ze veel te ver in Hong Kong?
Bekijk de video voor de campagne:
[video width="854" height="480" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/05/The-Face-of-Litter.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten